سنت زدایی، راه حل مشکلات جامعه نیست

دکتر مجتهدی در گفتگو با خبرنگار شبستان، با تاکید بر لزوم حل مشکلات جامعه با محوریت تفکر، اظهار داشت: دوری از ریشه ها و سنت، لزوما ما را به سوی حل مشکلات امروزی جامعه رهنمون نمی سازد.

دکتر کریم مجتهدی، استاد فلسفه دانشگاه تهران، در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار شبستان، ضمن تاکید بر شرقی بودن ریشه های تاملات فلسفی که امروزه در اختیار داریم، اظهار داشت: آنچه امروزه به عنوان فلسفه یونان در اختیار ماست، در نتیجه تماس هایی است که یونانیان با قوم های آشور و مصر و ایران و هندوستان داشته اند، پدید آمده است.

 

چهره ماندگار حوزه فلسفه با اشاره به نقش تامل و تفکر در همه جنبه های حیاتی انسان، اظهار داشت: بدون تفکر و تامل و بدون تجسس فکری، هیچ علمی ظهور و بروز پیدا نخواهد کرد. آثاری که تفکر دارد هیچ امر دیگری، مثلا هنر هم نمی تواند داشته باشد. بنابراین هر کسی که دارای هر تخصصی باشد، باید از حوزه تامل و فرهنگ نیز اطلاعاتی داشته باشد.

 

وی در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به پرسش از چگونگی رشد فلسفه اسلامی در سال های اخیر و پاسخگویی این فلسفه به پرسش های جدید، گفت: به نظر من فلسفه هایی مانند مانند فلسفه ملا صدرا اتفاقا همان موضوعاتی را مورد مداقه و چالش قرار می دهد که امروزه مورد ابتلا و دغدغه ماست، که موضوعاتی همچون اخلاق، عدالت و فضیلت بخشی از این موضوعات است.

 

مولف کتاب «فلسفه در آلمان» با صحیح نشماردن این رویکرد که صدرا صرفا مسایل سنت یونانی را مورد بررسی و در نهایت توسعه قرار داده است، ادامه داد: هر چند ممکن است که پاسخ ها و مباحث صدرا و فلسفه اسلامی شما را قانع نکرده، اما این یک بحث و مسئله دیگری است و ربطی به جامعیت مباحث فلسفه اسلامی ندارد.

 

مولف کتاب «فلسفه و تجدد» در پاسخ به این پرسش که آینده این مباحث که تحت عنوان فلسفه اسلامی شناخته می شود چگونه متصور بوده و آیا می تواند همپای دغدغه ها جدید انسان امروز پیش رود، گفت: من با آینده آن کاری ندارم اما خیلی صادقانه به شما می گویم که دور شدن از ریشه ها، الزاما مسایل ما را حل نمی کند.

 

مولف کتاب «نگاهی به فلسفه‌های جدید و معاصر در جهان غرب» در همین باره افزود: هر چند من ادعایی ندارم که با ریشه هایمان مسایل ما حل می شود، اما سخن من این است که لزوما با دور شدن از ریشه ها، مسایل، بحران ها و مشکلات ما حل نخواهد شد.


مولف کتاب «فلسفه و فرهنگ» با تاکید بر اینکه ما نمی توانیم در ریشه های فرهنگی خودمان محبوس بمانیم و تعاملات فرهنگی و اندیشه ای از لزومات این حوزه است، گفت: من نمی دانم که فلسفه اسلامی رشد نداشته است یا ما نتوانسته ایم آن را به رشد خودش برسانیم. من واقعا نمی دانم!

 

 

 

پایان پیام /

کد خبر 102686

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha