به گزارش خبرگزاری شبستان ازمشهد، منصور واعظی، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور، صبح امروز (15 دی) در جلسه انجمن کتابخانه های استان خراسان رضوی، دو هزار و 400 کتابخانه در سطح کشور مشغول به فعالیت است، گفت: در سال 85 برای هر 100 نفر یک متر مربع سرانه فضای مطالعه داشته ایم و سرانه هر ایرانی 15 صدم جلد کتاب بوده است.
وی افزود: این آمار در سال جاری یک و نیم متر مربع به ازای هر 100 نفر و 32 صدم جلد کتاب برای هر نفر ایرانی رسیده است.
واعظی گفت: طبق هدف گذاری صورت گرفته در افق 1404 باید در خصوص فضای مطالعاتی، منابع، تعداد و سرانه مطالعه در منطقه برتر و جزو 15 کشور دنیا باشیم که در این راستا برنامه ریزی های خوبی صورت گرفته است.
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور، تصریح کرد: در سال گذشته در هر ماه یک میلیارد تومان کتاب خریداری شده که این رقم امسال به ماهانه یک و نیم میلیارد تومان افزایش و طی سال جاری 18 میلیارد تومان اعتبار به این امر اختصاص یافته است.
وی خاطرنشان کرد: طبق هماهنگی های صورت گرفته در تمامی کتابخانه های عمومی در سطح استان خراسان رضوی اگر کمبودی در منابع مشاهده شد با اعلام آن به نهاد کتابخانه های کشور تامین منابع خواهد شد.
واعظی، افزود: با توجه به اینکه منابع دولتی نهاد کتابخانه های کشور 56 میلیارد تومان است که با وجود پنج هزار پرسنل و هزینه هر نفر 10 میلیون تومان در سال با کمبود اعتبار مواجه هستیم که در صورت وصول نیم درصد درآمد شهرداری ها و تخصیص آن به نهاد کتابخانه ها میتوان نسبت به افزایش سرانه کتاب و کتابخانه و تامین اعتبار برنامه های نهاد کتابخانه ها در سطح کشور برنامه ریزی شود.
دبیر کل نهاد کتابخانه های کشور، اظهار داشت: توجه به بخش کودک و در نظر گرفتن بخش تخصصی کودک در کتابخانه های کشور اهمیت ویژه ای دارد و می توان نسبت به نهادینه کردن فرهنگ مطالعه از ابتدای کودکی در بین فرزندان برنامه ریزی کرد.
وی افزود: از مجموعه کتابخانه های کشور در 860 کتابخانه بخش تخصصی کودک وجود دارد که باید این رقم در سطح کتابخانه های کشور افزایش یابد.
محمود صلاحی، استاندار خراسان رضوی، نیز گفت: بهترین راه برای گسترش فرهنگ اسلامی و ایرانی و همچنین مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن توجه به جایگاه کتابخوانی و ارتقای فرهنگ مطالعه در بین شهروندان است.
وی با تاکید بر اهمیت ساخت کتابخانه، تجهیز و تعیین کتابدار متخصص در سطح کتابخانه های استان ادامه داد: قبل از تمامی اینها باید اشتیاق به مطالعه را در بین مردم ایجاد و تقویت کنیم.
صلاحی، تصریح کرد: باید از ظرفیت صدا و سیما، مدارس و مساجد در جهت ارتقای فرهنگ مطالعه در جامعه استفاده کرده و با معرفی کتاب های خوب، انگیزه مطالعه را در افراد ایجاد و بتوانیم از فرصت های فراغتی مختلف مانند سفرهای درون و برون شهری، به نحو احسن استفاده کنیم.
وی خاطرنشان ساخت: در سالی که به نام توسعه و رسیدگی همه جانبه روستاها نامگذاری شده باید علاوه بر توسعه همه جانبه زیرساخت ها مانند آب، برق، گاز و جاده در روستاها به مسایل فرهنگی آنان نیز توجه ویژه شود که می توان با احداث مجتمع های فرهنگی روستایی این نیاز را مرتفع ساخت.
استاندار خراسان رضوی، گفت: به همین منظور تا پایان امسال به تمامی 5 هزار مسجد و همچنین تمامی کتابخانه های موجود در سطح استان با تخصیص اعتباری بالغ بر 500 میلیون تومان یک دوره کامل کتاب های استاد شهید مرتضی مطهری تحویل خواهد شد.
صلاحی، افزود: همچنین طبق توافق صورت گرفته با کانون های فرهنگی مساجد کشور تعداد 500 کانون فرهنگی در سطح استان تا پایان سال احداث و راه اندازی خواهد شد که 70 درصد آن در سطح روستاها می باشد.
وی اظهار داشت: کتاب صرفا جهت مطالعه است و باید از بایگانی کردن آن در کتابخانه های شخصی و ادارات خودداری شود و با تحویل آن به کتابخانه های عمومی امکان استفاده سایرین را نیز فراهم آید.
استاندار خراسان رضوی، در پایان خواستار همکاری شهرداری ها با اداره کل کتابخانه های استان و تسویه سهم نیم درصد شهرداری ها با این اداره کل شد.
رضا عبدالملکی، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری خراسان رضوی، نیز در این جلسه اذعان داشت: به منظور وصول سهم نیم درصد درآمد شهرداری های استان مصوب شد که تاییدیه بودجه سال آینده و تفریغ بودجه سال گذشته شهرداری ها باید به تاییدیه فرمانداران شهرستان ها برسد که در این صورت می توان از وصول سهم کتابخانه ها مطمئن شد.
وی همچنین از اختصاص 6 میلیارد تومان اعتبار طی دو سال جهت ساخت 91 مجتمع فرهنگی روستایی در سطح استان خبر داد.
نجمه خدادادی، مدیرکل کتابخانه های استان خراسان رضوی، نیز در این جلسه ضمن ارایه گزارشی از آخرین وضعیت کتابخانه های استان بیان کرد: 98 کتابخانه تحت پوشش نهاد کتابخانه های استان و 56 کتابخانه مشارکتی در سطح استان مشغول فعالیت هستند.
وی افزود: 53 هزار متر مربع فضای کتابخانه ای و یک و نیم میلیون جلد کتاب در مجموعه کتابخانه های استان وجود دارد.
خدادادی، گفت: مهمترین مصوبات انجمن کتابخانه های استان طی 10 ماه گذشته، ایجاد مجمع خیرین کتابخانه ساز استان، تامین اعتبار کتابخانه مرکزی شهرستان مشهد، تهیه طرح سند راهبردی گسترش فرهنگ مطالعه، ایجاد بانک اطلاعات از کتابخانه های ادارات شهرستان مشهد و تشکیل کمیته تخصصی انجمن کتابخانه های مشهد بوده است.
مدیرکل کتابخانه های خراسان رضوی، خاطرنشان کرد: نیم درصد سهم درآمدهای شهرداری استان تا شهریور امسال 772 میلیون تومان بوده که تاکنون 287 میلیون آن واریز شده است و خواستار وصول 100 درصدی این اعتبار به منظور پیشبرد اهداف کتابخانه های استان هستیم.
وی در ادامه همچنین پیشنهاد راه اندازی بسته تخصصی کتابخانه کودک با اعتباری بالغ بر 231 میلیون تومان و روزنامه دیواری با اعتباری بالغ بر 172 میلیون تومان اعتبار را داد که مقرر گردید مورد ارزیابی اعضای جلسه قرار گیرد.
به گزارش روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، رشید صحابی، مدیرکل دفتر شهری و امور شوراهای استانداری خراسان رضوی، نیز در این جلسه گفت: از مجموع 70 شهرداری در سطح استان 48 شهرداری سهم خود را پرداخت کرده اند.
حسن موحدیان، فرماندار مشهد، نیز در این جلسه در خصوص سهم شهرداری مشهد اظهار داشت: سهم این شهرستان 500 میلیون تومان است که تاکنون 200 میلیون تومان آن وصول و تحویل اداره کل کتابخانه ها شده و الباقی آن تا پایان سال تحویل می شود.
شایان ذکر است، در این جلسه پیشنهاد مدیرکل دفتر شهری و امور شوراهای استانداری خراسان رضوی در خصوص انعقاد قراردادی برای تهاتر سهم شهرداری ها در قبال ساخت مشارکتی، تحویل زمین رایگان و عدم اخذ هزینه های مجوز احداث برای ساخت کتابخانه با موافقت اعضا مواجه و مقرر شد طی دو ماه آینده با هماهنگی با اداره کل کتابخانه ها موارد مورد نیاز در شهرستان ها از فضا و زمین معین شود و با هماهنگی دفتر شهری و امور شوراهای استانداری این امر صورت پذیرد.
پایان پیام/
نظر شما