هنر انقلاب اسلامی در محیطی آکنده از مضمون رشد کرده است

دادمان با بیان اینکه رشد هنر انقلاب در تقاطع سه‌گانه کنش مجاهدانه هنرمند، تأملات اندیشمندانه او و زیست مومنانه‌اش رقم می‌خورد، گفت: حوزه هنری تنها به فراهم آوردن این بستر و حمایت کردن این مسیر مکلف و موظف است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «محمدمهدی دادمان» در مراسم اختتامیه هفته هنر انقلاب اسلامی که دیشب 23 فروردین در حوزه هنری برگزار شد، گفت: سلام و رحمت الهی نثار خمینی عزیز که نسل من ،  پدران من و فرزندان من، حیثیت و حیات خودشان را مدیون او هستند. سلام و رحمت الهی نثار روح پر فتوح شهدای انقلاب اسلامی که با ایثار ، مجاهدت و بذل جانشان شجره طیبه انقلاب را آبیاری کردند. سلام من نثار روح شهید سید مرتضی آوینی. سلام من نثار روح شهدای گمنامی که با حضورشان در حوزه هنری انقلاب اسلامی ما را به همسایگ مفتخر کردند.

 

رییس حوزه هنری با بیان اینکه حوزه اندیشه و هنر اسلامی در هویت تاریخی خود یک پاتوق هنری جریان‌ساز بود، اظهار داشت: حوزه هنری کانون اجتماع  هنرمندان انقلاب است برای خلق نمونه‌های برجسته هنری و  همچنین محلی است برای گفت‌وگو میان اندیشه دردمند و هنر متعهد و بستری برای رشد هنر انقلابی. رشد هنر انقلاب اسلامی مستلزم رشد توأمان ایده خلاق هنری و پرورش هنرمند متعهد است. اگر یک ایده هنری پیشرو در فرم و مضمون امکان رشد یابد، سنت‌های هنری انقلابی اصیل و نو متولد می‌شود.

 

وی با اشاره به اینکه یک ایده هنری نو از آمیختگی فرم و مضمون و از هم آغوشی ذوق و اشراق متولد می‌شود، افزود: ایده‌های هنری پخته و بالغ می‌توانند در قامت یک سنت تازه هنری رخ نمایند. زایش، رشد و بلوغ هنر و ادبیات پایداری را می توان از این منظر بررسی کنیم. آنجا که انسان انقلاب اسلامی به مثابه سوژه‌ای بکر مورد توجه قرار گرفته است، مفهوم محوری شهادت، قلب هنرمند متعهد را از آن خود ساخته و یک سنت زنده و نوی هنری و ادبی تعیّن می‌یابد.

 

دادمان معتقد است، ماهیت هنر و فرهنگ ایجاب می‌کند که پرورش هنرمند را در میدان عمل و کنش هنری جست‌وجو کنیم نه در جهان علم و در مدرس و مشغول آموزش. زیست هنرمند بستر اصلی رشد اوست، نه کلاس‌های آموزشی.

 

رییس حوزه هنری تصریح کرد:رشد، اساساً از جنس سلوک است و آموزش در خوش‌بینانه‌ترین تقریر لوازمی در کوله‌بار سالک. سالک باید بیش از همه عازم باشد، اهتمام بر نهضت کند، مرشدِ راهی یابد و پای در مسیری گذارد .هنرمند مکتبی و متعهد نیز در مواجهه‌ هنری حقیقی با مسئله واقعی مکتب و نهضت، در میان خلق اثر به قصد اثر بر مخاطب خود و در زیست مجاهدانه و مؤمنانه‌اش پرورش می‌یابد. میوه باغستان حوزه هنری در این تقریر باید هسته‌ هنری و فرهنگی باشد.

 

وی اظهار داشت: هسته هنری و فرهنگی یک هویت جمعی رشد یافته و قائم به خویش است که هدف خود را در زیست‌بوم هنر انقلاب شناخته و بدون هضم شدن در ساختارهای بروکراتیک به دنبال تحقق آن است. هسته هنری خالق، حامل، قوام‌بخش و رشد دهنده یک سنت هنری اصیل و انقلابی است. هنر انقلاب اسلامی در محیطی آکنده از مضمون رشد کرده و به زایش سنت‌های هنری بدیع و اصیل نائل می‌شود. به تعبیر دقیق‌تر سنت‌های هنری به مضمون گره‌ خورده و در زمین اندیشه ریشه دارند.

 

به گفته دادمان، مضمون نه آن پیام‌های شعارزده و تهی‌مغز است که بوقچی‌های این‌طرفی و آن‌طرفی با پژواک پر تکرار آنها گوش فلک را کر کرده و فضای اجتماعی را اشباع و نه آن حرف‌های صد من یک غاز بی‌خاصیتی است که به رنگ و لعاب فن و مشاطه قریحه فروشان سرخاب سفیداب کرده و به نامِ نامیِ معنا بر جامعه عرضه می‌شود.

 

وی با بیان اینکه مضمون دُر نایابی است که باید آن را در خطوط درگیری یک جامعه انقلابی جست، افزود: مضمون همان آنی است که جان‌ها و ذهن‌های متعهد در مواجهه حقیقی با مسائل واقعی جامعه خود یا در سلوک انسانی خویش ادراک و اشراق می‌نمایند . اگر این جان مُدرک، اهل فرهنگ و هنر باشد، شهود خود را در کالبد اثری فرهنگی یا هنری به بروز و ظهور خواهد رساند. هنر آمیخته به مضمون بی‌جهت، گرد، بی‌خاصیت، فارغ از جهان پیرامون خود و در یک کلام بی‌موضع نیست.

 

رییس حوزه هنری هنر در مدرسه‌ عشق را نشان‌دهنده‌ نقاط کور و مبهم معضلات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و نظامی دانست و گفت: هنر در عرفان اسلامی ترسیم روشن عدالت ، شرافت و انصاف و تجسم تلخ‌کامی گرسنگانِ مغضوب قدرت و پول است. هنر در جایگاه واقعی خود تصویر زالوصفتانی است که از مکیدن خون فرهنگ اصیل اسلامی، فرهنگ عدالت و صفا لذت می‌برند.

 

وی اظهار داشت: به تعبیر حضرت امام، تنها به هنری باید پرداخت که راه ستیز با  جهان‌خواران شرق و غرب و در رأس آنها شوروی و آمریکا را بیاموزیم. اگر به این تقریر قائل باشیم در واقع رشد هنر انقلاب در تقاطع سه‌گانه کنش مجاهدانه هنرمند، تأملات اندیشمندانه او و زیست مومنانه‌اش رقم می‌خورد و حوزه هنری تنها به فراهم آوردن این بستر و حمایت کردن این مسیر مکلف و موظف است.

 

 

کد خبر 1045411

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha