جمع آوری بیش از ۶۲۰۰ واژه از گویش راژی در «فرهنگنامه راژی»

محقق و مؤلف کتاب «فرهنگنامه راژی» فرهنگ لغت زبان باستانی شهر ابوزیدآباد از جمع آوری بیش از ۶۲۰۰ واژه از گویش راژی در این کتاب خبر داد.

دکتر غلامرضا براتی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در آران و بیدگل با اشاره به انتشار کتاب «فرهنگنامه راژی» گفت: تحقیق و تالیف این كتاب به عنوان جامع ترین فرهنگ لغت زبان باستانی شهر ابوزیدآباد طی سال های ۱۳۶۶ تا ۱۳۹۹ به طول انجامیده است.

 

مؤلف کتاب فرهنگنامه راژی با بیان اینکه قرآن کریم تنوع گرایش ها و زبان ها را از نشانه خداوند و متفکرانی همچون «کن هیل» آن را پشتوانه تفکر بشری می دانند، افزود: هدف از تالیف این کتاب، معرفی یکی از کامل ترین زبان های کهن ایرانی به مردم، زبان شناسان و فرهنگ دوستان ایرانی و محققان خارجی بوده است.

 

دکتر غلامرضا براتی افزود: هویت بخشی و دادن اعتماد به نفس به مردمی که با این گویش اصیل سخن می گویند و کمک به ماندگاری و بقای بیشتر آن در دوره ای که رسانه های گروهی اعم از صدا و سیما و غیره به این گویش ها بی مهری می کنند از دیگر اهداف تدوین این کتاب است.

 

وی خاطر نشان کرد: این زبان با قدمت سه هزار سال در جنوب شرق کاشان و شرق آران و بیدگل و در مجموعه شهری ابوزیدآباد و روستاهای پیرامون از جمله محمدآباد، كاغذی، ریجن، فخره، علی آباد، امین آباد، شهریاری، یزدلان و قاسم آباد رواج دارد.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی خاطر نشان کرد: جمع آوری و درج بیش از ۶۲۰۰ واژه از گویش راژی با ارائه توضیحات و تصاویر مرتبط، آوا نگاری این واژه ها با الفبای بین المللی IPA به نحوی که هر گویشور از هر کشور جهان بتواند آن را تلفظ کند از مهم ترین شاخصه های این کتاب است.

 

براتی افزود: درج زبانزد، کنایه و باوری که ذیل هر واژه مطرح است، بهره گیری از صدا مقاله علمی، پژوهشی در ادبیات فارسی برای ریشه یابی واژه و شناخت اشتراکات آن ها با زبان های زنده و باستانی داخل ایران و جهان، ارائه منابع و مآخذ علمی مرتبط با هر واژه ذیل آن، بهره گیری از تلاش پژوهشگران پیشین با قید نام آن ها ذیل هر واژه، فارسی نگاری و راژی نگاری هر واژه و زبانزدها و کنایه های مرتبط با آن از دیگر ویژگی های این کتاب است.

 

مولف کتاب فرهنگنامه راژی در خصوص محتوا و فصول کتاب گفت: دیباچه در ویژگی های گویش راژی و معرفی علایم دستوری و آوایی کتاب، معرفی ۱۷ واکه در گویش راژی و مورد استفاده در کتاب، معرفی ۳۸ ساخت فعلی در گویش راژی که در مقایسه با زبان های دیگر همچون زبان فارسی با ۱۳ ساخت فعلی و زبان تاجیکی با ۱۶ساخت فعلی، شاهکاری بی بدیل است، معرفی روش های تحقیق کتاب و چهره هایی که از صنوف مختلف همکاری دارند، معرفی واژگان از الف تا ی با روش تفصیلی، معرفی سروده های راژی با معنی فارسی هر بیت در زیر آن، نقل داستان ها و افسانه های راژی از زبان سالخوردگان در این مجلّد آمده است.

 

«دکتر غلامرضا براتی» پژوهشگر اهل ابوزیدآباد از توابع شهرستان آران و بیدگل و دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی است که پیش از این کتاب های «پرچمدار کربلا در آیینه شعر و اندیشه»، «جغرافیای خاک»، «پدیده های جوی غالب در مناطق حاره و جنب حاره» به قلم وی به چاپ رسیده است.

 

شهر ابوزیدآباد از توابع شهرستان آران و بیدگل به عنوان «پایتخت گویش های کهن ایران» شناخته می شود.

کد خبر 1016626

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha