به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان، شب قدر از شبهای مقدس و متبرک اسلامی است، خداوند در قرآن مجید از آن به بزرگی یاد کرده و سورهای نیز به نام "سوره قدر" نازل فرموده است. در تمام سال، شبی به خوبی و فضیلت شب قدر نمیرسد، این شب، شب نزول قرآن، شب فرود آمدن ملائکه و روح نیز نام گرفته است.
علت نام گذارى این شب به شب قدر یا به جهت تقدیر امور سالانه، از خیر و شر، عمر و روزى و غیر آن در این شب ، یا شرافت و منزلت ویژه آن و یا تنگ شدن زمین به جهت فرود آمدن انبوه فرشتگان در زمین است.
قدر بنابر احتمال نخست به معناى تقدیر و اندازه گیرى یا حکم، و بنابر احتمال دوم، به معناى شرافت و بزرگى و بنابر احتمال سوم به معناى تنگ شدن است. البته احتمال نخست، بر حسب روایات و مناسبت با برترى این شب بر هزار شب به واقع نزدیکتر است. از احکام مرتبط با عنوان یاد شده در باب طهارت و صلات سخن گفتهاند.
کسی که در محیط شب قدر واقع شده از شیطان و دسیسه های آن در امان می ماند و به نور ولایت و قرآن که راه روشنی است می رسد.
از سوی دیگر شب قدر، شب شهادت مولای متقیان امیرمؤمنان علی علیهالسلام است، کسی که پس از پیغمبر بالاترین شخصیت و عظیمترین فرد است، در قرآن کریم، امیرمؤمنان بهمنزله جان و نفس پیغمبر شمرده شده است، زیرا پیغمبر بهترین فرد بود و از همه انبیا فضیلت بیشتری داشت. بنابراین امیرمؤمنان بهمنزله جان پیامبر است، چنین وجود نازنین، شب قدر شب شهادت آن است، شب بسیار باعظمتی است که انسان امیرمؤمنان را در درگاه الهی شفیع خود قرار دهد و از خداوند بخواهد بهحق امیرمؤمنان گناهان او را ببخشد و مشکلات او را برطرف کند.
دلبستگیها، بدخلقیها، روحیات تجاوزگرانه، افزون خواهانه و فساد و فحشا و ظلم، مزبلههای روح انسانی هستند این شب ها باید بتواند ما را هرچه بیشتر از اینها دور و جدا کند.
شب های قدر فرصتی گرانبها برای شستشوی آینه دل و زودن آن از بدی ها و تیرگی هاست و بهترین فرصت برای تمرین خودسازی و آراسته کردن جان و روح با نیکی ها و فضایل خوب اخلاقی است.
دلباختگان و عاشقان امسال خسته تر از همیشه و در سایه سنگین کرونا آکنده از معنویت و عشق در این شبهای ویژه با تمام وجود دست های التماس خود را به سوی آسمان بالا می برند، تا شاید رحمت بیکران الهی شامل حالشان شود و از خدای خود بهترین ها را طلب کنند.
اما شبهای قدر ماه رمضان امسال حال و هوای دیگری به خود گرفته است، همانند سال گذشته، چرا که ماه ها است ویروس خطرناک کرونا همه زندگانی بشریت را تحت تاثیر خود قرار داده و آیین ها و مراسم های مذهبی نیز دستخوش تغییراتی شده است شاید پیشتر چنین وضعیتی در خیال ها هم نمی گنجید.
هر چند کرونا مشکلات و مصایب مختلفی را برای جوامع به وجود آورد، اما می توان گفت که این بیماری فرصتی را برای انسانها فراهم کرد تا در خلوت و تنهایی ارتباط معنوی بیشتری را با خدای خود برقرار کنند.
گروه های مذهبی و تشکل های دینی و کانون های مساجد نیز در این شب ها تلاش میکنند که مساجد مجازی راه بیندازند تا جامعه از معنویت ماه مبارک رمضان خالی نماند.
شب قدر امسال هم، در مساجد و حسینیه ها فاصله ها دست کم دو متر بیشتر شده، اما تنهایی و خلوت هم دلچسب تر شده، امشب دست بندگان در تنهایی و خلوت سجاده ها، در دست خداست، امشب در جای جای زمین هر جا فریاد الغوث الغوث هست، عرش خدا به فرش چسبیده است.
قرائت قرآن، خواندن دعای جوشن کبیر، قرآن سرگرفتن و طلب مغفرت و بخشش گناهان از جمله آداب این شب پربرکت است که توسط شب زنده داران برگزار می شود.
گزارش :سمیرا قادری
نظر شما