به گزارش خبرگزاری شبستان از سنندج، وقف قبل از انقلاب اسلامی به دست فراموشی سپرده شده بود اما بعد از آن به فرمان امام راحل که فرمودند، که موقوفات به حالت وقفیات برگردد تا کنون تلاش های بسیاری در سازمان اوقاف و امور خیریه کشور برای احیا فرهنگ وقف انجام شده است.
وقف پاسدار نشر معارف اسلامی است چرا که ساخت مساجد، دانشگاهها، خوابگاههای دانشجویی، تأسیس کتابخانههای عمومی، برگزاری کنگره جهانی حج، مجالس عزاداری ائمه (ع)، مسابقات قرائت قرآن کریم در سطح بینالمللی، و... از کارکردهای فرهنگی و آموزشی وقف در کشور است.
سنت حسنه وقف در اسلام از جایگاه بلند و رفیعی برخوردار است و یکی از گران بهاترین و ارزشمندترین سنت های اسلامی و نمونه اعلای باقیات و صالحات است و ماندگارترین معامله در طول حیات انسانی است که در آن واقف دسترنج عمرش را در این بانک الهی ذخیره می کند تا در عرصه قیامت از ثواب آن بهره مند شود.
وقف در فرهنگ اسلامی جزو ارزشهای والای انسانی است
نماینده ولی فقیه در استان کردستان گفت: وقف در فرهنگ اسلامی جزو ارزشهای والای انسانی است چرا که فرد برای کسب رضای الهی از بهترین اموال خود بخشی را به دیگران اختصاص میدهد و با مطالعه آیات الهی متوجه میشویم که خداوند با راهکارهای مختلف درصدد نهادینهسازی این ارزش انسانی است.
حجت الاسلام والمسلمین سید محمد حسینی شاهرودی با اشاره به اهمیت وقف در جامعه اسلامی افزود: مسئله وقف، راههای گسترش، جهتگیری، حفظ، نگهداری و مدیریت وقف از جمله موضوعاتی است که در قالب واژگان و عبارات مختلف در قرآن مورد توجه قرار گرفته و دلالت بر اهمیت توسعه و فرهنگسازی وقف دارد.
وی تصریح کرد: تمایز وقف بر مبنای فرهنگ قرآنی با دیگر مکتبها و فرهنگها در این است که انسان مومن با این عمل انسانی خود در اندیشه جاودانگی خود نیست بلکه به این میاندیشد که با این عمل نیک خود رضای خداوند را به دست آورده و گامی را در جهت کمک به محرومان بردارد.
سنت حسنه وقف در کردستان سابقه دیرینه ای دارد
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان کردستان در رابطه با سنت حسنه وقف در این استان به خبرنگار شبستان در سنندج گفت: مردم متدین و مسلمان این استان اراضی بسیار زیادی را از سال های گذشته تا کنون وقف کرده اند و در سال های اخیر با اطلاع رسانی به مردم وقفیاتی از جمله منازل مسکونی، واحدهای تجاری و اراضی مزورعی انجام گرفته است.
اسماعیل رستمی، با اشاره به تعداد موقوفات کردستان افزود: در کل استان هزار و 437مورد موقوفه وجود دارد که از این تعداد موقوفه 265 در شهر سنندج،252 در بانه، 227 در مریوان، 308 در سقز، 301 قروه و 87 در بیجار ثبت شده است.
این مقام مسئول با اشاره به وجود 14 هزار 95 رقبه در سطح استان اظهار داشت: موقوفات دو سال اخیر در استان کردستان 25 مورد بوده است که این رقم بیانگر اهمیت وقف در زندگی مردم این استان بوده و نشان دهنده مشارکت خوب آنهاست.
وی با اشاره به واقفین خیراندیش در استان کردستان اذعان کرد: با توجه به سوابق موجود، وقفیات بسیاری از طرف زنان در استان انجام گرفته است که می توان به واقفین خیراندیش چون بانوان منیژه رحیمی، حوری لقا نقشبندی، آهو گندابی، فرخنده آدمی، ماهرخسار معتمد وزیری، آهو رستمی، نصرت نور افشان، کافیه سوری، کافیه احمد سلطان، تهمینه مجیدی دخت، لیلا اللهیاری و غیره ... اشاره کرد.
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان کردستان ادامه داد: استان کردستان از لحاظ تعداد موقوفات دومین استان کشور است که این نشان دهنده اعتقاد راسخ مردم به سنت پیامبر اسلام (ص) و تلاش مسئولان زیربط در زمینه ترویج فرهنگ وقف در این استان است.
وقف باعث تقویت ازرش های معنوی و انسانی در جامعه می شود
یکی از واقفین شهرستان سنندج نیز در این رابطه گفت: وقف اموال در امور عام المنفعه علاوه بر اینکه نام واقف را زنده نگه می دارد، ازرش های معنوی و انسانی را نیز در جامعه جاودانه می سازد.
حوری لقا نقشبندی افزود: وقف راهی است که انسان می تواند مالکیت خود را تا ابد تضمین نماید و این تنها استثنایی است که در ابدی کردن مالکیت وجود دارد و به همین جهت است که وقف مصداق صدقه جاریه میشود و برای واقف همیشه مفید و ثمر بخش خواهد بود.
وی در ادامه با اشاره به وقفیات خود افزود: یک خانه سه طبقه در شهرک بهاران سنندج در سال 84 وقف کردم که50 درصد در آمد آن را وقف امور فرهنگی مسجد قبای این شهرستان و 50 درصد درآمد دیگر آن صرف دانش آموزان و دختران بی بضاعت کرده ام.
نقشبندی افزود: با توجه به شور و شوق جوانان و حضور آنان در مسابقات قرآن کریم استان تصمیم گرفتم، این قطعه زمین را وقف اهداف قرآنی کنم و انشاالله که مورد قبول درگاه حق واقع شود.
وقف کردن اموال پرسودترین معامله ای است که انسان در زندگی انجام می دهد
یکی دیگر از واقفین استان کردستان در ادامه به خبرنگار شبستان گفت: وقف کردن اموال از بهترین سنت های حسنه و پرسودترین معامله ای است که انسان می تواند در زندگی انجام دهد، زیرا که اصل قرآنی وقف بر ثبات و استواری آن بنا شده است و به همین دلیل از اهمیت ویژه ای در جامعه اسلامی برخوردار است.
ماموستا عثمان ذبحی، با اشاره به اینکه سنت وقف صدقات جاریه است که تا روز قیامت پایدار خواهد بود، افزود: وقف در فرهنگ اسلامی جزو ارزش های والای انسانی در جامعه است، زیرا فرد برای کسب رضای خداوند از اموال دنیوی خود می گذرد و آن را وقف امورات خیر در جامعه می کند.
وی با بیان اینکه یکی از دلایل استقبال کم مردم از وقف کردن، عدم آگاهی مردم نسبت به جایگاه وقف در اسلام و جایگاه اوقاف در جامعه است، افزود: سازمان اوقاف برای ترویج هر چه بیشتر وقف در جامعه باید با انتشار کتاب و مجله و یا از طریق مبلغان دینی جایگاه و اهمیت وقف را در جامعه برای مردم تبیین کنند، تا زمینه گرایش آنها به وقف روز به روز بیشتر شود.
ذبحی اظهار داشت: امیدواریم شاهد رشد هر چه بیشتر موقوفاتی در سراسر استان باشیم که از طریق این موقوفات اقدامات موثری در زمینه های فرهنگی و اجتماعی و به خصوص کمک به اقشار مستضعف در سطح استان انجام شود.
گزارش از شهین امجدی
پایان پیام/
نظر شما