به گزارش خبرگزاری شبستان از بجنورد، هوشنگ جاوید، هنرمند و پژوهشگر عرصه موسیقی کشور شب گذشته (29 دی) در دومین نشست تخصصی فرهنگ و تاریخ موسیقی بخشی های شمال خراسان که با موضوع "بررسی مناجات در این موسیقی" در سالن سوره حوزه هنری خراسان شمالی برگزار شد، به روند تاریخی ورود حمد و مناجات در این هنر پرداخت.
وی افزود: مناجات خوانی پس از اسلام وارد موسیقی کشورمان شد.
وی در ادامه مطلب فوق به ارزش های موسیقی بخشی ها به عنوان میراثی ماندگار اشاره کرد و افزود: با ورود دین اسلام علاوه بر آگاهی ها و گرایش هایی معنوی که در ایرانیان بواسطه تعلیمات زرتشتی وجود داشت، ظرافت های هنرمندانه با خلق اشعار مناجات گونه و توحیدی نیز به آن اضافه شد.
جاوید، سادگی و وحدت فکری و نیز مردمی بودن و توان ارتباط برقرار کردن با مردم را از ویژگی های هنر موسیقی بخشی های اصیل نام برد و گفت: مناجات خوان در هنر بخشی، مخاطب و نیاز درونی آنان را می شناخت و می توانست ذهن مردم را تغییر دهد.
وی در ادامه مطلب فوق به قدرت ایجاد تحول و تأثیر هنر موسیقی بخشی با اشعار حمدیه و مناجات گونه بر مردم اشاره کرد و با تأکید بر زیبایی و اثر بخشی این هنر در این رابطه زیبایی و اثرگذاری اثر خلق شده را گاهی باورنکردنی، برشمرد.
جاوید، موسیقی مقامی بخشی های شمال خراسان را با وحدت هنری تلفیق شده اشعار مناجاتی اتفاقی زیبا در عرصه موسیقی کشور نام برد و اهمیت آن را به واسطه معنویت نهفته دراین موسیقی اصیل دانست.
وی افزود: رمز و راز هنر بخشی ها حمد و ستایش خداوند است و هنرمندان این عرصه توانستند به شکل زیرکانه ای ستایشگری باریتعالی را وارد تمام لحظات و شئونات عموم جامعه کنند و در واقع همچون رسانه ای عمومی در زمان اوج خود ذکر و حمد خداوند را همه گیر کردند.
این پژوهشگر برجسته موسیقی مقامی در کشور در بخشی دیگر از این نشست با اشاره به تحولات ایجاد شده در حرکت این هنر پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران سرعت این تحولات را خیلی زیاد عنوان و تصریح کرد: با این وجود، امروز و در حال حاضر در زمان عسرت بسر می بریم چرا که به دلیل تضادهای فرهنگی بین دستگاه های متولی و نیز عدم آموزش درست و انتقال آن و همچنین تغییر ذائقه شنیداری مردم و بی توجهی از سوی جامعه، این میراث فرهنگی هنری را به سمت زوال سوق می دهد.
هوشنگ جاوید، همچنین عدم برنامه ریزی درست در بهره برداری و ارتقاء این هنر را از دلایل رکود این هنر در شرایط حاضر خواند و گسست همدلی ها در میان خود هنرمندان این عرصه را بیش از هر دلیلی مسبب این امر دانست.
وی که یکی از تلاشگران ثبت جهانی این موسیقی به عنوان میراث ماندگار در یونسکو است از این اتفاق ابراز خرسندی کرد و از متولیان خواست با رهبری درست، نوآوری ها و خلاقیت هنرمندان دراین عرصه را مدیریت و حمایت کنند و بی تفاوتی ها به این هنر به توجه و پرورش آن تبدیل شود.
وی آموزش این موضوع را نیز مورد تأکید قرار داد و گفت: معمولا در دانشگاه های کشور در آموزش رشته موسیقی نهایتا یک ترم تحصیلی به بیان موسیقی مقامی آنهم در حد محدود اختصاص داده می شود، در صورتیکه این میزان آموزش جدی و کافی نیست.
وی تأکید کرد: موسیقی مقامی باید به طور جدی آکادمیک شود و دانشگاهی ویژه به این مهم اختصاص یابد و راه اندازی شود.
پایان پیام/
نظر شما