به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز دوشنبه ۱۶ فروردین شبستان به شرح زیر است:
هدایت منابع بانکی به تولید؛ اولویت بانک مرکزی در ۱۴۰۰
با نام گذاری سال ۱۴۰۰ توسط رهبر انقلاب به نام «تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها»، چراغ راه فعالان اقتصادی در سال جدید همانند سال های اخیر، بر محور تولید و رونق اقتصادی قرار گرفت. جایگاهی که نیازمند حمایت تمامی نهادها، وزارتخانه ها و سازمان های مرتبط در امر تولید برای تحقق شعار سال ۱۴۰۰ می باشد. اما بر هیچ کس پوشیده نیست که سوخت تولید با تزریق منابع مالی و نقدینگی میسر می شود.
منابعی که در سال های اخیر علاوه بر نظام بانکی، بازار سرمایه را نیز به میدان آورده است. اما منبع جدید بازار سرمایه در نبود برنامه ریزی مناسب و کارشناسی، از هدف اولیه که تزریق منابع مالی به واحدهای تولیدی بود، فاصله گرفته است. در طرف دیگر، منابع بانکی قرار دارد که در روزهای کم فروغ بورس که نتیجه عدم برنامه ریزی صحیح مدیران مرتبط است، تنها امید فعالان اقتصادی برای راه اندازی واحد تولیدی مدنظر و بهره مندی از منابع مالی است.
در این باره همتی رئیس کل بانک مرکزی نیز به تازگی در یادداشتی اینستاگرامی با اشاره به اولویت های بانک مرکزی برای تحقق شعار سال ۱۴۰۰ تاکید کرد: "بسترسازی هدایت منابع بانکی به سمت تولید و رفع موانع پشتیبانی بانکها از تولید. خصوصاً تاکید بر تامین مالی زنجیره تولید و نیز محدودسازی بنگاهداری بانکها. "
توجه ویژه مقام بالادستی در سیاست گذاری پولی و ارزی کشور در شرایطی است که در مسیر تولید، بایستی سایر مسئولان اقتصادی نیز به یاری بانک مرکزی بشتابند. به طور مشخص، واضح است که در صورت رونق بازارهای موازی همچون مسکن، خودرو و سفته بازی و دلالی، هرگونه هدایت نقدینگی و منابع بانکی به سمت تولید، با شکست مواجه خواهد شد. پس پیش نیاز ورود منابع بانکی به تولید چیست؟ چه باید کرد؟
در پاسخ به این سوالات باید اظهار داشت که در گام نخست باید تمام نهادهای مرتبط با بازار ارز و ریال، به گونه ای برنامه ریزی و حرکت کنند که اولا کمبود کالا و خدمات در جامعه به وجود نیاید و دوما همسو با سیاست هدف گذاری تورمی بانک مرکزی گام بردارند. زیرا اگر اقتصاد ایران در شرایط حساس کنونی، از یک ثبات نسبی شاخص تورم در بازه مشخص بهره مند شود، مسلما می توان به از بین رفتن بستر ایجاد بازارهای موازی و سفته بازی امیدوار بود و سوما، رعایت انضباط بودجه در جهت جلوگیری از ایجاد کسری بودجه در سال جاری است.
به گفته پورابراهیمی؛ رییس کمیسیون اقتصادی مجلس زمانی تولید در کشور رونق میگیرد و تسهیلات بانکی زمانی به هدف اصابت میکند که بتوانیم بازارهای موازی را به شکلی مدیریت کنیم که جذابیت تولید در اقتصاد کشور افزایش یابد.
سکه بهار آزادی طرح جدید ۱۰ میلیون و ۶۶۲ هزار تومان/ دلار ۲۴ هزار و ۲۷۲ تومان
امروز (دوشنبه 16 فروردین) هر گرم طلای 18 عیار یک میلیون و 59 هزار تومان، هر انس طلا در بازارهای جهانی 1725 دلار، هر گرم طلای 24 عیار یک میلیون و 413 هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح قدیم 10 میلیون و 497 هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید 10 میلیون و 662 هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی 6 میلیون و 450 هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی 4 میلیون و 150 هزار تومان و سکه یک گرمی 2 میلیون و 350 هزار تومان است.
امروز (دوشنبه 16 فروردین) در بازار ارز دلار 24 هزار و 272 تومان، یورو 28 هزار و 280 تومان، پوند 34 هزار و 824 تومان، درهم امارات 6883 تومان، یوان چین 3820 تومان و لیر ترکیه 3060 تومان است.
این در حالی است که روز گذشته (یکشنبه 15 فروردین) هر گرم طلای 18 عیار یک میلیون و 53 هزار تومان، هر انس طلا در بازارهای جهانی 1729 دلار و هر گرم طلای 24 عیار یک میلیون و 404 هزار تومان بود. همچنین سکه بهار آزادی طرح قدیم 10 میلیون و 401 هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید 10 میلیون و 702 هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی 6 میلیون و 520 هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی 4 میلیون و 140 هزار تومان و سکه یک گرمی 2 میلیون و 380 هزار تومان بود.
همچنین روز گذشته (یکشنبه 15 فروردین) در بازار ارز دلار 24 هزار و 465 تومان، یورو 28 هزار و 584 تومان، پوند 34 هزار و 544 تومان، درهم امارات 6827 تومان، یوان چین 3790 تومان و لیر ترکیه 3040 تومان بود.
برخی از بدهیهای کارخانه «آی تی آی» را میتوان از طریق داراییهای خودش تامین کرد
خداکرم انصاری نماینده هیئت حمایت از صنایع در استان فارس در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: گزارش مالی سال منتهی به ۳۱ خرداد سال ۱۳۸۸ تهیه شده است و هیئت مدیره وقت شرکت، گزارش مربوط را امضاء نکردند که حسابرسی اظهار نظر کند.
وی ادامه داد: گزارشات حسابرسی سالهای ۸۸، ۸۹، ۹۰، ۹۱ و ۹۲ تنظیم شد و قرارداد گزارشات تکمیلی را هم بسته ایم و در حال انجام عملیات حسابرسی هستیم.
انصاری با اشاره به اینکه کارخانه در سال ۱۳۵۲ راه اندازی و سال ۱۳۸۳ به بخش خصوصی واگذار شده است، افزود: این کارخانه از سال ۸۳ تا ۸۸ در اختیار بخش خصوصی بوده است. در این مدت ۷ ماه حقوق و مزایای کارکنان، عقب افتادده است که به اعتصابات کارگری منجر و موجب شد که بر اساس قوانین و مقررات مربوط، کارخانه از اواسط اردیبهشت سال ۱۳۸۸ تحت پوشش هیئت حمایت قرار گیرد.
نماینده هیئت حمایت از صنایع در استان فارس اضافه کرد: در جلسه اوایل خرداد پارسال در بند ۲ مصوبه ستاد تسهیل مقرر شد هیئت مدیره شرکت, ۳۰۰ میلیارد ریال به صندوق دادگستری واریز کند تا مطالبات کارگران پرداخت شود و در پی آن، کارخانه را تحویل بگیرد، اما هیئت مدیره شرکت، این اقدام را انجام نداد و کارخانه را تحویل نگرفت.
انصاری گفت: سرمایه ثبتی این شرکت در زمان بحران, ۶ میلیارد ریال بود، اما بدهی شرکت ۱۲۲۰ میلیارد ریال بود و زیان انباشته شرکت در زمانی که هیئت حمایت، آن را تحویل گرفته, ۶۴۰ میلیارد ریال بوده است بنابراین این شرکت قادر به ادامه فعالیت نبود.
وی افزود: شرکت به روز رسانی نکرد و تجهیزات و فناوریهای آن قدیمی بود و به فناوریهای روز توجهی نداشت.
نماینده هیئت حمایت از صنایع در استان فارس گفت: برخی از بدهیهای این کارخانه را میتوان از طریق داراییهای این کارخانه تامین کرد از جمله یک درصد سهام شرکت توسعه صادرات خارک، ساختمان واقع در شیراز به ارزش ۶۰ میلیارد تومان، مهمانسرا و دفتر تهران و زمین ۶ هزار متری بیرون از کارخانه.
مشکلات کارخانه «آی تی آی» از زبان مدیر عامل آن
سید حسین ضیایی، مدیرعامل کارخانه «آی تی آی» در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با این برنامه با اشاره به اینکه تسهیلات مالی برای سالهای ۸۳ و ۸۴ و برای زمانی است که کارخانه، دولتی بوده است، گفت: بخش خصوصی نقشی در این تسهیلات نداشته است و بابت این ۱۳ میلیارد تومانی که تسهیلات دادند همه کارخانه و اموال منقول و غیر منقول آن در رهن بانک ملی قرار گرفته است.
وی ادامه داد: مشکل ما با هیئت حمایت از صنایع است که از سال ۱۳۸۸ وارد کارخانه و شرکتهای ما شدند و تا کنون هنوز کارخانه و شرکتها را تحویل ما نداده اند و نمیدانیم چه میزان بدهی داریم و هیئت حمایت از صنایع، صورتهای مالی را در اختیار ما قرار نداده است.
وی ادامه داد: گفته اند این کارخانه در مجموع ۴۰ میلیارد تومان بدهی دارد که از این میزان ۱۳ میلیارد تومان، اصل بدهی است.
ضیایی با اشاره به اینکه در ۱۵ اردیبهشت سال ۱۳۸۸ هیئت حمایت از صنایع وارد کارخانه شدند، گفت: بر اساس قانون حمایت، این هیئت فقط میتوانست مدیر اجرایی برای کارخانه قرار دهد، اما آنها هیئت مدیره شرکت صنایع مخابراتی راه دور ایران و شرکتهای تابعه شدند بنابراین با توجه به این موضوع، قانون تجارت و مالیاتهای مستقیم در این باره جاری است و بر اساس قانون تجارت، هیئت مدیره موظف است که سالانه، مجمع شرکت را برگزار کند و صورتهای مالی را تحویل دهد، اما آنها این کار را نکرده اند.
وی ادامه داد: آخرین طرح شرکت صنایع مخابراتی، پروژه کارت سوخت هوشمند کشور بوده است که آن را اجرا کردیم و مطالباتی از شرکت نفت بابت این پروژه داشتیم که به موقع پرداخت نکردند و همچنین نسبت به حقوق کارکنان، حدود ۴ تا ۵ ماه بدهی داریم. این مسئله موجب شد که هیئت حمایت وارد موضوع شود.
قدرت خرید مردم با حرف و جنجال سیاسی تقویت نمی شود
عبدالناصر همتی در یادداشت اینستاگرامی خود نوشت: در نخستین روزهای کاری سال نو ذکر چند نکته را ضروری میدانم، کشورمان در دوسال گذشته دوران بسیار سختی را پشت سر گذراند.
وی با بیان اینکه این میزان از انواع تحریم ها و فشارها به درآمد ارزی و تجارت و مبادلات بانکی بین المللی میتوانست اقتصاد هر کشوری را متلاشی و از پا در بیاورد، اظهار داشت: فشار اقتصادی زیادی به طبقه متوسط و با درآمد پایین جامعه وارد آمد، استقامت و مقاومت مردم به خصوص تاب آوری کشور فوق العاده بود.
همتی افزود: بانک مرکزی به کمک سایر بخش ها از همه توان تخصصی و مدیریتی خود برای خنثی سازی، غلبه بر فشار حداکثری و کاهش اثرات منفی آن بر اقتصاد و مردم بهره برد.
رییس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: قبلاً گفتم ناگفتههایی وجود دارد که به موقع خود خواهم گفت. ولی انصاف نیست افرادی که نتایج عملکردشان در چند دهه گذشته برای مردم و صاحب نظران آشکار است و معضلات ساختاری اقتصاد نتیجه تصمیمات قبلی آنهاست، عملکرد دو سال بسیار سخت اخیر را با شرایط عادی آن هم با درآمد ارزی چندین ده میلیارد دلاری مقایسه و حکم بر ضعف عملکرد صادر کنند.
وی گفت: فضای انتخاباتی و برخی ضعفهای بخشی در تمشیت امور مردم نباید فضای لازم برای تلخ کردن شیرینی شکست فشار حداکثری را فراهم بسازد.
نظر شما