به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام والسملمین علی محمدی، نماینده ولی فقیه و سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه در نخستین همایش "نقش بانوان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف" با اشاره به ایفای نقش اساسی توسط زنان در این زمینه گفت: زنان به دلیل ایفای نقش اصلی در کانون خانواده می توانند افراد این هسته مرکزی جامعه را به مسیر دل کندن از مال دنیا و وقف آنچه دارند، هدایت کنند.
وی با اشاره به خدمت بی نظیر بانوان به قرآن و عترت (ع) در طول تاریخ اظهار کرد: علاوه بر اسلام که شخصیت هایی همچون حضرت خدیجه (س) با وقف اموال خود تاثیری شگرف در گسترش آن داشته اند، در طول تاریخ ایران اسلامی نیز وقف اموال توسط زنان جایگاهی ویژه داشته است، به گونه ای که مسجد گوهرشاد با بیش از 20 هزار موقوفه ناشی از اقدامات این قشر اثرگذار جامعه است.
حجت الاسلام محمدی تصریح کرد: علاوه بر این دوران دفاع مقدس اثبات کرد که زنان از روحیه بالای گذشت برخوردار هستند، به گونه ای از بذل جان همسران و فرزندان خود دریغ نکردند و اکنون نیز قدیمی ترین وقف نامه موجود به بانویی قزوینی که حدود 980 سال پیش اموال خود را وقف کرده است، تعلق دارد.
نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف با بیان این مطلب که هم اکنون حدود دو هزار بانوی واقف در کشور داریم، عنوان کرد: باید توجه داشت که بانوان در سوق دهی آقایان به مسیر خیرات و وقف اموال نقشی مهم دارند، البته عکس این هم صادق است و زنان می توانند با اقدامات نادرست خود مردان را از اعمال خیر بازدارند.
وی اداره صحیح موقوفات کنونی و و افزایش عواید آنها را دو اولویت کاری سازمان اوقاف برشمرد و بیان کرد: خوشبختانه با راه اندازی بانک جامع اطلاعات موقوافت و بقاع متبرکه کشور زمینه این مهم تا حد بسیاری فراهم شده است.
حجت الاسلام محمدی ادامه داد: هم اکنون بیش از 127 هزار موقوفه با یک میلیون و 200 هزار رقبه و فراوانی نیات بیش از یک میلیون و 850 هزار مورد در سطح کشور وجود دارد اما متاسفانه از این سرمایه استفاده مطلوب نمی شود.
وی وقف را متعلق به مردم دانست و ابراز کرد: ایتام، مستمندان، بیماران بی بضاعت، دانش آموزان، طلاب و دانشجویان اعم از بی بضاعت و بابضاعت، عزاداری اهل بیت (ع)، ازدواج و اشتغال جوانان که برخی از نیات مصرف عواید موقوفات را شامل می شوند، ثابت می کند که وقف و عواید حاصل از آن به کسی جز مردم باز نمی گردد.
حجت الاسلام محمدی با بیان این مطلب که بنابر تکلیف شرعی باید عمل به وقف منطبق با نیات واقف باشد، عنوان کرد: متاسفانه به دلیل عدم تبلیغ و ناآشنایی، بخش ناچیزی از عواید وقف به متولی شرعی باز می گردد، در حالی که این اداره کنونی وقف صحیح نیست چراکه وقف خیر جهت دار است نه اینکه هر شخص مطابق با میل خود آن را صرف کند.
سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به نظرسنجی های انجام شده توسط این سازمان ابراز کرد: بنابر نتایج این نظرسنجی ها بیش از 75 درصد از مردم از وقف و عواید آن مطلع نیستند که بانوان به عنوان قشر اثرگذار جامعه می توانند این نقیصه را برطرف کنند.
وی با ابراز گلایه از مستاجرانی که مالاجاره عادله موقوفات را نمی پردازند، گفت: بیش از 17 و نیم میلیارد تومان صرف هزینه برگزاری جلسات عزاداری سالار شهیدان (ع) و اطعام بیش از هشت میلیون عزادار حسینی شده است امری که اگر حقوق عاده موقوفات پرداخت شود می تواند گستره بیشتری داشته باشد.
حجت الاسلام محمدی عموم مردم را مدیون سنت حسنه وقف خواند و ادامه داد: متولی شرعی موظف است برای پرداخت این دین حقوق عادله موقوفات را تعیین و آن را اخذ کند، مردم نیز باید بدانند تصرف در مال وقفی عدوانی است و در پیشگاه خداوند انسان را مسئول و پاسخگو می کند.
وی وقف را جامع تر از خیریه خواند و تاکید کرد: وقف قابل دخل و تصرف نیست و این مهم حتی در دوران پهلوی و با آن تلاش های گسترده برای حذف این فرهنگ از جامعه خود را نمایانده است، در حالی که در خیریه در طول زمان می توان دخل و تصرف کرد.
حجت الاسلام محمدی از ابلاغ انجام امور مالی موقوفات به شیوه مکانیزه به ادارات استانی از آبان ماه خبر داد و خاطرنشان کرد: هنر ما باید بالیدن به موقوفات ایجاد شده در عمر پربرکت نظام اسلامی باشد نه موقوفاتی که قرن های پیش شکل گرفته اند.
بنابراین گزارش، خزعلی، رییس شورای فرهنگی اجتماعی بانوان کشور نیز در ادامه این همایش علم، فرزند صالح و وقف را سه عنصر ماندگاری انسان برشمرد و گفت: حضرت زهرا (س) در صدر اسلام بهترین بهره گیری را از این سنت حسنه انجام دادند چراکه از موقوفه فدک برای دفاع از حریم ولایت استفاده کردند.
وی با اشاره به اثرگذاری بانوان واقف همچون گوهرشاد بر تمدن سازی اسلامی اظهار کرد: لزومی ندارد که وقف فردی و توسط افراد متمول انجام شود بلکه می توان به شیوه مشارکتی از طرقی همچون خرید سهام برای ساخت مساجد و کارخانه ها در این امر خیر سهیم شد.
خزعلی ادامه داد: بانوان می توانند با تعیین مهریه های واقعی نه مهریه هایی که از آنها به عنوان قهریه استفاده می شود و مطالبه آن دراین امر خداپسندانه مشارکت کرده و وقف های اجتماعی، فرهنگی و پزشکی انجام دهند.
رییس شورای فرهنگی اجتماعی بانوان کشور با تاکید بر لزوم توجه به نیازهای روز جامعه در وقف اموال ابراز کرد: امروز بیداری اسلامی، تجکیم نهاد خانواده و بصیرت سیاسی نیازهای روز برای هستند که وقف می تواند آنها را مرتفع کند.
وی با بیان این مطلب که می توان با وقف زمان در استانه انتخابات به جامعه بصیرت لازم را ارائه کرد، افزود: امروز که زمان معرفی سربازان امام عصر (عج) برای حضور در میدان مبارزه با استکبار است باید بصیرت داشته باشیم و می توان با وقف توانایی و زمان خود این بصیرت ره در میان مردم ایجاد کرد تا انتخاب صحیح را انجام دهند.
خزعلی خاطرنشان کرد: امروز باید با مرجعه به دیدگاه های امام و رهبری بصیرت خود را در راهگشایی ظهور وقف کنیم.
شایان ذکر است، نخستین همایش نقش بانوان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف چهارشنبه، پنجم بهمن با حضور جمعی از بانوان واقف، نماینده ولی فقیه و سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه در سالن سیدالشهداء هفت تیر برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما