خبرگزاری شبستان: هرساله با نزدیک شدن به ایام پایان سال تکاپوی بازار هر روز بیش از پیش افزایش می یابد و رفت و آمد در محیط های خرید و فروش بیشتر می شود. ایام پایان سال موسوم به ایام شب عید، هرساله پذیرای بسیاری از مردم در خیابان ها و بازارهاست. در این میان مصرف کنندگان و تقاضاکنندگان جامعه به سرعت به دنبال تامین مایحتاج مورد نیاز روزهای تعطیل خود هستند و در مقابل عرضه کنندگان محصولات نیز با استفاده از موقعیت مناسب از فرصت به دست آمده استفاده می کنند تا سود و درآمد خود را از این بازار حداکثر کنند و این تقابل گاه از حالت تعادل خارج شده و به سمت بازاری بی ثبات و بی تعادل حرکت می کند که نتیجه آن نارضایتی افراد جامعه را به دنبال دارد و برخی در این بین از نیاز مردم به نفع خود بهره برداری می کنند و بازار سوداگری را برای خود به وجود می آورند. دستگاه های نظارتی در این ایام تمام تلاش خود را به کار می برند تا با افزایش بازدیدهای خود از به وجود آمدن سوداگری در بازار جلوگیری کنند و ایام عید را به کام مصرف کنندگان شیرین نمایند.
در این میان نقش دستگاه های نظارتی بسیار حائر اهمیت است.
در نزدیکی ایام پایان سال نشست ها و جلسات دستگاه های متولی امر کنترل بازار افزایش پیدا می کند و دستگاه های نظارتی با تدوین برنامه هایی در تلاش هستند تا مایحتاج مورد نیاز مردم با مشقت کمتری در اختیار آنها قرار گیرد. نظارت بر بازار و کنترل قیمت ها در آن راهکارهایی را به دنبال دارد که از آن به عنوان تنظیم بازار یاد می شود. در بین موضوعات و مطالب اقتصاد خرد آنچه که بیش از همه مطالب حائز اهمیت است، حفظ تعادل بین عرضه و تقاضای بازار و به عبارتی حفظ ثبات بین عرضه و تقاضا است که در عبارت کلی به آن سیاست تنظیم بازار گفته می شود.
نظارت بر بازار و تنظیم آن حفظ تعادل بین عرضه کنندگان و متقاضیان کالاها از اموری ضروری است که هرساله با نزدیک شدن به ایام پایان سال، وظایف دستگاه های نظارتی را بیش از پیش افزایش می دهد. عواملی که برای عرضه کنندگان و تقاضاکنندگان شرایط بازار را تعیین می کند، در ایام شب عید نیز می تواند مورد توجه قرار گیرد تا براساس آن کنترل و تنظیم بازار با نگاهی علمی مورد بررسی قرار گیرد و نتایج برآمده از آن بسیار کارا و موثر واقع شود.
عواملی که با تحریک تعادل در بازار شب عید را تحت تاثیر قرار می دهد را در موارد زیر می توان ذکر کرد:
سطح درآمد جامعه
با نزدیک شدن به روزهای پایان سال سطح درآمد افراد هم افزایش پیدا می کند. دریافت مبالغی به عنوان پاداش و عیدی برای حقوق بگیران و کارگران باعث می شود تا میزان نیاز متقاضیان بازار بیشتر از ماه های قبل سال باشد. رشد ناگهانی سطح درآمد و نیاز بازار را عرضه بیشتر محصولات را می طلبد و در مقابل آن نیز عرضه کنندگان محصولات به دنبال افزایش عرضه خود در بازار هستند. رشد فزاینده عرضه و تقاضا در بازار باعث برهم خوردن تعادل در بازار می شود و از آنجا که نظام بازار ایران بیشتر به صورت بازاری غیر آزاد و مبتنی بر دخالت دولت است، دستگاه های دولتی نیز در این بین باید با افزایش نظارت خود تعادل بین عرضه و تقاضا را برقرار کنند و از رشد بی رویه قیمت ها جلوگیری کنند.
سطح قیمت ها
رشد فزاینده تقاضا در ایام پایان سال باعث می شود تا برخی از عرضه کنندگان از فرصت به وجود آمده استفاده کنند و با افزایش قیمت ها سود خود را حداکثر کنند و از این طریق پاسخگوی نیاز بازار شوند. آنچه که از آمار و ارقام قیمت محصولات مختلف از سال های پیشین برمی آید، این چنین نشان می دهد که گریز از افزایش نسبی قیمت ها، حتی در حد پائین در این ایام غیرممکن است و بازار با تورمی نسبی در این ایام همراه است. دستگاه های نظارتی بر بازار در این ایام با افزایش عرضه بازار می توانند از رشد بی رویه قیمت ها در بازار جلوگیری کنند. کنترل تعادل در بازار در ایام خاص از طریق کنترل تعادل از طریق بخش تقاضا به دلیل نیاز جامعه بر اساس آداب و سننن قدیمی به نسبت سخت تر از کنترل سیاست های بخش عرضه است.
تغییر سلایق
یکی از عوامل تاثیر گذار بر تقاضای جامعه نوع سلیقه جامعه است. در ایام پایانی سال سلیقه مردم در گرایش به محصولات دچار تغییر می شود و تقاضا برای برخی محصولات بیش از سایر محصولات افزایش پیدا می کند. افزایش تقاضا و گرایش به برخی محصولات خاص در این ایام نیز از آداب و سنن و نحوه رفتار مردم جامعه تبعیت می کند. میوه و آجیل، شیرینی و لباس از مهمترین محصولات موردنیاز افراد جامعه در ایام پایان سال می باشد و جنب و جوش و تحرک در این بازار بیش از سایر بازارهاست. نگاه ویژه به تامین تقاضای مورد نیازجامعه در این بخش ها به حفظ تعادل و ثبات در قیمت ها کمک بسزایی خواهد کرد.
تبلیغات
یکی از عوامل تاثیرگذار بر میزان تقاضای بازار، تبلیغات صورت گرفته روی یک محصول است. در ایام پایان سال نحوه تبلیغات روی محصولات یا محصولی خاص در بازار است که بیشتر موردنیاز مردم است، دستخوش تغییر شده و افزایش پیدا می کند. این تبلیغات باعث افزایش تقاضای جامعه و گرایش آنها نسبت به کالایی خاص می شود که در نهایت باعث افزایش قیمت کالا و متعاقب آن نارضایتی متقاضیان می شود. دستگاه های نظارتی با جلوگیری از تبلیغاتی کاذب در بازار و مانور روی کالایی خاص می توانند مانع از رشد بی رویه قیمت در کالاهای مورد نیاز جامعه شوند.
با توجه به نکاتی که در بالا به آنها اشاره شد، بیشترین عامل به وجود آمدن بی ثباتی در بازار، ناشی از بار روانی است که در ایامی خاص چون روزهای پایان سال بر جامعه وارد می شود. متولیان امر کنترل و تنظیم بازار در این ایام می توانند با در دست گرفتن تفکر مصرفی جامعه از افزایش فشار روانی درجامعه جلوگیری کنند و افزایش غیرواقعی قیمت ها در جامعه جلوگیری کنند. در این میان رسانه ها و سایت های خبری نیز نقش موثری را برعهده خواهند داشت و می توانند در کنار دستگاه های نظارتی کمک نمایند تا از نارضایتی مصرف کنندگان در این روزها کاسته شود و تعادل نسبی در جامعه برقرار شود.
یکی از مهمترین راهکارهای پیش روی دستگاه های متولی کنترل و تنظیم بازار، برگزاری نمایشگاه های بهار در سطح شهرهای مختلف است که در آنها محصولات مورد نیاز مردم با قیمتی پائین تر عرضه شود تا نیاز رشد یافته جامعه در این ایام یا عرضه ای مناسب پاسخ داده شود تا بستری مناسب برای ورود به سالی جدید فراهم آید.
پایان پیام/
نظر شما