رقابت 23 نمایش در بخش بین الملل جشنواره تئاتر فجر

23 نمایش در بخش های مختلف سی و دومین دوره جشنواره بین المللی تئاتر فجر به رقابت می پردازند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، 32 نمایش در بخش مسابقه بین الملل سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر اجرا و هیاتی متشکل از کن کامرون از کانادا، ‌دومینیک کمپن از لندن‌، گلاب آدینه و سعید کشن‌فلاح آثار مسابقه بین الملل را داوری خواهند کرد.


بر این اساس، نمایش های «هتل پاردیزو» به کارگردانی مایکل وگل از آلمان، «ابرها» به کارگردانی سید مرتضی میرمنتظمی از تهران، «موسم باد و باران» کارگروهی (Au Cul du Loup) از فرانسه، «سفید برفی و هفت کوتوله، والت دیزنی1937» به کارگردانی نصیر ملکی جو از تهران، «من ایرجم، پسر فریدون یا سه قطره خون روی برف» به کارگردانی عبداله برجسته از مشهد، «ترکیب 2زمان» کارگروهی BP Zoom)) از فرانسه،«ای قاصد سلطان غریبان مطلب آب» به کارگردانی محسن رنجبر از تهران، «خاطرات شب» به کارگردانی ماتیوس روتیمان از سوئیس، ملکه موریانه به کارگردانی فرزانه سلحشور و مهسا آبیز از مشهد، «2 لیتر در 2 لیتر صلح» به کارگردانی حمید رضا آذرنگ، «خاموشی دریا» به کارگردانی نیما دهقان، «دوران تیرگی» به کارگردانی اِوا گیاتتی و نیکولا توفُلینی از ایتالیا، « بیست هزار فرسنگ زیر دریا» به کارگردانی جوزپه دی بودو از ایتالیا، «خیال» به کارگردانی حمیدرضا نعیمی از تهران، «پنهان پشت دیوارهای این خانه» به کارگردانی عباس کریمی از بجنورد، «قصر مه آلود» کارگروهی Dazzle)) از ژاپن، «حضور و غیاب» به کارگردانی اندرو داوسون، «نورگیر» به کارگردانی اشکان خیل نژاد از تهران، «شی تال برقص بر مرگ من» به کارگردانی مهران محمودزاده دهبازی از رودان، «کمدی الهی جلد دوزخ» به کارگردانی ابراهیم پشت کوهی از بندرعباس، «لئو» به کارگردانی دانیل بریِر از آلمان، «جنوب از شمال غربی به کارگردانی ایوب آقاخانی از تهران و «سیدروماک» به کارگردانی محمودرضا رحیمی از تهران؛ آثاری هستند که در بخش مسابقه بین الملل سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به روی صحنه خواهند رفت.

 

سمینارهای ژاک لسل به دلیل حاد شدن بیماری تنفسی وی برگزار نمی‏شود

سمینارهای «مدیریت تئاتر چیست؟» و « میزانسن چیست؟» ژاک لسل هنرمند برجسته فرانسوی که قرار بود 10 و 11 بهمن‏ماه برگزار شود، به دلیل بیماری تنفسی وی لغو شد.


ژاک لسل، طی نامه‏ای به مسئولان دبیرخانه این دوره از جشنواره؛ ضمن عذرخواهی، دلیل لغو سفرش را اینگونه توضیح داد:امروز، من خیلی ناراحتم ؛ چون کاری که برایش برنامه‏ریزی کرده بودم و تمام وقتم را گذاشته بودم تا سمینارم در ایران را آماده کنم، نمی‏تواند انجام شود. پزشک های ام، وضعیت تنفسی مرا بد تشخیص داده‏اند و این موضوع، امکان سفر به ایران را از من گرفته است. آنها گفته‏اند هرگونه هیجانی برای من مضر است. بسیار متأسفم! باید به شما بگویم نمی‏توانم به کشور تاریخی ایران سفر کنم. من اکنون دانشجویانی در ایران دارم؛ آنها حتماً خیلی خوب درباره وضعیت من خبر دارند، اما هنوز به آینده امیدوارم.


لازم به یادآوری است، ژاک لسل کارگردان نامدار فرانسوی و مدیر سابق کمدی فرانسز، علاوه بر برگزاری سمینارهای «مدیریت تئاتر چیست؟» و « میزانسن چیست؟» قرار بود که از اعضای هیات داوران بخش بین الملل سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر باشد که به دلیل حاد شدن بیماری از حضور در جمع هیات داوران نیز باز ماند.


«موسم باد و باران» فرانسه در سی امین جشنواره تئاتر فجر

نمایش «موسم باد و باران» از کشور فرانسه در سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به روی صحنه خواهد رفت.


گروه (Au Cul du Loup) نمایش گروهی «موسم باد و باران» را با بازی دومینیک مونتِین، هنری اُگیه و کوئنتین اُگیه در این دوره از جشنواره به روی صحنه خواهد برد.


این نمایش با تکنیک تئاتر اشیا، ترکیبی نوآورانه، از تئاتر و موسیقی، آواز و حرکت و شگفتی های صوتی و بصری است که عناصر اجرایی آن را بازسازی و ابداع می کند.


این نمایش روایتگر جزیره ای خیالی است که سه شخصیت در جستجوی زندگی، با شوخ طبعی در برابر تغییرات موسمی هوا و صنعتی شدن مبارزه می کنند. حرکت و تصاویر آهنگین این نمایش مخاطب را به سفری بی کلام به سرزمین نیلوفر آبی می برد؛ جایی که هیچ چیز آن طور که می نماید، نیست. جهان غریبی که در آن باران و باد به موسیقی و حرکت تبدیل می شود.


در کارنامه گروه «موسم باد و باران» بیش از ده سال سابقه اجراهای بین المللی و دویست نوبت اجرا در شهرها و فستیوال های معتبر بین‌المللی از جمله ادینبرو، آونیون و یونیما 2000، به چشم می خورد. این نمایش برنده جوایز متعددی از جمله جایزه اول نشریه اسکاتزمن برای شرکت در جشنواره فرینج ادینبوروگ(2002) شده است.


دیوید دوگیل درباره این اثر در ساندی تایمز می نویسد: «موسم باد و باران»، متاثر از مضمون یک جزیره بهشتیِ تحت تاثیر تغییرات صنعتی و آب و هوایی است. سه بازیگری که البته با تکیه بر توانایی های نور و صدا و موسیقی سحرانگیز سازهای بدیع، تحت تاثیر جادوی جزیره قرار می گیرند.


«سیدروماک» محمودرضا رحیمی در پنجمین روز جشنواره تئاتر فجر

نمایش «سیدروماک» محمودرضا رحیمی، در فجر استانی سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر، روز یکشنبه 9 بهمن ماه در کرمانشاه به روی صحنه می رود.


روز یکشنبه 9 بهمن ماه و در پنجمین روز از جشنواره سی ام تئاتر فجر، بخش های فجر استانی، رادیو تئاتر، نمایشنامه خوانی، کارگاه های آموزشی و همچنین اجراهای نمایش های آیینی، 20 برنامه برگزار خواهد شد.


بر همین اساس در بخش فجر استانی سی امین جشنواره تئاتر فجر، فردا یکشنبه 9 بهمن ماه نمایش «شاهزاده ی اندوه» به نویسندگی محمد چرمشیر و کارگردانی محمد عاقبتی در تئاتر شهر کرج استان البرز به صحنه خواهد رفت.


در استان کرمانشاه نیز نمایش «سیدروماک» به نویسندگی و کارگردانی محمودرضا رحیمی در مجتمع فرهنگی هنری انتظار اجرا خواهد شد. همچنین کارگاه «تئاتر شورایی مبتنی بر تئاتر اگوستو بوآل » با حضور علی ظفر قهرمانی نژاد با حضور هنرمندان این استان برپا می شود.


استان لرستان نیز میزبان نمایش «ای قاصد سلطان غریبان مطلب آب» به نویسندگی و کارگردانی محسن رنجبر در تالار شهید آوینی شهر خرم آباد خواهد بود.


در استان خراسان شمالی نمایش «ماه مهر از سال شصت» نوشته محمدباقر نباتی مقدم و کارگردانی علی برجی به صحنه خواهد رفت.


استان گلستان نیز در پنجمین روز جشنواره سی ام تئاتر فجر، در تالار فخرالدین اسعد گرگانی میزبان نمایش های «افسانه های نو» به نویسندگی داود کیانیان و کارگردانی حسن دادشکر و «خییمه شب بازی بارگاه سلیم خان» به کارگردانی سیاوش ستاری است. همچنین کارگاه آموزشی «بدن در سایه ها» هنرمند یونانی یورگاس نانوریس و کارگاه «اصول و مبانی کارگردانی و بازی دهندگی نمایش عروسکی» با استادی حسن دادشکر در شهر گرگان برگزار خواهد شد.


اما در بخش رادیو تئاتر فردا 9 بهمن ماه دو نمایش رادیویی در تالار استاد انتظامی خانه هنرمندان ایران اجرا می شود. بر همین اساس از ساعت 15 نمایش «قله های کبود» به نویسندگی آزاده نظری نسب و کارگردانی زهرا اسماعیلی از چهارمحال و بختیاری اجرا می شود. همچنین از ساعت 18 نمایش «بربط و خنجر» به نویسندگی شهلا خدادای و کارگردانی صفا آقاجانی اجرا خواهد شد. لازم به یادآوری است که آثار بخش رادیو تئاتر به صورت مستقیم از رادیو نمایش برای عموم علاقمندان نیز پخش می شود.


در بخش نمایشنامه خوانی سی امین جشنواره تئاتر فجر و در تالار کنفرانس مجموعه تئاتر شهر؛ یکشنبه 9 بهمن ماه از ساعت 30/15 نمایشنامه «خشت خام خانه» نوشته علی اصغری با کارگردانی زری کریمی و از ساعت 30/17 نمایشنامه «آخرین حکایت فرهاد» به نویسندگی مهدی میرباقری و کارگردانی حسین میرباقری با حضورعلاقمندان خوانش می شوند. اما در بخش کارگاه های آموزشی، روز یکشنبه کارگاه «ارتباط تنفس و تصور» پاتریک رامیو در پلاتو تماشاخانه سنگلج از ساعت 9 تا 13 و کارگاه «میزان سن، افسانه شخصی اجراگر» رابینسون ساویتسکی نیز در کارگاه نمایش تئاتر شهر از ساعت 9 تا 13 برگزار می شود.


همچنین نمایشگاه عکس نمایش «مرگ و زندگی مارینا آبراموویچ» به کارگردانی رابرت ویلسون با عکاسی امید هاشمی همه روزه از ساعت 16 تا 21 در سالن انتظار تماشاخانه ایرانشهر میزبان علاقمندان است.


در بخش اجرای نمایش های آیینی نیز، نمایش «خورتاب» به نویسندگی محمدعلی صادقی حسنی و کارگردانی رضا جوشنی از لاهیجان ساعت 11 در محوطه کاخ گلستان اجرا خواهد شد. همچنین در محوطه مجموعه تئاتر شهر از ساعت 16 نمایش «هیکل» نوشته علی ذاکری و کارگردانی حسین محمد حسینی از قشم و از ساعت 45/16 نمایش «خورتاب» به نویسندگی محمدعلی صادقی حسنی و کارگردانی رضا جوشنی از لاهیجان اجرا می شوند.


ژان ماری پرادیه :تعزیه نوعی از نمایش های زنده است اما تئاتر نیست

ژان ماری پرادیه پژوهشگر بین المللی تئاتر معتقد است؛ اگر یک تئوری در اروپا بنا گذاشته شد، نباید انتظار داشت که آن در ایران نیز مورد استفاده قرار گیرد.

 

سمینار «ژان ماری پرادیه» هنرمند و پژوهشگر فرانسوی، با موضوع «بازیگر و خلاقیت» روزگذشته 7 بهمن ماه؛ حول محور تاثیر فضا بر اجرای نمایش برگزار شد.


این پژوهشگر، در این سمینار با نشان دادن عکس، اسلاید و فیلم های مرتبط، برای مخاطبان ایرانی خود از ایده های گوناگون در طراحی و معماری فضای تئاتر گفت. پرادیه، که منتقد نگاه قوم گرایانه به پدیده تئاتر است، با اشاره به این که نگاه به نمایش نباید از دریچه دید اروپا باشد گفت: تئاتر تنها یکی از انواع نمایش های زنده است. اگر یک تئوری را به عنوان مثال در فرانسه بنا گذاشته ایم نباید انتظار داشته باشیم که آن تئوری در ایران نیز مورد استفاده قرار گیرد، به طور مثال تعزیه نوعی از نمایش های زنده دنیا است اما تئاتر نیست.


وی در ادامه اولین مخاطب تئاتر را خود بازیگر دانست و گفت: یک بازیگر هم می خواهد مثل دیگران زندگی عادی داشته باشد و هم به اهداف بازیگری خود برسد. بنابراین معتقدم، تئاتر در درجه نخست برای کسی است که آن را بازی می کند. همه شهروندان، طوری رفتار می کنند که جزء جامعه باشند، در عین حال که رویاهای فردی خود را دنبال می کنند. شاید به همین خاطر است که برخی می گویند، جراحان اگر به این شغل نمی پرداختند، دچار بیماری سادیسم می شدند.


پرادیه، برای تشریح اهمیت فضا در ایجاد حس بازیگری و ارتباط با مخاطبان گفت:تئاتر یک رابطه است و فضا یک المان بنیادین در این رابطه؛ نمایش زنده در واقع یک رابطه سه سویه است. از طرفی تماشاگر و بازیگر. از سوی دیگر، تماشاگران میان خودشان و در نهایت رابطه اجراگر، تماشاگر و فضا.


او به اهمیت فضا در آئین های مذهبی اشاره کرد و گفت: در همه مذاهب، مکان های اجرای آئین های مذهبی و نمایش ها، استاتیک ویژه خود را دارد و توریست ها با علاقه به دیدن این فضاها می روند. مهندسی و معماری فضای تئاتر، همواره در تاریخ تئاتر نکته ای قابل بررسی بوده است.


او سپس با بیان این که بسیاری اوقات، فضای تئاتر از قصرهای دولتی نیز با شکوه تر است، به نمایش تصاویری از محل های اجرای نمایش در گوشه و کنار دنیا پرداخت و تاکید کرد: اصلا خیلی وقت ها، به تئاتر می رویم که فضای آن را ببینیم. در اروپا، دوربین هایی وجود داشته است که نه به دیدن بازی ها، بلکه به دیدن تماشاگران دیگر اختصاص داشت، بسته به این که چه نوع تئاتری روی صحنه می رود، فراهم آوردن فضایی برای ارتباط تمام اجزای تئاتر بسیار مهم است.


پرادیه همچنین، حضور در فضایی که مخاطب را غافلگیر کند را از شاخصه های معماری تئاتر دانست و با اشاره به دیدار افراد در ساختمان تئاتر گفت: فضا باید به مخاطب آزادی کامل برای دیدن رویا را بدهد. هیچ کس نمی تواند روند دیدن رویا را کنترل کند و فرآیند آن نیز به خانه به دوشی روح شبیه است.


این پژوهشگر برجسته تئاتر در ادامه سمینار خود به انواع متنوعی از تئاتر اشاره کرد که عموم آن ها در خیابان اجرا می شود. از میان آن ها می توان به تئاتر هایی که کسی نمی داند بازیگر آن کیست، تئاتر مداخله جویانه برای آموزش مسائل اجتماعی به مردم، تئاتر حیله و به طور اخص، اجرای تئاتر برای سگ ها، برای آموزش غیر مستقیم به صاحبان آن ها، تئاتر محیطی، نقالی از شاهنامه، رویال دولوکس و انواع دیگری از نمایش های خلاقانه از مواردی بود که پرادیه با توضیح نحوه اجرا و نیز نمایش عکس آن ها را شرح داد.


بنا به گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر؛ وی همچنین از تئاتر «میم» و شکل گیری آن در فرانسه و توسط هنرمندان ایتالیایی گفت. درباره این موضوع که محدودیت های ایجاد شده برای این هنرمندان، باعث شد هر روز برای فرار از ممیزی شیوه نویی در اجرا را بیافرینند.


یادآوری می شود، سی‌امین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به دبیری رحمت امینی از تاریخ 5 تا 22 بهمن سال جاری در تهران و استان های البرز، گلستان، کرمانشاه، لرستان و خراسان شمالی برگزار می‌شود. 
 

پایان پیام/

کد خبر 102484

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha