به گزارش خبرنگار شبستان، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری امروز شنبه 8 بهمن با اشاره به آخرین بررسی شورای نگهبان در تایید صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس نهم گفت: ما در حال حاضر در فرصت رسیدگی به بررسی صلاحیت ها در خود شورای نگهبان هستیم که تا اول بهمن نوبت رسیدگی به صلاحیت ها در هیئت های نظارت استانی بود که این هیئت ها با کسب نظر از هیئت مرکزی اعلام نظر کردند.
وی اظهار کرد: پس از این تاریخ یعنی از دوم تا بیست و یکم بهمن به مدت 20 روز فرصت دریافت شکایتهای نامزدهایی که صلاحیتشان تایید یا احراز نشده است را داریم.
کدخدایی ادامه داد: ما در حال حاضر در حال بررسی شکایت این افراد در شورای نگهبان هستیم و شورای نگهبان با جلسات مستمر بررسی صلاحیت افراد را در دستور کار قرار داده است و در بیست و یکم بهمن نتیجه نهایی بررسی صلاحیت ها را به استحضار داوطلبین خواهیم رساند.
وی با تاکید بر اینکه در بررسی صلاحیت ها دقت لازم صورت گرفته است یادآور شد: ما افزایش 18 درصدی تایید صلاحیت ها را نسبت به مجلس هشتم داشته ایم و در نتیجه باید بگوییم در بحث عدم احراز صلاحیت ها و تایید صلاحیت ها کاهش داشته ایم.
وی یادآور شد: تاکنون بیش از 2هزار و 700 نفر از مجموع 4 هزار و 877 نفر صلاحیتشان تایید شده است یعنی چیزی حدود 55 درصد از ثبت نام کنندگان تایید صلاحیت شده اند.
وی با اشاره به کاندیداهایی که صلاحیتشان تایید نشده است گفت: در مجموع تعداد 1200 نفر در هیئت های مرکزی عدم تایید صلاحیت شده اند که این رقم روزبه روز رو به کاهش است یعنی به آمار افرادی که صلاحیتشان تایید می شود اضافه می شود و همچنین زیر هزار نفر عدم احراز صلاحیت شده اند که تا پایان این هفته این رقم نیز کاهش می یابد و امیدواریم این رقم تا پایان هفته به کمتر از یک سوم برسد.
کدخدایی با بیان اینکه از مجموع 5 هزار و 382 نفری که برای انتخابات مجلس نهم ثبت نام کرده اند 333 نفر انصراف داده اند گفت: 172 نفر تاکنون هیچ گونه شکایتی از نظرات هیئت های اجرایی نداشته اند و با این احتساب امیدواریم بتوانیم تا پایان هفته آماری از عدم تایید و همچنین عدم احراز صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس نهم ارایه دهیم.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به برگزاری انتخابات خبرگان رهبری در دو استان خراسان رضوی و کردستان گفت: ما در این دو حوزه انتخابات میان دوره ای را برگزار خواهیم کرد که کارهای اولیه آن نیز انجام شده است و افرادی که نیازمند شرکت در آزمون بودند جمعه گذشته در آزمون شرکت کرده اند و ما تا دوشنبه فرصت داریم از نتیجه اولیه را اعلام کنیم که پس از آن نیز فرصت بررسی شکایات را خواهیم داشت.
کدخدایی با اشاره به انتخابات مجلس نهم گفت: ما درخصوص انتخابات وظایف قانونی مان مشخص است و براساس قانون اساسی در این مرحله بررسی صلاحیت داوطلبین را خواهیم داشت و انشاءالله در روز 12 اسفند نظارت جزئی مان در پای صندوقهای رای با حضور ناظرین شورای نگهبان اجرایی می شود.
وی ادامه داد: ما پس از برگزاری انتخابات نیز بررسی صحت انتخابات در حوزه های انتخابی را خواهیم داشت.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان یادآور شد: ما برای برگزاری انتخابات به صورت رایانه ای در برخی حوزه ها به صورت آزمایشی جلساتی را با مسئولین وزارت کشور داشته ایم که خوشبختانه کارها در این زمینه به خوبی پیش می رود و همچنین در بحث چاپ تعرفه ها ما ناظرین دائمی را داریم که 24 ساعته در بحث کیفیت و تعداد تعرفه ها نظارت می کنند.
وی بیان کرد: شورای نگهبان از جهت وظایف قانون خود این اطمینان را به مردم می دهد که انتخابات سالمی برگزار شود.
کدخدایی در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به این سوال که برخی افراد بعد از تایید صلاحیتشان از هم اکنون شروع به تبلیغات با هزینه های هنگفت می کنند و آیا رفتار این افراد پس از تایید صلاحیت نیز مورد نظارت شورای نگهبان قرار می گیرد یا نه گفت: نظارت شورای نگهبان بر انتخابات نظارت جامع و کاملی است و اگر در فرصت تبلیغات اقداماتی صورت گیرد که موثر در تعیین سرنوشت حوزه انتخابیه باشد شورای نگهبان آن را بررسی می کند.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که چند نفر از نمایندگان فعلی مجلس به علت عدم التزام به اسلام و نظام جمهوری اسلامی ایران رد صلاحیت شده اند و آیا این اقدام به معنی این است که نمایندگانی که در حال حاضر در مرکز قانونگذاری کشور هستند مسلمان نیستند گفت: براساس ماده 28 قانون انتخابات که باید این شرایط از سوی داوطلبین احراز شود.
وی اظهار کرد: ممکن است فردی همه شرایط ماده 28 را دارا باشد یعنی نماز بخواند روزه بگیرد و به فرایض دینی نیز عمل کند اما همین فرد وظایفی را انجام دهد که التزام عملی به اسلام را مخدوش کند یعنی نماز بخواند ولی مرتکب جرم دیگری همانند کلاهبرداری شود که از نظر ما این فرد شرط التزام به اسلام را ندارد زیرا التزام عملی به اسلام در مورد این فرد مخدوش شده است یعنی گرچه در ظاهر اعمالی را انجام داده است ولی در مجموع کاری انجام داده است که این شرط را مخدوش کرده است.
وی تاکید کرد: ما در شورای نگهبان طبق قانون براساس گزارش مراجع رسمی به وظایف مان عمل می کنیم و اگر کسی تخلف و گناهی را مرتکب شود آن تخلف می تواند التزام عملی او به اسلام را مخدوش کندولی در هر صورت این فرصت را به افراد می دهیم که مدارکشان را به شورای نگهبان ارایه دهند و با ملاقات با اعضای شورای نگهبان در مورد این موارد توضیح دهند و ما قول می دهیم حقی از کسی تضییع نشود.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی که به نتیجه بررسی کار کمیته ای که از سوی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی برای بررسی صلاحیت نمایندگانی که تایید صلاحیت نشده اند اشاره داشت گفت: ما هیچ کمیته رسمی با هیچ نهادی نداشته ایم ولی رایزنی هایی با دولت و قوه مققنه و بقیه اشخاص داشته ایم و اظهارات آنها را می شنویم.
وی در مورد آمار تعداد نمایندگانی که تایید صلاحیت نشده اند گفت: ما از روز پنجشنبه و همچنین امروز جلسه ای را با تعداد زیادی از این نمایندگان داشته ایم و خوشبختانه باید بگویم صلاحیت تعدادی از آنها مورد تایید قرار گرفته است و تا یکی دو روز اینده نیز خبرهای خوبی را در مورد تایید صلاحیت نمایندگان فعلی مجلس اعلام خواهیم کرد.
وی ادامه داد: بخش عمده ای از کسانی که عدم احراز صلاحیتشان اعلام شده است افرادی هستند که مدارکشان کامل نبوده است یعنی بخشی از افراد آنها به دلیل ثبت نام رایانه ای برای ما قابل رویت نبود که خوشبختانه با همکاری هایی که با وزارت کشور داریم هم اکنون مشغول بررسی این مدارک هستیم.
کدخدایی در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه بعضی از اقتصاددانان افزایش نرخ سود بانکی از سوی بانک مرکزی را مغایر با شرع می دانند و آیا این موضوع در شورای نگهبان مورد بررسی قرار می گیرد یا نه گفت: تا زمانی که مصوبه ای به دست ما نرسد ما خارج از اظهارنظر هستیم و قطعاً مراجعی که تصمیم گرفته اند که نرخ سود بانکی را افزایش دهند براساس مجوز قانونی اقدام به این کار کرده اند و اگر چنین چیزی نیز نباشد راجع مراجع نظارتی خودشان آن را بررسی می کنند نه شورای نگهبان.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که رد صلاحیت برخی از کاندیداهایی که حامی دولت هستند شائبه سیاسی بودن رد صلاحیت ها را تقویت می کند و آیا چنین موضوعی صحت دارد یا نه گفت: هیئت های اجرایی در چارچوب فرمانداری ها عمل می کنند و شورای نگهبان در این بخش فارغ از اظهارنظر است اما ما در شورای نگهبان به داوطلبین اعلام می کنیم که مدارک کسانی که نسبت به عدم احراز یا عدم تایید صلاحیتشان شکایت دارند بررسی می شود و از این جهت نگرانی وجود ندارد اما از داوطلبینی که اسنادشان و مدارکشان ناقص است می خواهیم نسبت به تکمیل این مدارک اقدام کنند.
وی با تاکید بر اینکه هیچگونه شائبه سیاسی در شورای نگهبان نیز گفت: شورای نگهبان فارغ از مسائل سیاسی و جناحی نسبت به صلاحیت ها اعلام نظر کرده است.
وی همچنین در پاسخ به سوالی که به چگونگی حضور ناظرین نامزدهای انتخابات مجلس نهم در پای صندوقهای رای اشاره داشت گفت: طبق قانون انتخابات همه ثبت نام کنندگانی که صلاحیت شان تایید می شود می توانند در حوزه های انتخابیه خودشان ناظرین و یا نمایندگانی داشته باشند که در این مورد تمهیداتی اندیشیده شده است که این ناظرین با دریافت کارت در پای صندوقها حاضر شوند.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه شورای نگهبان در تایید صلاحیت افراد با نگاهی باز عمل کرده است آیا اگر از چهره های شاخص اصلاح طلب نیز در انتخابات ثبت نام می کردند باز هم شورای نگهبان چنین رویکردی داشت گفت: معنی حرف شما این است که یعنی در حال حاضر چهره های شاخص حضور ندارند و آیا لازم است نام افراد در این زمینه برده شود ولی در هر صورت اگر هر کسی در انتخابات شرکت می کرد باز هم رویه شورای نگهبان همین بود.
پایان پیام/
نظر شما