به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، کتابخانه های عمومی به عنوان نهادهای فرهنگی و موثر در حوزه مطالعه، همواره مراکزی برای امانت گیری کتاب و مطالعه بوده اند و تلاش متولیان امر بر این بوده که دسترسی و عدالت توزیع در این خصوص رعایت شود.
با وجود اثراتی که فضای مجازی، شبکه های اجتماعی و تنوع برنامه های فراغتی بر حوزه مطالعه و کتابخوانی گذاشته، اما کتابخانه های عمومی مخاطبان خود را داشته و البته که از این شرایط نیز تاثیر گرفته اند.
کرونا و شرایطی که در کشورمان و سایر کشورها ایجاد کرده، بر این حوزه نیز اثرگذاشته و با توجه به محدودیت ها و عدم فعالیت سالن های مطالعه و امانت دهی کتاب، وضع مخاطبین و برنامه های این مراکز در یک ساله گذشته متفاوت از قبل شده است.
وقتی در استان اصفهان سه میلیون کتاب در 10 ماهه سال قبل به امانت رفته بود، این یعنی استقبال خوب از کتابخانه های عمومی و این در حالی است که آمار این استان سه برابر میانگین کشوری بوده است.
اما بعد از بهمن ماه به دلیل وجود شرایط خاص تاکنون این استقبال صورت نگرفته و این نهادهای عمومی باید تغییر در رویه و فعالیت خود انجام دهند.
*تفاوت بین کتاب فیزیکی با کتاب مجازی
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان اصفهان با اشاره به اینکه برای دوران کرونا فعالیت های خاصی پیش بینی شده، گفت: کتابخانه های مجازی و ارائه فایل کتاب ها بر بستر نرم افزار و وب سایت ها انجام می شود که این مدل برای این دوران موثر بوده است.
«امیرهلاکویی» ادامه داد: بین کتاب فیزیکی که در دست فرد قرار بگیرد با کتابی که به صورت مجازی مطالعه می کنند تفاوت دارد و اثر آن دسته از کتاب ها بیشتر است اما بهترین راهکار همین بوده است.
وی ادامه داد: به دنبال طرح های ابتکاری برای رفع این گونه چالش ها و دسترسی به منابع کتاب برای عموم مردم هستیم که باید تفاهم نامه هایی منعقد شود که البته بسیاری از طرح ها نیازمند بودجه مالی می باشد.
*برگزاری 13 جشنواره کتابخوانی در دوران کرونا
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان اصفهان با بیان اینکه تا پیش از شیوع بیماری کرونا، این نهادهای فرهنگی به باشگاه فرهنگی و کتابخوانی تبدیل شده بودند، گفت: این تصمیم باعث شده بود که در کتابخانه های عمومی برنامه های جذابی مثل خلاصه نویسی کتاب، آموزش فرهنگی و اقداماتی از این قبیل نیز انجام شود و استقبال و شناخت نسبت به این مراکز را افزایش داده بود.
وی ادامه داد: این فعالیت ها در دوران کرونا متوقف شده اما به صورت مجازی فعالیت های کتابخوانی مثل خلاصه گویی و مسابقات کتابخوانی انجام می شود که 13 جشنواره در این روزها برگزار شد.
*به فعالیت کتابخانه های عمومی در دوران کرونا نیاز داریم
«علی مدرسی»، جوان 18 ساله اصفهانی که از فعالیت های کتابخانه های عمومی در گذشته استفاده می کرد، گفت: با شیوع ویروس کرونا دسترسی به کتابخانه های عمومی سطح شهر محدود شد و از طرفی به دلیل کاهش فرصت های فراغتی، نیاز به مطالعه بیشتر شده اما بستر بهره برداری هم کاهش یافته است.
وی ادامه داد: کتابخانه های عمومی دسترسی به منابع کتاب را در شرایط خاص مثل ایام نوروز افزایش دهند و فرصتی را ایجاد کنند که علاقمندان چند کتاب را برای این دوران امانت بگیرند و پس از آن قرنطیه کتاب ها برای پیشگیری از شیوع بیماری صورت بگیرد.
نظر شما