به گزارش خبرگزاری شبستان، جواد عباس پور، مدیر هماهنگی امور مناطق ویژه اقتصادی در برنامه «گفتگوی اقتصادی» یکی از دلایل اصلی عقب ماندگی مناطق آزاد ایران از دنیا را در تفاوت سیاست خارجی ایران نسبت به دیگر کشورها دانست و گفت: کشور ما تحریم است و عمده مراودات بین المللی اقتصادی ما هم تحت تأثیر همین موضوع قرار دارد.
وی با بیان اینکه مزایا و مشوقهای مناطق آزاد ایران با کشورهای اطراف قابل قیاس نیست افزود: به عنوان نمونه، معافیت مالیات بر درآمد در مناطق آزاد گرجستان، قزاقستان، ارمنستان، ترکیه و بحرین دائمی بوده و در امارت هم تا 50 سال قابل تمدید است اما در ایران فقط تا 20 سال تمدید میشود.
عباس پور ادامه داد: مثال دیگر، معافیت مالیات بر ارزش افزوده برای مراودات با سرزمین اصلی است که امارات و گرجستان مانند کشور ما معافیت ندارند اما قزاقستان معافیت دائمی دارد و ارمنستان هم معافیت 5 ساله در نظر گرفته است.
مدیر هماهنگی امور مناطق ویژه اقتصادی با بیان اینکه ایران از نظر سرمایه گذاری جزو کشورهای پرریسک دنیا محسوب میشود افزود: رتبه شاخص رقابت پذیری ایران 99 است و تقریبا در آخرین رتبهها قرار دارد.
وی وضعیت تولید در مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی را بسیار چشمگیر و مثبت ارزیابی کرد و گفت: شرکتهای خارجی در شرایط تحریمی حاضر به ارتباط کاری با ما در سرزمین اصلی یا مناطق آزاد نیستند.
عباس پور در رابطه با اینکه گفته میشود واردات در مناطق آزاد از صادرات بیشتر است عنوان کرد: روند صادرات در سالهای اخیر نسبت به واردات در این مناطق بهتر شده و افزایش پیدا کرده چراکه دیگر مزیتی برای واردات نداریم.
این مقام مسئول اضافه کرد: در حال حاضر عمده محصولات صادراتی ما از نوع خام و یا با درصد پایینی از فرآوری همراه هستند اما باز هم وضعیت در مناطق آزاد بهتر است زیرا محصولات حداقل در همین مناطق تولید و صادر میشوند.
وی با اشاره به آمار صادرات در مناطق آزاد گفت: صادرات مناطق آزاد به خارج از کشور در سال 98 رقمی حدود 950 میلیون دلار و صادرات تولیدات به سرزمین اصلی هم 1 میلیارد و 300 میلیون دلار بود که اگر این میزان از تولیدات را نداشتیم باید از خارج وارد میکردیم.
عباس پور یادآور شد: تنها مزیتی که برای مناطق آزاد باقی مانده این است که سرمایه گذار در این مناطق فقط با یک دستگاه طرف حساب است یعنی برای دریافت مجوز، زمین، پروانه بهره برداری و ثبت سفارش باید از طریق سازمان مناطق آزاد اقدام کند البته اگر دستگاههای دیگر سنگ اندازی نکنند.
همچنین، مهندس فروزان زیادلو تحلیلگر امور مناطق آزاد، توسعه پذیری این مناطق را نیازمند الزامات و پیش نیازهایی دانست و گفت: هدف از ایجاد این مناطق کمک به اقتصاد ملی، توسعه جامعه محلی و خروج از اقتصاد دولتی و پیوستن به بازارهای جهانی است.
وی افزود: ما برای تعریف پیش نیازها و الزامات مناطق آزاد در راستای این اهداف سه گانه نیازمند مدل سازی و برنامه ریزی توسعهای هستیم.
تحلیلگر امور مناطق آزاد اظهار کرد: تعریف عوامل موفقیت مناطق آزاد بر اساس سیستم مرجع، سنجش قابلیتها و مزایا و محدودیتهای این مناطق، شکاف توسعهای و تعریف الزامات و پیش نیازها در توسعه اقتصاد مناطق آزاد ضروری و موثر هستند که باید در طرحهای راهبردی مناطق پیاده سازی شوند.
زیادلو ضمن انتقاد از اینکه برخی مناطق آزاد ایران هنوز طرحهای راهبردی و جامعی ندارند به راهکارهای موفقیت مناطق آزاد نیز اشاره و بیان کرد: ثبات سیاسی در سطح ملی، روابط بین المللی پایدار، تعهد دولت ملی به منطقه، میزان بالای استقلال برای سیاست گذاری و عملیات اجرایی در منطقه، دسترسی کامل منطقه به اقتصاد ملی، تورم پایین اقتصاد، یکپارچگی نرخ ارز، تکمیل زیرساختهای جادهای و ریلی و هوایی و توسعه کسب و کارهای چندبازاری جزو ضروریات هستند.
نظر شما