آن سوی دوالیزم

کنفرانس آن سوی دوالیزم به دنبال بررسی دوگانگی های فلسفی است و در پی آن است که فرصتی فراهم شود که به آن سوی این دوگانگی‌ها سفر کنیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان،کنفرانس آن سوی دوالیزم هیجدهم آوریل در هلند برگزار می‌شود. هدف از این کنفرانس بررسی انواع دوگانه‌انگاری در فلسفه غرب می‌باشد.
در تاریخ فلسفه غرب، می‌توان سنت دوگانه انگاری را با قدمتی طولانی مشاهده کرد. دوگانه انگاری ماده و ذهن، روح و بدن، درون و بیرون، فرهنگ و طبیعت، عقل گرایی و حس گرایی، وحدت انگاری و تکثر گرایی، فرد و اجتماع و .... از نمونه‌های این سنت می‌باشند.
به طور معمول آغاز این دوگانه انگاری ها در یونان قدیم جستجو می‌شود. دوگانه انگاری مشهور افلاطون بین نفس و بدن میراث این دوران است. در دوره های بعد نیز این سنت به طرز مشابهی ادامه یافت. رنه دکارت دوالیزم جوهری را برای ما به ارمغان آورد و در دوره‌ی مدرنیته کانت فاصله ا‌ی ناپیمودنی بین فهم ما از اشیا و حقیقت آنها پدید آورد. دورنمای فلسفه اخیر نیز بسیار تحت تاثیر این سنت دوگانگی می‌باشد و حتی می‌توان گفت که تفکر دوگانه انگارانه تفکر غالب در فلسفه اخیر است.
از طرفی در فلسفه غرب فیلسوفانی هستند که سعی کرده اند خارج از ساختار دوگانه انگارانه به تفکر بپردازند. از استوا و دونز اسکوتس تا اسپینوزا و در نهایت در نیچه می‌توان حرکتی پنهان را مشاهده کرد که سعی می‌کند ساختاری جایگزین برای ساختار دوالیستی ارائه کند.این ساختار، بهره مند از تفسیر خاصی از بودن است. در این تفسیر، وجود یک مفهوم مجرد و ثابت است که در مورد همه‌ی اشیا به نحو یکسان به کار می‌رود. از زاویه دیگر می‌توان به نظریه وحدت متکثر ویلیام جیمز، و یا نظریه وایتهد اشاره کرد.
امروزه صدای این متفکران در حنجره‌ی کسانی شنیده می‌شود که سعی می‌کنند به نحوی این ساختار‌های دوگانه را از بین ببرند. یک مثال مشهور آن برونو لاتور است که جهان را بصورت دوگانه انگارانه تفسیر نمی‌کند بلکه آن را متشکل از یک شبکه پیچیده از عملگرهای مرکب می‌داند.
علاوه بر این، فلسفه مدرن غرب دچار دوگانگی بین فلسفه قاره ای و فلسفه آنگلوساکسون است. این دوگانگی آکادمیک با اضافه شدن به بحث چیستی فلسفه‌ی واقعی، قوت بیشتری به خود می‌گیرد.بین حقیقت و واقعیت به معنای واقعی و باطل تفاوت ذاتی وجود دارد و باید ایندو به درستی از هم تفکیک شوند. همین امر باعث شده است که در غرب بحث جدی در زمینه‌ی اینکه کدامیک از این دو مکتب فلسفی حقیقت را به درستی بیان می‌کنند ایجاد شود. لذا این مطلب موجب شده گروهی دیگر از فلاسفه یافت شوند که سعی کنند این دوگانگی را مرتفع کنند. از جمله این متفکرین می‌توان به گراهام هارمان و کنتین میلاسوکس اشاره کرد.
همچنین دوگانگی‌ای که بین فلسفه و علم در بسیاری از تلقی ها وجود دارد بوجود آورنده‌ی بحث‌های فراوانی می‌باشد.
کنفرانس آن سوی دوالیزم به دنبال بررسی این دوگانگی‌ها است و در پی آن است که فرصتی فراهم شود که به آن سوی این دوگانگی‌ها سفر کنیم.محققین محترم و دانشجویان علاقه مند می‌توانند مقالات خود را تا هشتم فوریه به سایت همایش به آدرس http://www.philosophers-rally.nlارسال نمایند.
 

پایان پیام/ 

 

کد خبر 105397

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha