به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بازار سرمایه در سال های اخیر اقبال بسیاری در میان عموم مردم به دست آورده است به طوری که هر روز شاهد حضور تعداد زیادی از مردم که حتی دانش کافی در این زمینه ندارند به این بازار هستیم. افزایش افسارگسیخته نقدینگی در کشور و ورود بخش عمدهای از پولهای تازه به بازار سهام از یکسو و بهدنبال آن افزایش تورم و رکود دیگر بازارهای موازی سرمایهگذاری از جممله دلایلی است تا این روزها شاهد ورود سهامداران جدید به بورس باشیم.
همزمان با ثبت رکورد جدید در کارنامه عملکرد بهمنماه سال 99 بورس، صدور کدهای معاملاتی نیز رکوردشکن بود به این ترتیب از ابتدای سال 99 تا پایان بهمنماه ۶۵۰هزار نفر سهامدار جدید به ارتش بورسبازان اضافه شدند و در مجموع تعداد سهامداران بازار سرمایه به ۱۱میلیون و ۴۹۲هزار نفر رسید.
بررسیها نشان میدهد که درحالی ارزش معاملات خرد روزانه بازار سهام (بورس تهران و فرابورس) در نقطه اوج خود در سالجاری به حدود 7هزار میلیارد تومان رسیده که این مساله همزمان با ورود فعالان بیشتر به این بازار و اقبال مردمی به بازار سرمایه، فرصتی استثنایی برای اقتصاد و در مقابلتهدیدی را برای بازار سرمایه رقم زده است.
بنابرگزارش خبرگزاری شبستان با توجه به اینکه حضور در هر عرصه ای به ویژه بخش های اقتصادی نیازمند داشتن دانش خاص در آن زمینه است از این رو با توجه به اقبالی که از سوی عموم مردم برای حضور در بازار سهام ایجاد شده است کارشناسان این بخش بارها و بارها به مردم تذکر داده اند حتما دانش کافی در این زمینه را کسب کنند یا از نظرات کارشناسان بازار سرمایه استفاده کنند تا کمترین هزینه مالی را داشته باشند.
در این زمینه مهدی سوری کارشناس بازار سرمایه در خصوص بهترین زمان خرید در بازار سرمایه به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: بعضی از افراد دوران ریزشی را دوران رکود و بعضی از افراد دورانی که تمامی بازارهای موازی روند کند و رو به پایین دارند را رکودی میدانند، اما از نظر آکادمیک ، رکود زمانی اتفاق میافتد، که تقاضا در بازار کم باشد و این ماجرا با کاهش حجم معاملات و قیمت همراه است، به همین خاطر نمیتوانیم زمانی که فروشهای هیجانی در بازار زیاد است و معاملات پر حجمی صورت میگیرد را به عنوان رکود مد نظر قرار دهیم. این دیدگاه که بهترین زمان برای خرید، زمانی است که بازار در رکود است، جنبه استراتژیک ندارد و بیشتر به صورت شعاری است. یک قاعده کلی در بازارهای مالی وجود دارد که، این بازارها کف و سقف قیمت ندارند، یعنی وقتی در بازارهای مالی قیمت یک سهم یا دارایی کاهش پیدا میکند، ممکن است بازهم کاهش یابد به این دلیل همیشه با استراتژیهایی مثل میانگین کم کردن و امثال این روشها مخالفت کردیم.
سوری بیان کرد: روشهایی مثل میانگین کم کردن و امثال آنها در نهایت منجر به نابودی سرمایه می شود، باید سرمایه گذار اطلاعاتش بالا باشد، که سهامی که از نظرش ارزنده است و بازار به آن تمایل نشان میدهد، را در شرایط رکود انتخاب کند، اما این حرف که زمان ریزش بهترین زمان خرید است، درست نیست. در بازارهای صعودی افراد حق خرید سهام و نوسان گیری دارند، در بازارهایی که گاهی بالا یا پایین هستند و یا در یک رنج کانال افقی حرکت میکنند ، نباید در این بازار سرمایه گذاران افق بلند مدت را مد نظر قرار دهند، شاید در این بازار بهترین استراتژی نوسان گیری باشد.
سوری افزود: در بازارهای نزولی که هر قله از قله قبلی پایین تر است ، سرمایه گذاری و نوسان گیری با ریسک بالایی همراه است و به هیچ عنوان به سرمایه گذاران مبتدی توصیه نمیشود. خیلی از سهامداران عمده عموما دارایی هایشان، در سهام ماندگار است، یعنی مقصد نهایی داریی هایشان در سهام است، این افراد نیامده اند، که یک سری سهام خرید و فروش کنند و یک سودی بگیرند و با این سود ملکی بخرند.
سوری تشریح کرد: سهامداران عمده میزان ثروت خودشان را با تعداد سهامی که از یک شرکت معتبر در بلند مدت خریدند، میسنجند، برای مثال افراد میگویند، در زمانی ۱درصد سهام شرکتی را داشتند، اما در حال حاضر ۳درصد سهام آن شرکت را دارند. سهامدارن عمده نیازهای اولیه شان تامین است و تفاوتی برایشان نمیکند، که قیمت سهم شان در حال حاضر بالا برود یا در بلند مدت، زیرا این افراد با این سهمها ماندگار هستند. توصیه به سهامداران خرد این است که هرگز سعی نکنند، پشت سر سرمایه گذاران عمده حرکت کنند، چون ممکن است آن سرمایه گذار عمده بخواهد بخش بیشتری از یک شرکت را تقبل کند، پس دلیل نمیشود وقتی یک سهام دارعمده پول زیادی میگذارد و یک سهام را میخرد، سهامدار خرد هم همان سهم را بخرد، چون شاید سهامدار عمده برای خود برنامه ۵ ساله در نظر گرفته باشد.
بنابراین گزارش، پیشبینی رشد اقتصادی مثبت، پیشبینی رشد چهار برابری درآمدهای نفتی ایران در لایحه بودجه سال آینده، احتمال کاهش نااطمینانیهای ناشی از کرونا و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری چهار عامل احتمالا موثر بر بورس سال ۱۴۰۰ هستند. مراکز جهانی مثل بانک جهانی و کارشناسان داخلی و مقامات مسئول برای سال آینده اقتصاد ایران رشد اقتصادی مثبتی را پیشبینی کردهاند. در آخرین اعلام بانک مرکزی مربوط به نیمه نخست سال 99 نیز رشد اقتصادی کشور مثبت پنج درصد گزارش شده است که این رشد اقتصادی همزمان با بهبود عملکردهای شرکتهای بورس در گزارشهای ۹ ماهه آنها بوده است بدین ترتیب به نظر میرسد این وضعیت برای سال آینده نیز ادامه داشته باشد و احتمالا بتواند سوخت مناسبی برای تقویت بازار سهام باشد.
این تحلیل های اقتصادی باعث می شود علاقمندان به حضور در بازار سرمایه بیشتر شوند و از این رو می طلبد با بررسی مناسب از فضای این بازار به سرمایه گذاری اقدام کنند.
نظر شما