خبرگزاری شبستان- گروه سیاسی- مریم رضازاده: اخلاق حلقه مفقوده ای است که همه جوامع این روزها به دنبال آن هستند. رعایت اخلاق در تمامی شئونات زندگی امری لازم و ضروری برای تقویت روابط اجتماعی است. قطعا جوامع برای ادامه حیات خود نیاز به تقویت اخلاق در تمامی ابعاد اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دارد.
فضای معنوی ماه مبارک رمضان فرصتی برای تذهیب نفس و رعایت اخلاق در تمامی شئونات جامعه است اینکه تا چه اندازه می توانیم از فرصت معنوی این ماه برای تبیین اخلاق سیاسی در جامعه استفاده کنیم موضوع گفت و گوی ما با علیرضا پاک فطرت نماینده شیراز و عضو کمیسیون مجلس شورای اسلامی است که در ذیل آمده است:
تا چه اندازه باید از فرصت ماه مبارک رمضان برای تبیین اخلاق سیاسی در جامعه استفاده شود؟
اگر اخلاق انسانی و دینی ما درست شود، اخلاق سیاسی ما نیز درست خواهد شد. متاسفانه ما در مسایل سیاسی مقداری کج روی داریم. برخی مواقع گروه ها و احزاب سیاسی یا مسئولان برای رسیدن به هدف از هر وسیله ای استفاده می کنند و به هر چیزی متوسل می شوند تا به هدفشان برسند یا بتوانند حرفی را به کرسی بنشانند و در این میان اخلاق را فدا می کنند. خواسته یا ناخواسته اخلاقی سیاسی در این میان ذبح می شود.
ماه مبارک رمضان ماه سختی ها است. امسال نیز با توجه به اوج گیری بیماری کرونا اگر کسی بتواند روزه بگیرد، باید سعی کند که روزه خود را نگه دارد نه اینکه فقط خود را گرسنه و تشنه نگه دارد اما از آن طرف با عدم رعایت اخلاق روزه خود را باطل کند. روزه فقط روزه شکم نیست، روزه مهمترین بعدش تذهیب نفس است یعنی ما باید چشم، گوش و زبان نیز روزه باشد. اگر ما اینها را رعایت کنیم، قطعا اخلاق نیز در جامعه تقویت می شود. قطعا می توانیم بسیاری از مشکلات کشور را در سایه همین اخلاق سیاسی حل کنیم و برای آینده کشور تصمیم بگیریم.
مسئولان و گویندگانی که به منبر می روند، اولین کسانی هستند که باید خودشان را در این راستا اصلاح کنند، تهمت نزنند، دروغ نگویند، کشور را درگیر کشمکش های سیاسی بیهوده نکنند. اگر خود مسئولان رعایت کنند، قطعا مردم هم اعمال آنها را می بینند و امیدوار می شوند. همه ما خوب می دانیم که دیگر مردم به سخنان و گفته ها توجه نمی کنند بلکه رفتار و اعمال افراد را مد نظر قرار می دهند. اگر ما عمل و رفتارمان را اصلاح کنیم، تقوای سیاسی پیشه کرده ایم؛ در واقع با این تقوای سیاسی بعد اخلاقی نیز در جامعه تقویت می شود.
تا چه اندازه باید گروه ها، جناح ها و مسئولان نسبت به رفع کدورت ها در این ماه مبادرت ورزند؟
راهکار اینکه ما کدورت ها را کنار بگذاریم این است که افراد سر جای خودشان باشند. متاسفانه در حال حاضر مسئولان، مدیران و حتی منی که امروز مدیر نظارت در مجلس هستم، سر جای خودمان نیستیم. اگر من بدانم که مدیر نظارتی وظیفه و مسئولیتش چیست، قطعا چوب لای چرخ وظیفه ای که متوجه مدیر اجرایی است، نمی گذارم. من مدیر نظارتی هستم و نمی دانم چه رفتاری کنم که مدیر اجرایی با شهامت و انرژی بیشتر کارش را انجام دهد. این ندانستن من ناشی از این است که تخصص و تجربه ندارم پس چوب لای چرخ فرد دیگر می گذارم و اجازه نمی دهم کارش را انجام دهد. کدورت و کینه نیز مربوط به افرادی است که علم و اخلاق ندارند. ممکن است افرادی که به آینده کشور و مشکلات فعلی آن عالم نباشند این کینه ورزی ها و کدورت ها را تا جایی ادامه دهند که بزرگترین حواشی برای نظام و انقلاب به وجود آید. اگر ما نیز به فکر نظام و انقلاب هستیم باید سعی کنیم در حوزه وظیفه خودمان و با توجه به مسئولیتی که به ما داده اند، کارمان را انجام دهیم؛ کاری به کار دیگران نداشته باشیم و با بلند طبعی وظیفه مان را انجام دهیم، اگر خدای ناکرده کدورت یا مشکلی نیز پیش آمد آن را با سعه صدر و گفت و گو حل کنیم.
تا چه اندازه باید از فرصت معنوی این ماه برای ایجاد وحدت و همگرایی در جامعه با توجه به شرایطی که در حال حاضر در کشور حاکم است، استفاده شود؟
قرآن و احادیث بر بحث پیشه کردن تقوای الهی در جامعه اسلامی تاکید کرده اند. اگر ما در خلوت خود بنشنیم و فکر کنیم که چه کاره ایم، تقوای الهی را در وجودمان تقویت کرده ایم و این خودش سرآغاز تقویت وحدت در جامعه است. بی تقوایی باعث شده است که اختلافات و حاشیه ها روز به روز در جامعه بیشتر شود. باید توجه داشت که دین ظاهر افراد نیست بلکه تمامی دین ما باطن و درون افراد است که باید در این راستا افراد تقوای الهی داشته باشند. تا زمانی که ظاهر و باطن افراد یکی نشود، این مشکلات در کشور وجود دارند. اگر ما روزه دار هستیم، باید تلاش کنیم که تقوای الهی را در وجودمان تقویت کنیم؛ از گفتن برخی سخنان که باعث آزرده شدن دیگر هموطنان می شود، پرهیز کنیم؛ اگر مسئولی هستیم به فکر حل مشکلات مردم باشیم و نه فکر منافع و مقاصد سیاسی و اقتصادی خودمان. ماه مبارک رمضان فرصتی است برای اینکه ما از برخی بی اخلاقی ها دوری کنیم و در کنار مناجات های این ماه درون خودمان را برای ساختن جامعه ای با اخلاق اسلامی بسازیم.
نظر شما