به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، شعبان ماه بسیار شریفی است و به حضرت سید الانبیاء صَلَّی اللهِ عَلِیهِ وَ آله منسوب است و آن حضرت این ماه را روزه میگرفت و به ماه رمضان وصل میکرد و میفرمود، «شعبان، ماه من است هر که یک روز از ماه مرا روزه بگیرد بهشت برای او واجب میشود» و از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده است که چون ماه شعبان فرا میرسید امام زینالعابدین علیهالسلام اصحاب خود را جمع مینمود و میفرمود: «ای اصحاب من میدانید این چه ماهی است؟ این ماه شعبان است و حضرت رسول صلی الله علیه و آله میفرمود شعبان ماه من است پس در این ماه برای جلب محبت پیغمبر خود و برای تقرّب به سوی پروردگار خود روزه بدارید.لذا در این خصوص با حجت الاسلام «محمد امیری»، کارشناس مذهبی و امام جماعت مسجد حضرت ابوالفضل (ع) ناحیه کن مسجد گفت و گویی انجام دادیم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود.
چرا ماه شعبان از فضیلت ویژه ای برخوردار است؟
در مسیر تربیتی اسلام سه ماه رجب، شعبان و رمضان ایام پرفضیلت و به خصوصی محسوب می شوند و یاد و ذکر خداوند، تعبد و ایمان بیش از ایام دیگر در این ماه ها جلوه گری می کند و انسان نباید از این سه ماه غفلت کند، اگر ما بخواهیم در میدان زندگی راه مستقیمی را که اسلام به ما نشان داده با قدرت طی کنیم، باید رابطه خود با حضرت باریتعالی را مستحکم کنیم و این رابطه هم با نماز و اجتناب از گناه تقویت می شود. برای استفاده از برکات ماه شعبان و تقویت رابطه با خداوند که مورد توجه امام راحل و مقام معظم رهبری نیز است و تاکید زیادی بر مناجات شعبانیه و صلوات مخصوصه این ماه کردند از سوی دیگر اعیاد این ماه فرصت بسیار مناسب برای توجه و توسل کردن به ائمه اطهار (ع) است به ویژه شب نیمه شعبان که یکی از شب های بسیار مهم بوده و در برخی روایات آن را لیله القدر نیز نامیدند.
چرا ماه شعبان را منسوب به ماه پیامبر اکرم (ص) می دانند؟
ماه شعبان هشتمین ماه در بین ماه های قمری است. ماه بسیار شریف و منصوب به سیدالانبیا پیامبر اکرم (ص) است. رسول خدا (ص) فرمودند: در این ماه برای جلب محبت پیغمبر خود و تقرب به سوی پروردگار خود روزه بدارید اگر کسی چنین کند، خداوند او را دوست داشته و در روز قیامت کرامت خود را نصیبش کرده و بهشت را بر او واجب می کند.
ماه شعبان برای سالک الی الله اعمالی دارد. انجام این اعمال موجب تقرب انسان به سوی خداوند تبرک و تعالی می شود. حضرات معصومین (ع) بر داشتن روزه در این ماه سفارش کرده اند و فرمودند: روزه این ماه کفاره گناهان بزرگ است. همچنین استغفار نیز بسیار توصیه شده که هر روز 70 مرتبه بگوییم «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَأَسْأَلُهُ التَّوْبَةَ» یکی دیگر از اعمال وارد شده در ماه شعبان صدقه دادن است که امام صادق (ع) فرموده اند: خداوند صدقه این ماه را پرورش می دهد و در روز قیامت آن صدقه به اندازه کوه احد دیده می شود؛ ضمن اینکه خواندن مناجات شعبانیه در هر روز و صلوات فرستادن بر نبی مکرم اسلام هم از اعمال وارد شده در ماه شعبان می باشد.
در ماه شعبان مناسبت ها و اعیاد متعددی واقع شده، این مناسبت ها چه ظرفیتی را برای اصلاح سبک زندگی فراهم می کند؟
در مسلک پیشوایان دین، جایگاه والای شعبان به خوبی به چشم میخورد و جایگاه رفیع و پرفضیلتی برای ماه شعبان قایل هستند زیرا در این ماه، شخصیت های بزرگ و ارزشمندی که از ستارگان آسمان و ولایت (ابا عبدالله الحسین (ع)، امام سجاد (ع)، قمر بنی هاشم (ع) و امام زمان (عج)) به شمار می آیند، دیده به جهان گشودند. ماه شعبان منصوب به ماه رسول الله است. ایشان فرمودند: «شَهْرُ رَمَضَانَ شَهْرُ اللَّهِ وَ شَعْبَانُ شَهْرُ رَسُولِ اللَّهِ ص وَ رَجَبٌ شَهْرِی» رمضان ماه خدا و شعبان ماه رسول خدا و رجب ماه من است، در جای دیگر فرموده اند« شَعبَانُ شَهري رَحِمَ الله مَن اَعَانَنِي عَلَى شَهرِ» یعنی شعبان ماه من است، رحمت خدا بر کسی که من را بر این ماه کمک کند. و در جای دیگر می فرمایند: ماه شعبان ماهی است که اعمال انسان ها بالا می رود در حالی که مردم از آن غفلت می کنند؛ بنابراین افراد می توانند از سیره معصومین بزرگواری که در این ماه دیده به جهان گشوده اند، بهره گرفته و سبک زندگی اسلامی داشته باشند.
مقام معظم رهبری در بیانیه «گام دوم انقلاب» بر آراستگی به معنویت و اخلاق برای تمدن سازی تاکید کرده اند، ماه شعبان و مناجات ها و ادعیه اش در این ماه چه ظرفیت هایی را ایجاد می کند؟
اساسا هر تمدنی بر اساس نیازها و در جهت برآوردن آنها شکل می گیرد. یکی از جنبه های وجودی انسان جنبه معنوی و فرامادی آن است که نیازهای خاص خود را دارد. انسان ها برای برآوردن نیازهای مادی شان ناچار به برآوردن نیازهای معنوی خود نیز هستند. معنویت به عنوان یک ضرورت همواره در طول تاریخ بشری در جوامع گوناگون انسانی اعم از بدوی و متمدن با تفاوت در اشکال قالب ها و شیوه های پرداختی وجود داشته است که این واقعیت در کنار انعکاس نیازمندی مستمر بشر نشان دهنده اهمیت معنویت هم می باشد لذا شما می بینید که مقام معظم رهبری از دعا و مناجات شعبانیه به عنوان رسیدن انسان به معنویت یاد می کنند.
مناجات شعبانیه یکی از ادعیه هایی است که دارای جایگاه و منزلت بسیار بالا و ممتازی در دین مبین اسلام است به طوری که شما برای درک برخی از مضامین راهی ندارید مگر آنکه آدمی خود به آن اعوالم راه پیدا کند و آن حقایق را از جان و شهود حس نماید. این مناجات ابتدا با ذکر صلوات بر پیامبر اکرم (ص) شروع می شود که این خود دارای پیام بوده و یکی از پیام های مهم آن این است که می فرماید: هیچ گاه ولی نعمتان جهان هستی را از یاد نبرید زیرا تمام خیر در عالم هستی به یمن وجود این ولی نعمتان است.مناجات شعبانیه هم یکی از خیرات بزرگ جهان هستی است که به برکت این خاندان پاک به دست ما رسیده است.
دومین پیام صلوات بر پیامبر اکرم (ص) در مناجات شعبانیه این است که انسان های مقدس را بین خود و خدای خود و برای اجابت دعاهایمان واسطه و شفیع قرار می دهیم. در واقع یکی از تبرکات وجود اهل بیت (ع) واسطه و وسیله شدن آنها برای وصول آدمیان به بارگاه کبریایی حضرت حق تعالی است. چنانچه قرآن می فرماید: با وسیله و توسل به سوی خداوند تبارک و تعالی تقرب بجویید. سومین پیام مناجات شعبانیه ذکر نام پیامبر و خاندان او در ابتدای دعا به معنای ابراز احساسات در برابر بزرگترین و زیباترین شاهکارهای جهان هستی است، چهارمین پیام صلوات بر پیامبر اسلام در مناجات شعبانیه استجابت دعا است، صلوات بر اهل بیت (ع) قبل از هر چیز برای گوینده آن دارای فوایدی است، همان گونه که در زیارت جامعه کبیره می خوانیم «جَعَلَ صَلواتَنَا عَلَیْکُمْ وَ مَا خَصَّنَا بِهِ مِنْ وِلایَتِکُمْ طِیبا لِخُلُقِنَا وَ طَهَارَةً لِأَنْفُسِنَا وَ تَزْکِیَةً لَنَا وَ کَفَّارَةً لِذُنُوبِنَا» (صلوات و درودهای ما را بر شما، و ولایت شما را که به ما اختصاص داده است، موجب پاکیزگی اخلاق ما، پاکی جان، تزکیه و بخششی برای گناهانمان قرار داده است) بنابراین یکی از عوامل استجابت دعا صلوات فرستادن بر اهل بیت (ع) است، روایات است،دعاهای خود را بین دو صلوات قرار دهید؛ بنابراین این مناجات ها و دعاها مانند مناجات شعبانیه یکی از ظرفیت های بسیار بزرگ طبق بیانیه گام دوم انقلاب برای آراستگی به معنویت و تمدن سازی بشر قلمداد می شود که انشاءالله بتوانیم در این مسیر از اذکار و اعمالی که در این ماه توسط ائمه معصومین (ع) سفارش شده، گام برداریم و مورد مرضی خداوند تبارک و تعالی قرار بگیریم.
نظر شما