به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز یکشنبه ۵ بهمن شبستان به شرح زیر است:
شناسایی متقاضیان ارز مهمتر از سیاست ارزپاشی
بودجه سال ۱۴۰۰ در حالی در مجلس مورد نقد و بررسی قرار گرفته است که چون و چراها درباره نرخ ارز پیشنهادی دولت به چالش اصلی این روزهای مجلس و دولت تبدیل شده است. به عقیده مجلسیها، دولت در پیشبینی درآمدهای نفتی سال آینده اغراق کرده است و به عقیده دولتیها، مجلس در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، با موضوع به شکل سیاسی و نه علمی برخورد میکند. اما چرا نرخ ارز در اقتصاد ایران یک متغیر کلیدی است و اهمیت آن، برای بودجه سال آینده چرا این اندازه بالا است؟
حسین صمصامی، اقتصاددان و استاد دانشگاه گفت: به این علت که اقتصاد ایران از یک طرف وابسته به درآمدهای نفتی است که البته اکنون با توجه به اتفاقاتی که افتاده سهم نفت بسیار کم شده است.
وی با بیان اینکه وابستگی کالاهای واراداتی به نرخ ارز در حالی که درآمدهای ارزی هم کم است، باعث گران شدن این کالاها میشود، اضافه کرد: بیش از ۸۵ درصد واردات ما مواد اولیه، کالاهای واسطهای و کالاهای سرمایهای است که باعث میشود قیمت این کالاها افزایش یابد و وقتی قیمت کالایی که وابسته به ارز است بالا میرود، حتی قیمت کالاهایی که به صورت مستقیم وابسته به نرخ ارز نیستند، نیز خود به خود به سمت بالا تعدیل میشود.
صمصامی ادامه داد: ما شاهد این هستیم که در سالهایی که نرخ ارز در اقتصاد ایران به شدت افزایش یافته مثل سالهای ۷۳ و ۷۴ و سال ۹۰، ۹۱ و ۹۲ و سال ۹۷ به شدت تورم در اقتصاد افزایش یافته است. به همین دلیل، باید گفت اقتصاد ما بنا به هردلیلی به شدت به ارز وابسته است و عدم توجه دولت و بانک مرکزی به قیمتگذاری مناسب ارز باعث میشود که قیمت ارز و به موازات آن، نرخ تورم بالا برود و رشد اقتصادی و سرمایهگذاری مولد منفی شود.
چرا سیاست ارزپاشی در جامعه موفق نبوده است؟
این اقتصاددان در ادامه اظهار کرد: وقتی ما میگوییم ارزپاشی یعنی ما بازاری داریم به نام بازار ارز که در این بازار، قیمت ارز تعیین میشود و وقتی قیمت ارز در حال افزایش است، بانک مرکزی در این بازار ارز تزریق میکند و به عبارتی، عرضه ارز را افزایش میدهد تا قیمت را مهار میکند.
وی افزود: در اقتصاد ما، بازار ارز یک ویژگی بسیار اساسی و مهم دارد که به این ویژگی توجه نمیشود. یعنی وقتی ما از بازار حرف میزنیم میگوییم بازار یک طرف عرضه و یک طرف تقاضا دارد. اما فراتر از این، اگر ما بخواهیم بازار را بشناسیم باید بازیگران بازار را بشناسیم.
صمصامی با پرسش از اینکه در طرف عرضه ارز، عرضهکنندگان ارز در این بازار چه کسانی هستند؟ خاطرنشان کرد: در این بازار افرادی هستند که باید ارز خود را به بانک مرکزی و یا به سامانه نیما ارائه کرده و بفروشند چرا که طبق قانون و بخشنامههای بانک مرکزی تمام صادرکنندگان ارز خود را باید در سامانه نیما عرضه کنند. در حالی که در این میان، تعداد زیادی ارز خود را به سامانه نیما نمیآورند و مستقیماً به بازار آزاد عرضه میکنند.
وی یادآور شد: البته بانک مرکزی در سالهای اخیر سعی کرده که نرخ ارز را در سامانه نیما و بازار آزاد یکی کند تا صادر کننده تشویق شود که ارز خود را بیاورد که به نظر من، این امر دارای نقاط ضعفی است. اگرچه ورود ارز امسال و پارسال تا حدودی بهتر شده است.
این اقتصاددان درباره طرف عرضه بازار ارز اضافه کرد: وقتی صحبت از عرضه ارز در این سطح است، از یکسو بحث قاچاق مطرح میشود که سودجویان کالا قاچاق کرده و ارز خود را عرضه میکنند تا به فروش برسانند و از سوی دیگر، شاهد ارزهای خانگی و سفتهبازان هستیم که این افراد ارزهای خود را نگه داشتهاند تا هر زمان خواستند با سفته بازی، ارز به فروش برسانند.
تراکنشهای فاقد کد شهاب از امروز برگشت میخورد
روابط عمومی بانک مرکزی روز گذشته در پیامی توییتری نوشت: از امروز (۵ بهمن) تراکنشهای فاقد کد شهاب در ساتنا برگشت میخورند، لذا افراد حقیقی یا حقوقی که کدملی یا شناسه ملی خود را اظهار نکردهاند، نمیتوانند از این خدمت بهرهمند شوند.
اگر تراکنش هموطنان گرامی برگشت خورد، میتوانند مشکل را از طریق بانک مبدا پیگیری و بانک موظف به همکاری است.
افزایش نرخ تورم کالاهای صادراتی در سال ۹۸
تغییرات شاخص قیمت کالاهای صادراتی مبتنی بر داده های ریالی در سال ١٣٩٨ نسبت به فصل قبل، ٨٧,٥ درصد است که در مقایسه با تورم سال ١٣٩٧ (برابر با ٧٩.٢ درصد) حدود ٨.٤ واحد درصد افزایش داشته است. قیمت کالاهای صادراتی یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر میزان مبادلات خارجی کشورها و نیز یکی از عوامل تعیین کننده رابطه مبادله میباشد و تغییرات آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. در طرح شاخص قیمت کالاهای صادراتی تاکنون از کلیه کدهای تعرفه صادراتی کشور سال ١٣٩٠ (سال پایه) استفاده شده که پس از بررسی های به عمل آمده، سال ١٣٩٥ به عنوان سال پایه جدید آن در نظر گرفته شد و گزارش حاضر بر اساس کلیه کدهای تعرفه صادراتی کشور سال ١٣٩٥ (سال پایه جدید) ارائه می شود. روش جمعآوری اطلاعات با استفاده از آمارهای ثبتی گمرک جمهوری اسلامی ایران و طبقه بندی مورد استفاده سیستم طبقه بندی نظام هماهنگ شده توصیف و کدگذاری (HS) میباشد. نتایج حاصل از این طرح در سطح کل کشور و برای ٢٠ گروه اصلی طبقهبندی HS قابل انتشار است و به تفکیک دلاری و ریالی محاسبه و منتشر می شود.
ذکر این نکته ضروری است که برای محاسبه شاخص سال ١٣٩٨ از داده های مقدماتی گمرک جمهوری اسلامی استفاده شده است. لذا نتایج اعلام شده به صورت مقدماتی بوده و استفاده از آنها بایستی با ملاحظه انجام شود. شایان ذکر است که پس از استخراج و ارائهی دادههای قطعی سال ١٣٩٨ توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران، شاخص صادرات نیز از سوی مرکز آمار بازنگری شده و ارقام نهایی شاخص مربوط به این دوره مجدداً به صورت قطعی منتشر خواهد شد.
سکه بهار آزادی طرح جدید ۱۰ میلیون و ۴۰۶ هزار تومان
امروز (یکشنبه ۵ بهمن) هر گرم طلای ۱۸ عیار یک میلیون و ۳۳ هزار تومان، هر انس طلا در بازارهای جهانی ۱۸۵۵ دلار، هر گرم طلای ۲۴ عیار یک میلیون و ۳۷۸ هزار تومان است. همچنین سکه بهار آزادی طرح قدیم ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید ۱۰ میلیون و ۴۰۶ هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی ۵ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی ۳ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۲ میلیون و ۲۲۵ هزار تومان است.
امروز (یکشنبه ۵ بهمن) در بازار ارز دلار ۲۲ هزار و ۴۳۲ تومان، یورو ۲۷ هزار و ۳۵۱ تومان، پوند ۳۱ هزار و ۹۸۰ تومان، درهم امارات ۶۳۹۱ تومان، یوان چین ۳۵۹۰ تومان و لیر ترکیه ۳۱۲۰ تومان است.
این در حالی است که روز گذشته (شنبه ۴ بهمن) هر گرم طلای ۱۸ عیار یک میلیون و ۳۵ هزار تومان، هر انس طلا در بازارهای جهانی ۱۸۵۵ دلار، هر گرم طلای ۲۴ عیار یک میلیون و ۳۸۰ هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح قدیم ۱۰ میلیون و ۲۰۱ هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید ۱۰ میلیون و ۴۳۸ هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی ۳ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان بود.
روز گذشته (شنبه ۴ بهمن) در بازار ارز دلار ۲۲ هزار و ۶۵۵ تومان، یورو ۲۷ هزار و ۴۰۱ تومان، پوند ۳۱ هزار و ۵۷۵ تومان، درهم امارات ۶۲۹۳ تومان، یوان چین ۳۵۵۰ تومان و لیر ترکیه ۳۱۰۰ تومان بود.
بانک مرکزی امروز (یکشنبه، پنجم بهمنماه) نرخ ۴۷ ارز رسمی را اعلام کرد که بر اساس آن و با توجه به تعطیلی بازارهای جهانی نرخ همه ارزها ثابت ماند.
سامانه استعلام محدوده و حریم اراضی صنعت نفت راهاندازی شد
سامانه استعلام محدوده و حریم اراضی، خطوط لوله، تاسیسات و ساختمانهای صنعت نفت یکم بهمن ماه در حضور وزیر نفت رونمایی شد.
بر اساس این گزارش، از این پس به اینگونه استعلامها در کل صنعت نفت، براساس اجرای بند (۲) تصویبنامه شماره ۸۷۲۷۷/ت ۵۸۱۱۵ هـ تاریخ سوم آبانماه هیات وزیران، تنها از طریق این درگاه پاسخ داده میشود. متقاضیان میتوانند با مراجعه به این آدرس، استعلام خود را ثبت و پیگیری کنند.
همه شرکتهای تابعه وزارت نفت نیز مکلفند مراجعان را به این سامانه راهنمایی کنند و از هرگونه پاسخگویی مستقیم به آنها در این موضوع خودداری کنند.
نظر شما