به گزارش خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، هشتمین روز از دهه مهدویت، ایام منتهی به سالروز ولادت باسعادت امام زمان عجل اله تعالی فرجه الشریف، «سلامت، خانواده، سبک زندگی و آمادگی برای ظهور» نام گرفته است، به مناسبت فرا رسیدن این روز و به منظور بررسی ارتباط سبک زندگی در حرکت به سوی ظهور با حجت الاسلام والمسلمین «حسن ملایی»، مدیر گروه اخلاق و تربیت مرکز تخصصی مهدویت گفتگویی ترتیب داده ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:
حجت الاسلام ملایی در تشریح ارتباط سبک زندگی و آمادگی برای ظهور، اظهار کرد: نکته راهبردی در بحث ظهور حضرت ولیعصر(عج) آن است که ظهور به عنوان پدیده ای اجتماعی خلقت، نیازمند آمادگی ها و زمینه سازی هایی است، برخی اینچنین تصور می کنند چون ظهور حضرت ولی الله الاعظم(عج) به دست خدای متعال است و باید اذن الهی به ظهور تعلق بگیرد، پس لاجرم همه فرآیند ظهور معجزه آسا خواهد بود در حالی که این تصور اشتباه است.
مدیر گروه اخلاق و تربیت مرکز تخصصی مهدویت ادامه داد: اگرچه بر مبنای تفکر توحیدی هر پدیده ای در عالم با اذن الهی رخ می دهد اما این منافاتی با اراده انسان ها در ابعاد فردی و اجتماعی ندارد، خدای متعال اراده کرده همه انسان ها به رشد و تعالی برسند اما چون برای شان اختیار را در نظر گرفته، اراده انسانی بر امور مسلط است. از این رو، ظهور امام زمان(عج) به عنوان پدیده ای اجتماعی نیازمند اراده های انسانی است.
ضرروت نصرت امام زمان(عج) از سوی مومنان
وی تصریح کرد: این اراده ها باید بر دو محور باشد نخست آنکه غالب انسان ها خواستار حکومت عدل ایشان باشند و دوم به کادرسازی و تربیت نیروی کارآمد اهتمام داشته باشند؛ چنان که قرآن کریم خطاب به پیامبر(ص) می فرماید: «هُوَ الَّذی اَیَّدَکَ بِنَصرِه وَ بِالمُؤمِنین» یعنی در کنار کمک الهی، مومنان هم باید پیامبر(ص) را نصرت کنند، امروز هم امام زمان(عج) به نصرت مومنان نیاز دارند.
حجت الاسلام ملایی تاکید کرد: اگر بخواهیم این مبنا را گسترش دهیم و برایش راهبردی کلان تعریف کنیم که بتواند فرهنگ جامعه را به سمت خواستن ولی الله الاعظم(عج) پیش ببرد و افراد مومن و کارآمد تربیت شوند بهترین راه سبک زندگی مبتنی بر فرهنگ مهدویت و محور انتظار است.
معنای سبک زندگی منتظرانه
وی ابراز کرد: در یک تعریف اجمالی از سبک زندگی منتظرانه می توان اینطور بیان کرد که مجموعه رفتارهای هماهنگ و نسبتاً پایداری است که افراد معتقد به امام زمان(عج) و ظهور ایشان در تعاملات و ارتباطات با هدف زمینه سازی ظهور آنها را انتخاب و ساماندهی می کنند. اگر سبک زندگی را مجموعه ای از رفتارهای هماهنگ شده بدانیم در واقع سبک زندگی منتظرانه بسته ای رفتاری را به ما هدیه می کند که در آن همه رفتارها در ساحت ارتباطی با خدا و ولی خدا و ارتباط با دیگران و ارتباط با کل هستی به سمت آماده سازی شخصی و بیرونی و اجتماعی به سمت ظهور حرکت می کند.
وی افزود: دقیقا این سبک زندگی فرهنگی مبتنی بر انتظار را آرام آرام به کالبد فرد و جمع می دمد و خودسازی و جامعه سازیای را رقم می زند که به سمت و جهت ظهور باشد. مضمون این نقطه و فرآیند آن را در بیانیه فوق العاده مهم گام دوم انقلاب حضرت امام خامنه ای می توان دید. اگر بپرسند راهکارهای ریز تحقق این بیانیه چیست؟ همانطور که ایشان در دیباچه تمدن سازی را به عنوان افق ترسیم کرده اند به سبک زندگی نیز تصریح داشته و در مقاطع مختلف به این مهم به تفصیل اشاره کرده اند. اگر ما نگاه و مبنایی ابتدایی داشته باشیم و سبک زندگی مهدوی و انتظارمحور را تعریف و به گفتمان تبدیل کنیم بدون تردید این رفتارهای نظام مند به ظهور متصل می شود.
این کارشناس مهدوی درباره راه های دستیابی به سبک زندگی منتظرانه و موثر در امر فرج، بیان کرد: یکی از راهکارها، معرفت افزایی است یعنی معرفت بخشی در عرصه مهدویت داشته باشیم. راهکار دیگر غفلت زدایی است گاهی اوقات مشکل ما جهل و نادانی نیست بلکه مشکل به فراموشی و غفلت باز می گردد فرهنگ شیعی ما مملو از معارف ناب مهدوی است اما بعضاً یا از این معارف و فرهنگ اطلاع نداریم یا در فراز و نشیب ها آنها را به فراموشی می سپاریم، اگر این غفلت زدایی و برنامه ریزی های فردی، خانوادگی و کلان سیاسی اجتماعی انجام شود می توان سبک زندگی ها را بر مدار انتظار زمینه ساز تنظیم کرد.
ظهور همراه با معجزه صرف نیست
وی با بیان اینکه ظهور همراه با معجزه صرف نیست، گفت: چنان که در بعثت نبوی(ص) هم معجزات معدود و ایفاگر نقش بشارت دهنده و انذاردهنده بودند. به میزان تلاش ما است که آینده ساخته می شود خدا وعده داده اگر نگاه تان به آینده باشد و برای آن آینده عمل کنید، خدای متعال در فراز و نشیب ها نصرتش را شامل حالتان خواهد کرد همه اینها مبتنی بر آن است که اولا این سبک را طراحی و به گفتمان تبدیل و در گام بعد به مردم عرضه کنیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در این مسیر باید مردم و مسئولان با نگاه ایجابی، خود را متعهد به آراستگی به این سبک از زندگی بدانند. به هر اندازه ای که سبک زندگی بر محور انتظار در میان افراد نهادینه شود به ظهور نزدیک می شویم.
نظر شما