ظهور نمایشنامه خوانی در بیست و یکمین جشنواره تئاتر فجر

بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر در حالی در تهران برگزار شد که در آن تب نمایشنامه خوانی که در آن سال ها مورد توجه اهالی تئاتر قرار گرفته بود، پای به عرصه جشنواره تئاتر فجر گذاشت.

به گزارش خبرگزاری شبستان، بیست و یکمین جشنواره تئاتر فجر برای چهارمین بار به دبیری مجید شریف خدایی در بخش های مسابقه، تئاتر خیابانی، خارج از مسابقه، بین‌الملل، مروری بر نمایش های سال 81، تعزیه علوی، تئاتر دانشگاهی، نمایشنامه‌خوانی، سمینار در جستجوی تماشاگر، سمینار سنت و مدرنیسم، کارگاه آموزشی، نمایشگاه برگزیده عکس های مسابقه یک دهه عکاسی تئاتر، نمایشگاه عکس ، طرح ماکت، نقاشی و ... ، نمایشگاه‌ ماکت های طراحی صحنه ، مسابقة پوستر و مسابقه عکاسی برگزار شد.

 

آثار بخش صحنه‌‌ای این جشنواره در مجموعه تئاتر شهر و تالارهای مولوی، وحدت و هنر به اجرا در آمدند و نمایش های بخش خیابانی به صورت گسترده در بوستان ها و دانشگاه های مختلف سطح شهر تهران به اجرا در آمدند.

 

اما رویکرد بیست و یکمین جشنواره تئاتر فجر همچون سه دوره گذشته این جشنواره توجه به مباحث تئوری و عملی هنر نمایش بود. در این دوره توجه به موضوع مسائل ساختاری تئاتر، همچون تماشاگر با حضور کارشناسان بین المللی مورد بررسی قرار گرفت. از سوی دیگر موضوع دارم نویسی که یکی از اصلی ترین پایه های تئاتر است، در این دوره با برگزاری بخشی با عنوان نمایشنامه خوانی مورد ارزیابی قرار گرفت.


در این بخش از بیست و یکمین جشنواره تئاتر فجر، «ببر کاپیتان» نوشتة آثول فوگارد توسط ایمان افشاریان، «تجربه‌های اخیر» برداشت از نوشته نادیا رز و ژاکوب ورن، توسط امیررضا کوهستانی، «درس» نوشته اوژن یونسکو، توسط کیومرث مرادی، «غولتشن ها»نوشته کارلو گلدونی، توسط حمید پورآذری،«ملودی ورشو» نوشته لئونید زورین، توسط مریم کاظمی، «منم اومدم» نوشته ژیرایر آنانیان، توسط صدرالدین شجره، «یرما» نوشته فدریکو گارسیالورکا،‌ توسط احسان فکاء و «یک مؤلف، یک بازیگر»، نوشته فرانسوا کلاویه، توسط تینوش نظم‌جو؛ خوانش شدند.


بنابر گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر؛ همچنین در این دوره توجه به مسائل مغفول مانده در عرصه تئاتر ایران مورد توجه قرار گرفت. بر همین اساس سمینار «در جستجوی تماشاگر» با حضور؛ دیوید سورن آدامز، رامندو ماجومدار، منفرد بایلهارتز، مالگورزاتا سمیل جاکوبوتیس، اگنتا هانسون، لاله تقیان و مجید شریف خدایی در خانه هنرمندان ایران برگزار شد. سمینار «سنت در مقابل مدرنیسم» نیز با حضور آندره – لویی پرینتی، فاینیا ویلیامز، رینر منیکن، جین فرر،سارا ذاکر،هیدناکا اتوری، الکساندر رودیونوف و بهروزغریب‌پور در خانه هنرمندان ایران برپا شد.نشست «ساختار دراماتیک آثار شکسپیر» با سخنرانی کورنیلو دومیتریو، نیز یکی دیگر از بخش های نظری این دوره از جشنواره بیست و یکم تئاتر فجر بود.


از سویی دیگر کارگاه «بداهه‌سازی و خلاقیت در بازیگری» با حضور مارکوس زونر در پشت بام تئاتر شهر، کارگاه «طراحی صحنه» توسط گرالف ادستارد هابن‌ در کارگاه دکور تالار وحدت و کارگاه «نور در صحنه تئاتر» رشدی علی‌ای در تماشاخانه سنگلج؛ کارگاه های عملی این دوره از جشنواره بودند. همچنین در کنار این کارگاه ها، نمایشگاه «ماکت های طراحی صحنه» گرالف ادستارد هابن در سالن انتظار تالار وحدت، نمایشگاه «عکس ، طرح ماکت، نقاشی و...» سوزان کسلر و نمایشگاه برگزیده عکس های مسابقه یک دهه عکاسی تئاتر در سالن انتظار تئاتر شهر نیز برپا شد.


اما در بخش آثار صحنه ای و خیابانی بیست و یکمین جشنواره تئاتر فجر و در بخش بین الملل این رویداد 10 نمایش؛« ولش‌کن بره» کار گروهی از انگلستان، « پوزه چرمی» علیرضا کوشک‌جلالی از آلمان، «خشمگینان» جان گئورگ شیرمر از آلمان، «دوتا خوبه- سه تا زیاده!» جاکوس سفراین متیسن از دانمارک، «طبیعت مرده» کارسرناسینگا گلیا از ایتالیا، «قصه پریان» ک. لمی. بیگلین از ترکیه، «قصه زمستان» دومنیک هیل از اسکاتلند، «مکبث» سهیل پارسا و پیتر فاربریج از کانادا، «ها! هملت!» مارکوس زونر و پاتریشیا باربوبیانی از سوئیس و «یک قطره خون»، اشواتهاما جی. دی سالی جونز از هند؛ به صحنه رفتند.


همچنین 6 نمایش «خاطرات یک پرنده» حسین پیش‌رو از عراق، «رهایی» الوین میرزایوف از جمهوری آذربایجان، «کشتی» دراگان یوکیچ از کراوسی، «کنترباس» ایرانا پرلوآ الکساندر از جمهوری آذربایجان، «گرد هم‌آیی پرندگان» ماری پیژنول از فرانسه و «یادداشتهای روزانه یک دیوانه» جنت‌سلیم‌آوا از جمهوری آذربایجان در بخش بین الملل تئاتر دانشگاهی و نمایش «خانه برنارد آلبا» روبرتو چولی کار مشترک آلمان و ایران در بخش مرور جشنواره بیست و یکم به اجرا در آمدند.


اما در بخش مسابقه بیست یکمین جشنواره تئاتر فجر 43 نمایش حضور داشتند که نمایش های«چهار حکایت از چندین حکایت رحمان» علیرضا نادری‌نجف‌آبادی، « کالیگولا شاعر خشونت» آتیلا پسیانی، «ضیافت شیطان» امیر دژاکام ، «گاهی اوقات برای زنده ماندن باید مرد!» نصرالله قادری، «تک سلولی‌ها» جلال تهرانی، «مضحکه شبیه قتل» حسین کیانی، «چیستا» نادر برهانی مرند، «قرمز و دیگران» محمد یعقوبی، «خواب در فنجان خالی» کیومرث مرادی،«خر از دست رفته» فرهاد اصلانی، «روی زمین» افروز فروزند، «برخورد نزدیک از نوع آخر» سیما تیرانداز، «قهوه تلخ » شبنم طلوعی، «الکتر» سپیده نظری‌پور و «کسی نیست که همه داستان‌ها را به یاد آورد» رضا حداد بیشتر توجهات را به خود جلب کردند.
بخش خارج از مسابقه این جشنواره که مختص کارگردانان پیشکسوت و باسابقه بود نیز با حضور 14 نمایش اجرا شد که نمایش های «درمصر برف نمی‌بارد....» علی رفعیی،« یوسف و زلیخا» پری صابری،«ایوانف» اکبر زنجانپور، «افشین و بودلف هر دو مرده‌اند» قطب‌الدین صادقی، «آخر خط» سهراب سلیمی، «حر» محمود عزیزی، «خاطرات هنرپیشه نقش دوم»، هادی مرزبان،«مکبث» حسین فرخی ،« آژاکس» آرش دادگر، «اورفه» محسن حسینی، «تله‌موش» داوود دانشور،«جشنواره آمین‌« فرزانه کابلی، «داستان خرس های پاندا» تینوش نظم‌جو و «راز سرزمین من» نادر رجب‌پور؛ در این بخش به روی صحنه رفتند.


در بخش مرور جشنواره بیستم تئاتر فجر 9 نمایش و در بخش تئاتر دانشگاهی 37 اثر در بخش های مسابقه و جنبی به روی صحنه رفتند. در بخش تئاتر خیابانی 44 نمایش و در بخش تعزیه‌های علوی؛ 10 مجلس «تولد امام حسین«ع»»،« حبیب‌ابن مظاهر»، «حجه‌الوداع»، «حُر»،«شهادت امام حسین«ع» »،«عبدالله عفیف»،«عروسی امام حسین«ع» و شهربانو»، «قانیای فرنگ»، «قیس‌ابن مسهر صیداوی» و «یوسف و زلیخا» از شهرهای شیراز، اراک، طالقان، تفرش، قزوین و تهران در حسینیه طرشت به اجرا در آمدند.


بیست یکمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر همچنین به یمن اجر نهادن به تلاش بزرگان و تاثیرگذاران بر هنر تئاتر کشور بزرگداشت 2 تن از اساتید هنر نمایش را برپا کرد. در این دوره از جشنواره تئاتر فجر از زنده یاد مهدی فتحی و فخری خوروش تقدیر به عمل آمد.


اما برگزیدگان بیستمین جشنواره تئاتر فجر با داوری سعید پورصمیمی، فرهاد ناظرزاده‌کرمانی، ایرج راد، محمد رحمانیان و حسین سلیمی به این شرح معرفی شدند.


در بخش نمایشنامه‌نویسی حسین مهکام با «‌آندرانیک» سوم و علیرضا نادری نجف‌آبادی با «چهار حکایت از چندین حکایت رحمان» دوم شد. جایزه اول این بخش مشترکا به نغمه ثمینی برای نمایش نامه های «‌الکتر» و «خواب در فنجان خالی» و چیستا یثربی برای «زنان مهتابی،‌مرد آفتابی» و «برخورد نزدیک از نوع آخر» تعلق گرفت.


در بخش کارگردانی کورش زارعی با «زنان مهتابی،‌مرد آفتابی» و نادر برهانی مرند با «چیستا» مشترکا سوم شدند. جایزه دوم این بخش به شبنم طلوعی برای «قهوه تلخ» و جایزه اول به کیومرث مردای برای «خواب در فنجان خالی» رسید. در بخش کارگردانی همچنین از سپیده نظری‌پور« الکتر»، سوسن پرور « توالت»، پیمان دانشمند «‌آبی‌ترین آسمان شهر»، ساسان مهرپویان «راز عروسک»، میثم عبدی « کمدی ارتباطات »،‌ عبدالحسین مرتضوی و میترا علوی طلب « بشر و ملیخا» تقدیر به عمل آمد.


در بخش بازیگری مرد؛ حمید آذرنگ و مهران امام بخش برای بازی در نمایش « چهار حکایت از چندین حکایت رحمان» مشترکا سوم شدند. کورش زارعی برای« زنان مهتابی، مرد آفتابی» دوم شد و احمد مهران فر برای بازی در نمایش « قهوه تلخ» جایزه اول بازیگری مرد را به خود اختصاص داد. در این بخش از مجید رحمتی برای « توالت» و علی‌سرابی برای «آندرانیک» تقدیر شد.


در بخش بازیگری زن مژگان نوایی برای « ژاندارک در آتش »سوم، آناهیتا اقبال‌نژاد برای «روی زمین» دوم و ریما رامین فر برای « زمزمه مردگان» جایزه اول را بدست آورد. در این بخش از وفا طرفه برای« زنان مهتابی، مرد آفتابی»، آذر سمواتی برای «الکتر» و ژاله صامتی برای « دوستت دارم با صدای آهسته» تقدیر به عمل آمد.

 

در بخش طراحی صحنه محسن غلامی برای « کمدی ارتباطات» و سیامک احصایی برای « قهوه‌تلخ » مشترکا سوم شدند و اصغر خلیلی برای« خاتون غصه‌دار» دوم شد.


جایزه ویژه جشنواره بیست و یکم تئاتر فجر به نمایش «آل» بهزاد شاهنده اهدا شد و جایزه برگزیده تماشاگران نیز به نمایش «خاتون غصه‌دار» اصغر خلیلی رسید.

 

برگزیدگان بخش نمایش های خیابانی نیز با داوری بهزاد فراهانی، سعید کشن فلاح و مجید جعفری به این شرح معرفی شدند.


در بخش طرح و ایده نیما نعمتی‌زاده با «دمام» سوم، کاظم جهانگیر زاده با « یوخ سوللوق» دوم و محمد صمدیان «محمد شمر» اول شد. در بخش کارگردانی رسول حق‌جو برای « دنیای آب دو» سوم، علی جامی برای« غمنامه رستم و سهراب» دوم و مرتضی وکلیلیان ‌برای «قانون زندگی» اول شد.


در بخش بازیگری مرد، ژوبین غازیانی برای «شعار تا شعور» و محمد صمدیان برای «شمر» مشترکا سوم شدند.


جایزه دون نیز به صورت مشترک به شهرام نیک‌کار برای «دیوانه نشوید »، علی ایمانی برای« یوخ سوللوق» و رضا جباری عوری برای « یوخ سوللوق» اهدا شد. جایزه اول این بخش نیز به نیما نعمتی‌زاده برای «دمام » رسید. همچنین از حمید حیدری برای« قصه آقا رضا»، علی اصغر هندی برای « بسه دیگه حرف نزن» و رضا آحادی برای « رینگ» تقدیر شد.


جایزه بازیگری زن نیز به ماندانا عبقری برای«ذکر» رسید و در این بخش از ساجده ذوالفقاری برای« چوپی» و راحله گویا برای «خورتاب» تقدیر شد.


در بخش خیابانی آئین موسیقایی نیز علیرضا صنعتی با «دهلی» سوم، شجاع محمدی با « سی‌تن» دوم و جایزه اول نیز به حمیدرضا میرزایی برای «آی ترک ، گون ترک » رسید.


اما کانون ملی منتقدان تئاتر نیز با داوری منوچهر اکبرلو، افشین خورشید باختری و عباس شادروان در این دوره برگزیدگان خود را به این شرح معرفی کردند.
 

جایزه بهترین نمایشنامه به افروز فروزند برای «روی زمین»؛ جایزه بهترین کارگردانی به کیومرث مرادی برای«خواب در فنجان خالی»؛ جایزه بهترین بازیگر مرد به علی سرابی برای نمایش های «آندرانیک» و«لوله»؛ جایزه بهترین بازیگر زن به هدا ناصح برای«هشتمین خوان»؛ جایزه بهترین موسیقی به آنکیدو دارش برای «هشتمین خوان» و جایزه بهترین طراح صحنه نیز به پیام فروتن برای «خواب در فنجان خالی» اهدا شد. همچنین کانون ملی منتقدان تئاتر جایزه بهترین طراحی پوستر تئاتر را به ابراهیم حقیقی برای پوستر نمایش «‌دایره گچی قفقازی» اهدا کرد.


یادآوری می شود سی‌امین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر از تاریخ 5 تا 22 بهمن سال جاری به دبیری رحمت امینی برگزار می‌شود.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت جشنواره تئاتر فجر www.fitf.ir مراجعه کنید.
 

پایان پیام/

کد خبر 101449

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha