به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، «پریسا کرمی» امروز(شنبه، ۱۴ فرردین) در جمع خبرنگاران با بیان اینکه کتاب خوب، یکی از بهترین ابزارهای کمال بشری و کتابخوانی یکی ارزشهای بزرگ هر جامعه است به انتشار فراخوان مسابقه ملی «طراحی کتابخانه عشایری» اشاره کرد و گفت: نهاد کتابخانههای عمومی کشور با مشارکت فبلب ایران، مسابقه ملی «طراحی کتابخانه عشایری» را به منظور ارائه طراحی کتابخانهای قابل حمل برای خدماترسانی به عشایر کشور، برگزار میکند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی گیلان با بیان اینکه نگاه امروز به مفهوم کتابخانه آن را نوعی پیشران فرهنگی جامعه میداند که پیرامون کتاب به عنوان اصیلترین و بنیادیترین تجسم فرهنگ و دانش شکل میگیرد افزود: کتابخانهها امروز مراکز خلاق فرهنگی هستند که در حال حاضر سه هزار و ۵۲۵ کتابخانه عمومی با بیش از ۹ میلیون کاربر و ۲ میلیون عضو در کشور فعال است.
وی با اعلام اینکه نهاد کتابخانههای عمومی کشور به منظور توسعه کتابخوانی در جوامع روستایی و عشایری برنامههای ویژهای دارد ادامه داد: طعم کتاب با عشایر، طرح سفیران کتاب با هدف دسترسی آسان به منابع کتابخانهای و ترویجی کتابخوانی در جامعه عشایری و راهاندازی کتابخانه سیار و ارائه خدمت به جامعه روستایی و عشایری از جمله این برنامههاست.
کرمی یکی از اولویتهای نهاد کتابخانههای عمومی کشور را در دسترسکردن امکانات کتابخانهای برای جوامع عشایری با شیوه مداوم یا فصلی زیست مبتنی بر کوچ در گسترهی ایران زمین دانست و بیان کرد: بررسی وضعیت جمعیت عشایر کشور از سال ۱۲۴۵ شمسی تا آخرین سرشماری، نشانگر کاهش نسبت جمعیت عشایر در مقایسه با جمعیت کل کشور از حدود ۳۸.۶ درصد به ۱.۶۸ درصد است. این میزان، هر چند حاکی از گزینش یکجانشینی و زیست متفاوت عشایر است، در عین حال بر پشتوانهی فرهنگی جمعیتی عظیم ایران دلالت دارد و نیز چیزی از ضرورت تمهید و ارائه خدمات مناسب به اجتماعات کوچنده یا محلههای اسکان عشایر نمیکاهد.
وی با بیان اینکه پرداختن به جمعیت عشایری کشور یکی ماموریتهای نهاد کتابخانههای عمومی کشور بوده که نیازمند تجهیزات کتابخانهای خاص با تناسب کامل با ماهیت کوچندگی عشایر است اظهارداشت: برای دستیابی به این نوع کتابخانههای سیار، نهاد کتابخانههای عمومی کشور در صدد برگزاری مسابقه طراحی است. مسابقه در پی بازتعریف کالبد کتابخانههای سیار با تمرکز بر پاسخ به نیاز کارکردی و فرهنگی جامعه عشایر و برنامهها و خدمات ویژه کتابخانهای جامعه عشایری است.
کرمی هدف و معیارهای مسابقه را مورد اشاره قرار داد و عنوان کرد: هدف از برگزاری این مسابقه، مشارکت اهالی طراحی، هنر و فرهنگ به خصوص طراحان معماری، طراحان صنعتی، فعالان فرهنگی عرصه کتاب و فعالان فرهنگی حوزه عشایری برای بسط دامنه پاسخهای ممکن به این سوال است: یک کتابخانه سیار عشایری که بخواهد به عنوان یک مرکز فرهنگی موقت عشایری و به صورت مداوم در ارتباط با آن جامعه باشد، چه کالبدی دارد؟
به گفته وی توجه به اقلیم، بستر و بوم طبیعی زندگی عشایر، توجه به گوناگونی ایلات ایران، ارزشها، هنرها و زیباییشناسی آنها، توجه به نقش فرهنگساز کالبدی کتابخانه و ارزشهایی که میتواند در بستر خود بیافریند، توجه توامان به تکنیکهای ساختی، فناورانه و نوین، توجه به ویژگیهای کاربردی و استفاده آسان و رعایت اصل صرفهجویی و هزینهکرد بهینه در ساخت از شاخصترین اهداف برگزاری مسابقه و موضوعات مورد توجه در داوری این مسابقه است.
وی تصریح کرد: نوآوری در طراحی و ساخت پذیری، قابل حمل بودن با وسائل نقلیه مرسوم، امکان حمل و نگهداری ۲ هزار و ۵۰۰ تا چهار هزار کتاب و اقلام فرهنگی، طراحی درست مکانیزم احتمالی باز و بسته شوندگی طرح، فضاسازی کالبدی و پیرامونی ۴۰ تا ۶۰ مترمربعی، امکانات چندرسانهای و امکان ارائه خدمات دولت الکترونیک از معیارهای اصلی طراحی هستند.
کرمی با بیان اینکه قالب ارائه آثار به صورت شیتبندی و سند دیجیتالی در سایزی با ارتفاع A۳ (۴۲ سانتیمتر) و طول نامحدود سند است که در فرم مخصوص مسابقه بارگذاری میشود بیان کرد: هرگونه اسناد تکمیلی در قالب ویدئو، تور مجازی، ماکت و یا اسناد دیگر نیز در کنار سند اصلی مسابقه قابل دریافت است و از امتیاز اضافه در داوری برخوردار خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه مسابقه طراحی کتابخانه قابل حمل عشایری، در یک مرحله و به صورت آزاد و در سطح ملی برگزار میشود اظهارکرد: داوطلبان شرکت در مسابقه میبایست پس از ثبتنام، در مهلت تعیین شده طرحهای خود را تهیه و در فرم مخصوص ارائه شده توسط دبیرخانه به صورت آنلاین بارگذاری کنند. طرحهای عرضه شده طبق ضوابط مسابقه، داوری و نتایج آن طبق تقویم به اطلاع شرکتکنندگان میرسد.
کرمی ۲۴ اردیبهشت را آخرین مهلت ثبتنام در مسابقه و ۳۱ اردیبهشت را آخرین مهلت ارسال آثار اعلام کرد و گفت: نتایج این مسابقه ۱۵ خرداد اعلام شده و مراسم تجلیل از برگزیدگان ۲۳ الی۳۱ خرداد برپا میشود.
وی با بیان اینکه علاقمندان ثبتنام الکترونیکی را از طریق fablab.ir/ketebashayer انجام دهند آدرس دبیرخانه را تهران، میدان تیموری، بلوار اکبری، ابتدای خیابان قاسمی، کارخانه هنر، طراحی و ساخت اعلام کرد.
نظر شما