به گزارش خبرگزاری شبستان از هرمزگان، حجت الاسلام و المسلمین دکترمحمد عبادی زاده، مدیرکل اوقاف و امور خیریه هرمزگان در همایش بزرگ وقف، احسان ماندگار در بندرعباس، آسیب جدی حوزه وقف را ابهام و عدم شفافیت در مسیر جهت دهی وقف دانست و اظهار داشت: به عنوان متولی وقف در هرمزگان معتقدم به جای اینکه وقف در خدمت نیازهای جامعه باشد اما با کمال تاسف می بینیم وضعیت استان هرمزگان در راستای پر کردن خلاهای موجود راضی کننده نیست.
وی تصریح کرد: همگانی شدن وقف، نیازمند تبدیل آن به فرهنگ است که تحقق این مهم با همکاری رسانه ها عملی می شود.
حجت الاسلام عبادی زاده تصریح کرد: فرهنگ وقف توسط وجود پیامبر اکرم با یک ساز و کار مشخص بنیان گذاشته شد اما متاسفانه این امر امروز آنچنانکه باید به فرهنگ تبدیل نشده است.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت وقف در مساجد و بقاع متبرکه بیان داشت: در زمان پیامبر اکرم (ص) مساجد دانشگاه بود و این درحالی است که امروز مساجد ما هنوز نتواسته اند به قابلیت ها و کارکردهایی که در صدر اسلام از مساجد انتظار می رفت، نرسیده است بنابراین نیاز به یک آسیب شناسی جدی در بحث ترویج فرهنگ وقف در حوزه مساجد داریم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه هرمزگان در اهمیت جایگاه وقف به جایزه نوبل آلفرد نوبل اشاره کرد و افزود: اگر امروز جایزه نوبل دستاویزی در دست مستکبران قرار گرفته اما نیت خیر آلفرد نوبل برکسی پوشیده نیست که برای ترویج صلح و زندگی و نشر علم و دانش در دنیای امروز اموال خود را وقف کرد.
حجت الاسلام و المسلمین عبادی زاده گفت: امروزه موضوع جایزه نوبل به سمت انحراف رفته و اوج رسوایی آن برخورداری سردمداران رژیم صهیونیستی از این جایزه است.
وی ادامه داد: اینکه وقف تبدیل به فرهنگ نشده به عوامل مختلفی از هجمه قرار گرفتن وقف در طول تاریخ به ویژه در زمان تاخت و تاز نادرشاه و رضا شاه پهلوی، تعرض دستگاه های متولی امر وقف و افراط و تفریط در موقافاتی که به صورت کوتاه مدت در امانت دیگران بوده، برمی گردد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه هرمزگان افزود: موقوفاتی که به جای سپردن به اداره اوقاف به صورت کوتاه مدت در اختیار افراد قرار می گیرد کار خوبی است اما به مرور زمان و با حیف و میل شدن در اثر افراط و تفریط به تاراج می رود چرا که قدمت اموالی که بیش از 50سال دست افراد امین و مورد اعتماد سپرده شده جزو موارد نادر است؛ لذا این دیدگاه یکی از آسیب های جدی بحث وقف است.
این مسئول حوزه وقف در هرمزگان با بیان این جمله که ممکن است ضریب خطا در اوقاف در اثر افراط و تفریط اموالی از موقوفات هم در معرض آسیب قرار گرفته باشد و قابل انکار هم نیست، اضافه کرد: در تحقیقات و بررسی های خودمان به این نتیجه رسیدیم که در اینگونه موارد یا سند آن را به اسم خود زدند و یا حیف و میل کردند که اثری از موقوفه نبوده است.
عبادی زاده گفت: در عمر اوقاف هرمزگان یک هزار سند مالکیت نداشتیم امروز طی برنامه ریزی برای حفظ و حراست از اموال موقوفی تلاش این اداره کل بر این است که سالی هزار سند بگیرد و این یک اقدام موثر برای حفظ و حراست اموال موقافات به شمار می رود.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه هرمزگان در بخش دیگری از سخنان خود بیان داشت: آنچه ذهن ها براساس اعتقاد پاک خود به وقف خطور می کند اینکه وقف را برای روضه خوانی، مساجد و فقر صرف می کنند هرچند در این سه جهت مهم است اما صرف وقف اموال در این سه جا کافی نیست.
عبادی زاده در ادامه با طرح این سوال که مگرنه این است که وقف در خدمت نیازهای جامعه باشد؟ بر ترویج فرهنگ سازی برای در اختیار قرار دادن اموال موقوفه افراد در جهت رفع نیازهای خانواده های بدسرپرست و استعدادهای درخشان کم برخوردار تاکید کرد.
وی افزود: خانواده هایی که همسران آنها به دلایل مشکلاتی در زندان هستند و یا استعدادهای درخشانی که خانواده های آنها از توان مالی ضعیفی برخوردار هستند، وقف باید در این مسیر نیز سمت و سوق داده شود.
عبادی زاده در این رابطه به نقش حوزه های علمیه اشاره کرد و اظهار داشت: حوزه های علمیه به عنوان پاسبانان دین در طول تاریخ اسلام از مسیر کمک های مردمی اداره می شدند.
این مسئول در حوزه وقف در هرمزگان در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این جمله که نباید با پیچیدگی های اداری کاری کنیم که واقفان از کار خود پشیمان شوند، بیان داشت: نگاه به وقف نباید صرفا اقتصادی باشد بلکه با نگاه فرهنگی می توان نگاه بلند به وقف را به یک فرهنگ همگانی تبدیل کرد.
وی با اظهار تاسف گفت: متاسفانه در این استان مجموعه موقوفات در عرصه قرآنی در طول سال به 10میلیون تومان هم نمی رسد چرا اموال را صرف وقف قرآن نکنیم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه هرمزگان در بخش پایانی سخنان خود گفت: در سال 85 درآمد موقوفات در هرمزگان 400میلیون تومان در سال بود این درحالی است که امروزه این رقم به 3 برابر افزایش یافته است.
عبادی زاده افزود: همچنین در خصوص اتباع متبرکه از 700 میلیون تومان در سال 85 امروز این رقم نزدیک به دو میلیارد افزایش یافته است و این مرهون پیگیری و مشارکت های پرسنل این اداره کل در جهت احیا، توسعه و ترویج فرهنگ وقف است.
وی در خصوص تعداد موقوفات جدید نیز خاطر نشان کرد: طی 9 ماهه امسال 50 وقف جدید در استان هرمزگان داریم و این نشان از اعتماد مردم به سازمان اوقاف و جایگاه وقف است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه هرمزگان همچنین از ثبت محضری وقف ثلث اموال پرسنل این اداره کل خبر داد و تصریح کرد: 80درصد پرسنل اوقاف و امور خیریه هرمزگان آماده اند ثلث اموال خود را وقف کنند.
عبادی زاده در پایان سخنان خود راه اندازی بانک راسخون، دانشکده های وقف، اجرای برنامه های متنوع فرهنگی وقف و بازگویی احکام وقف را ازموارد اثر گذار در جهت شفاف سازی اهداف وقف عنوان و خاطر نشان کرد: مجموعه رسانه ها به عنوان یار دوازدهم در عرصه فرهنگ سازی وقف باید شفاف سازی کنند.
پایان پیام/
نظر شما