خبر گزاری شبستان: در حکومت حقه امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف تحول بنیادین و عمیقی در تمام زمینه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، علمی، دینی، امنیتی و... ایجاد می شود و بشر در این زمینه ها به گونه ای پیشرفت می کند که بالاتر از آن قابل تصور نیست. در همین زمینه خبرنگار سرویس قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با حجت الاسلام جواد جعفری عضو هیئت علمی پژوهشکده مهدویت و معاون پژوهش موسسه و آینده روشن، گفتگویی داشته است که در ادامه می خوانید:
آقای جعفری در ابتدای بحث و به عنوان نخستین سئوال بفرمایید که جامعه دوران ظهور و حضور امام در میان مردم از لحاظ تعالی انسانی چه تفاوتی با سایر جوامع دارد؟
یکی از تفاوت های اساسی از لحاظ جامعه انسانی در جهان پس از ظهور، موضوع کامل شدن و تکامل عقول است. براساس آن چه در روایات وعده داده شده پس از ظهور بزرگترین معجزه ای که رخ می دهد این است که حضرت عقل های مردم را کامل می کنند. روایتی در این زمینه داریم که وقتی حضرت قیام می کنند « وضعت یده علی رئوس العباد و جمعت به عقولهم ...» این روایت نشان می دهد که حضرت پس از حضور عقل های مردم را کامل کرده و اندیشه های آنها را تعالی می بخشند. بنابراین مردمی که در زمان حضرت مهدی (عج) حضور دارند انسانهایی با درجه فکر بالاتر و برتر هستند. طبیعتاً وقتی مردم چنین ظرفیتی را پیدا می کنند امام نیز می تواند در مرتبه ای بالاتر، رسالت هدایت گری و امامت را انجام دهد.
این که امام در مرتبه ای برتر و بالاتر هدایت گری می کنند را بیشتر توضیح بدهید!
ما در تاریخ می بینیم که پیامبر در فضایی مبعوث می شود که اکثر مردم حتی سواد خواندن و نوشتن ندارند و پیشه و شغل اکثر آنها دامداری و تجارت است سطح درک و فهم مردم در حدی نیست که پیامبر بتوانند مطالب عرشی را برای آنها بازگو و بیان کند و این وضعیت تا زمان امام باقر و امام صادق(ع) که دوران نهضت ترجمه است ادامه می یابد. در زمان امامین باقر و صادق (ع) مسلمانان با دیگر کشورها وارد تعامل می شوند، آثار علمی و افکار علمی کشورهایی مانند ایران و روم را مطالعه می کنند و با گشوده شدن فضا برای طرح مسایل عمیق علمی و عقلی، طرف های مقابل ائمه به شدت در موضع ضعف قرار می گیرند و جامعه شاهد یک اقبال عمومی به سوی امام صادق و امام باقر (ع) است. در عصر ظهور با تکامل عقول، مردم فهم عمیقی از امام پیدا می کنند و امام می تواند نقش اساسی امامت خود را در جامعه ایفا کند بنابراین در سیره امام عصر (عج) با سیره سایر ائمه (ع) تفاوتهایی وجود دارد که در روایات به برخی از آنها اشاره شده است و این تغییر ناشی از پیشرفت جامعه انسانی است.
البته این بدان معنا نیست که حضرت مهدی (عج) توانایی ها و قابلیت هایی دارد که سایر ائمه آن را دارا نبودند بلکه ائمه همه نور واحدند و توانایی ها و علم آنها همه در یک سطح است اما میزان فهم مردم و قدرت جذب و درک آنها متفاوت است بنابراین ائمه در سطح فهم مردم امامت و حکومت می کردند. بنابراین با پیشرفت مردم و افزایش سطح درک آنها امام حتی می تواند احکام جدیدی را اجرا کند که ما به عنوان سیره های خاص حضرت مهدی (عج) از آن یاد می کنیم و نمونه هایی از این احکام در روایات بیان شده است که ائمه خود به این واقعه اشاره و تصریح کرده اند که این احکام تنها در زمان ظهور قائم اجرایی می شود.
به عبارت دیگر ما احکامی در اسلام داریم که تاکنون در هیچ دوره ای و به هیچ شکل به آن عمل نشده است؟
بله البته این احکام را سایر ائمه معصومین نیز می دانستند اما در آن زمان امکان اجرای آن وجود نداشت بنابراین به دلیل ایجاد چنین ظرفیت ها و قابلیت هایی بخشی از سیره های امامت، ویژه دوران امامت حضرت مهدی (عج) است که از آن جمله می توان «حکم کردن به علم امامت» را نام برد. مفهوم «حکم کردن به علم امامت» یعنی امام به باطن و به واقع حکم می کند.در دوران پیامبر و ائمه مردم چنین ظرفیتی را نداشتند که به عنوان مثال اگر امام می فرمود پاسخ فلان مساله این است، مردم بی چون و چرا آن را پذیرا باشند امروز نیز ما موظف هستیم که بر اساس ادله و بنیه حکم کنیم اما وقتی امام ظهور می کنند براساس آنچه واقع است حکم می کند و همگان نیز می پذیرند.
سیره حضرت مهدی (عج) با سایر امامان چه تفاوت های دیگری دارد؟
از دیگر مسایل مهم که در دوران حضرت رخ می دهد جمع شدن بساط نفاق و دو رویی است ما امروز می بینیم که پیامبر در زمان خود مامور به برخورد با منافقین نیستند کسانی که به ظاهر ابراز ایمان و تبعیت می کنند پیامبر ملزم هستند که آنها را به عنوان مسلمان بپذیرند با وجود این که قران خبر می دهد که منافقین وجود دارند و ما سوره ای در قرآن به این نام داریم اما پیامبر مجاز نبودند از باطن افراد خبر داده و با آنها برخورد کنند اما این در سیره حضرت مهدی (عج) ذکر شده است که پس از ظهور کسی نمی تواند در ظاهر ابراز ایمان کرده و در باطن کارشکنی کند با توجه به این مطلب ما ریشه ها و منابعی را در روایات داریم که بیانگر تفاوتهایی در سیره امام عصر (عج) با سیره ائمه (ع) است.
با توجه به تفاوت هایی که به ان اشاره کردید شبهه ای در این زمینه مطرح می شود که آیا امام دین جدیدی را ارائه می کنند؟ این شبهه را چگونه پاسخ می دهید؟
برخی از دشمنان به خصوص وهابیت و حتی برخی روشنفکران شبهه ای را در این باره وارد می کنند که طبق اعتقادات شیعه، امام مهدی (عج) شریعت جدیدی خواهند آورد یعنی اگر احکام، احکام جدیدی است پس اسلام جدیدی ارایه می شود بنابراین پیامبر اسلام (ص) پیامبر خاتم نخواهد بود چون امام مهدی (عج) شریعت جدیدی را به همراه خواهد آورد و این مطلب، بیانگر یک شان رسالت و پیامبری برای اوست. در پاسخ باید گفت: امام زمان حکم جدید یا اسلام جدیدی نمی آورد بلکه همه این احکام پیش از این در اسلام وجود داشته اما انجام آن ممکن نبوده است و امام زمان(عج) آنها را اجرایی می کند. در نوع رفتار حضرت با نوع رفتار سایر امامان اختلاف ها و تفاوت هایی وجود دارد اما این به معنای اختلاف در دین یا اختلاف در مذهب نیست بنابراین جامعه انسانی در عصر ظهور متفاوت است که مهمترین تفاوت آن، تعالی و رشد معرفتی و عقلی است و به طبع این تغییر مردم، نوع امامت و نوع رفتار امام نیز تغییر می کند.
ادامه دارد....
پایان پیام/
نظر شما