به گزارش خبرگزاری شبستان در کردستان، استان کردستان دارای ده شهرستان است که سنندج بعنوان مرکز این استان را با نام شهر منارهها میشناسند. شهری که با داشتن مساجد متعدد و اماکن مذهبی دیدنی معنویت خاصی را به خود بخشیده است.
مسجد جامع سنندج
مسجد جامع سنندج یا همان مسجد دارالاحسان یکی از باشکوهترین نمونههای معماری ایرانی – اسلامی دوره قاجار است که در بافت سنتی سنندج قرار دارد.
این مسجد توسط حاکم وقت سنندج در آن زمان یعنی فردی به نام “امان الله خان اردلان” و با نظارت مستقیم فتحعلیشاه قاجار ساخته شده است. بر اساس کتیبههای یافت شده در این محل، تاریخ ساخت مسجد بین سالهای ۱۲۲۶ تا ۱۲۳۲ هجری قمری است.
از ویژگیهای بارز ساخت این مسجد، استفاده کردن از بهترین مصالح ساختمانی در ساخت آن و تزئیناتی زیبا همچون کاشی کاریهای برجسته آن است که علاوه بر نقش تزئینی، نقش عایق رطوبت را نیز ایفا میکنند.
این مسجد از جمله مسجدهای دو ایوانی کشور است. یکی از این ایوانها رو به شرق و دیگری رو به قبله ساخته شده است. مدرسه دارالاحسان، حجرهها، راهروهای جانبی و درب ورودی در ایوان غربی جای گرفتهاند و ایوان شرقی در واقع مدخل ورودی به داخل شبستان است. در هر دو ایوان این مسجد آیات بسیاری از قرآن به صورت زیبایی حکاکی شدهاند. بر روی ایوان شرقی مسجد، قصایدی از “میرزا فتح الله خرم کردستانی” شاعر وقت، بر روی یک سنگ مرمر زیبا، به همراه تاریخ آن حکاکی شده است. بر روی ایوان جنوبی مسجد نیز همانند ایوان شرقی کاشی کاریهایی مزین به آیاتی از قرآن از جمله سوره مبارک انسان نقش بستهاند.
در جای جای این مسجد، علاوه بر آیاتی از قرآن مجید، اشعار دیگری از شاعران مطرحی همچون “مجدالممالک”، “جوهری” و “میرزا صادق اصفهانی” به چشم میخورد.
مقبره هاجره خاتون
مقبره هاجره خاتون در سنندج نیر به عنوان یکی دیگر از جاذبههای مذهبی و گردشگری استان جایگاهی برای دعا و نیایش و نذر و نیازهای مردم استان کردستان و زوار این بانوی گرامی است و مصداق بارز ارادت اهل سنت به پیامبر گرامی اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) است.
امامزاده هاجره خاتون خواهر امام رضا(ع) و فرزند امام موسی کاظم(ع) است که در سفر امام رضا(ع) به خراسان در سنندج رحلت نموده و در در محله قدیمی سرتپوله شهر سنندج به خاک سپرده شده است.
مسجدی در کنار مقبره امامزاده هاجره خاتون توسط «ملایعقوب » بنا شده که به اسم مسجد هاجره خاتون شهرت یافت. مرحوم حاج شیخ شکرالله پدر حاج شیخ عبدالله آن را مرمت کرد و مرحوم حاج جلالی فرزند مرحوم محمدصادق، یک دانگ از مغازههای پاساژ شهبازی را وقف مسجد هاجره خاتون کرد.
مسجد و زیارتگاه هاجره خاتون یکی از مهمترین مسجدهای شهر سنندج محسوب میشود که توسط «عارف حاج شیخ شکرالله» مشهور به «شهباز سنهدژ» بازسازی و توسعه یافت و موقوفات زیادی را برای این مجموعه در نظر گرفت.
استفاده از معماری سبک کردستانی در ایجاد ایوان ستوندار در سمت جنوب از دیگر ویژگیهای این بنای تاریخی است. استفاده از گچبریهای زیبا و نقوش پیدرپی گل و گیاه که به وسیله استادان و هنرمندان بزرگ تزیین شده از دیگر ویژگیهای این مکان است.
بافت تاريخی و فرهنگی اين مقبره همواره موجب شگفتی و تأثيرگذاری شگرفی بر بازديد كنندگان و زائران اين حرم از سراسر كشور بوده است. مقبره اين بزرگوار بر اساس اعتقادات مردم اهل سنت كردستان و مسلمانان اهل سنت ساخته شده و به شكل ويژه ای نشانگر ارادت و محبت ويژه مردم سنندج و استان كردستان به اين امامزاده و ائمه اطهار(ع) در طول تاريخ بوده است.
این مسجد دارای دو درب ورودی در اضلاع غربی و شرقی یعنی مسیر بازارچه سرتپوله است. در قدیم مردم به زنجیر درب غربی دخیل میبستند و از روح طاهره هاجره خاتون مدد میجستند.
مسجد و مقبره هاجره خاتون با شماره ۲۷۷۰ در تاریخ ۱۹ مرداد ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است که در چند سال اخیر پروژه احداث سردرب شمالی و ساماندهی صحن امامزاده هاجره خاتون با هدف ساماندهی وضعیت عمرانی بقعه و تسهیل ورود زوار این بقعه متبرکه به انجام رسید.
قرآن نگل
قرآن نگل یکی از ارزشمندترین نسخههای خطی قرآن موجود در جهان است که در روستای نگل در نزدیکی سنندج نگه داری میشود.
قرآن نگل در داخل مسجد تاریخی این روستا نگهداری میشود. بنا به عقیده مردم این روستا و برخی کارشناسان، این قرآن مبارک در زمان خلیفه سوم نگاشته شده است و جزء ۴ نسخهای از قرآن است که در آن زمان به مناطق مختلف دنیا (که یکی از آنها ایران بود) فرستاده شده است. جنس کاغذهای این قرآن از چرم (پوست آهو) و رنگ آن قهوهای است. این نسخه با خط کوفی نوشته شده و توسط آب طلا اعرابگذاری و تزئین شده است. نقوش گیاهی زیبایی هم در حاشیههای قرآن نگل مشاهده میشود.
طول این قرآن بزرگ که به تازگی مرمت و بازسازی خوبی هم بر روی آن صورت گرفته است، ۳۸ سانتی متر و عرض آن ۲۱ سانتی متر است. این نسخه خطی ارزشمند در طول تاریخ بارها به سرقت رفته است. اما خوشبختانه هر بار دوباره پیدا شده و به روستای نگل بازگردانده شده است.
مقبره شیخ عباس کومائین
روستای کومایین در 65 کیلومتری کامیاران دارای 90 خانوار و 400 نفر جمعیت است که وجود مقبره شیخ عباس کومائین در این روستا باعث جذب افراد بسیار زیادی حتی از کشورهای دیگر به این روستا شده است.
علاوه بر وجود مقبره شیخ عباس کومائین در این روستا وجود طبیعت بسیار بکر و معماری قدیمی روستا و همسایگی با روستاهای دیدنی و قدیمی مانند قلعه کومایین، نیدر، سرکاریز، قوله دره و باغ خرم موجب جذب گردشگر به این منطقه شده است.
به گفته ساکنان این روستا، 130 سال قبل در این روستا شیخ عباس کومائین زندگی کرده است.
امامزاده سید جلال الدین (ع) - باباگرگر
امامزاده سید جلال الدین از نوادگان امام سجاد(ع) است، بقعه تاریخی این امامزاده در خارج از روستای متروکه باباگرگر در 38 کیلومتری شمال شرقی شهر قروه و در حاشیه رودشور واقع است.
مقبره امامزاده از چند بخش شامل اتاق اصلی و گنبدی شکل در بخش جنوبی و اتاقهای دیگر در ضلع شرقی تشکیل شده است.
چشمه آب معدنی جوشانی از آثار طبیعی در کنار این امامزاده واقع است و منجر به جذب تعداد زیادی گردشگر به منطقه شده است.
این چشمه آب معدنی که ترکیبی از گوگرد و آب است برای درمان بسیاری از بیماریها پوستی مفید است و سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب میکند.
مسجد دو مناره سقز
مسجد دو مناره سقز واقع در محله میان قلعه سقز و در دامنه یگانه تپه تاریخی داخل شهر، یعنی نارین قلعه و در واقع در بافت قدیم شهر در خیابان امام خمینی و پشت حسینیه سقز واقع شده است.
بنای مسجد طبق روایات محلی به زمان شیخ حسن مولان آباد از عرفای حکیم ریاضی دان مشهور عصر افشاریه بر میگردد.
ورودی اصلی این مسجد در ضلع غربی قرار گرفته است این در ورودی، سر در آجری با بافت گره چینی آجر و کاشی زرد رنگ دارد، که معرف دوره زندیه است، مسجد 2 مناره سقز در سال 1380 با شماره ثبتی 2600، در میان آثار ملی کشور به ثبت رسید.
مسجد خسروآباد بیجار
مسجد خسرو آباد بیجار که به مسجد گروس و یا مسجد امیر علاءالدین نیز شهرت دارد. در ساخت این مسجد قدیمی از مسجد جامع سنندج الهام گرفته شده و اکنون با حال و هوای قدیمی خود شما را به گذشته میبرد. مسجد خسروآباد گروس در زمان قاجار توسط شخصی به نام امیر علاءالدین گروسی (از خوانین خسروآباد) بنا شده و تاکنون محکم و استوار پا برجاست.
بعد از وارد شدن به صحن مسجد خود را در میان حجرههایی مییابید که محل استراحت طلاب و خادمین مسجد شناخته میشود و میتوانید مصلای تابستان و ایوان جنوبی را نیز در آنجا ببینید.
مسجد جامع خسرو آباد بیجار را با تزئینات چشمگیر همچون آجرکاری و طرحهای گوناگون زینت بخشیدهاند و اکنون هوش از سر هر بازدیدکنندهای میبرد و دل کندن از آن را سخت میکند.
بر روی شبستان مسجد تاریخی خسرو آباد 15 گنبد ساخته شده که ابهتی خاص به مسجد بخشیده و بسیار تماشاییاند. با گشت و گذار در دل این اثر تاریخی آرام و دنج به مسیر گذر آب در آب نمای حیاط مسجد برخورد میکنید که از چشمه جوشان نزدیک مسجد خسرو آباد گروس کردستان تأمین میشد و به مرور زمان جریان شدید خود را از داده است.
زیارتگاه و تفریحگاه پیرمراد بانه
مقبره پیرمراد واقع در ضلع شرقی شهر بانه و در دامنه كوههای زیبای آربابا و جنیره قرار دارد. این زیارتگاه امروزه بیشتر به عنوان یك مكان تفریحی مشهور است اما این زیارتگاه و پارك تفریحی همچنان مورد احترام عامه مردم قرار دارد و در سال 92 به كمك خیرین ساختمان زیارتگاه نوسازی شد.
زیارتگاه پیرمراد چشم انداز بسیار زیبایی دارد در سالهای اخیر این مكان بیشتر به عنوان تفریحگاه مردم مشهور شده و شهرداری بانه جاذبههای گردشگری آن را با استفاده از موقعیت جغرافیایی و طبیعی آن برجسته كرده است.
طبق سنت دیرینه مردم بانه كه چهارشنبهها به زیارت پیرمراد برای برآورده كردن حاجات می روند هنوز هم همان رسم پا برجا است و مردم در آواخر هفته به زیارت پیرمراد می روند.
نظر شما