به گزارش خبرگزاری شبستان از اهواز، دکتر غلامحسین نفیسی، مشاور عالی دبیر کل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، ظهر امروز(29 دی) در جمع خبرنگاران گفت: این نهاد توانست با امر برنامهریزی در جهت تدوین برنامه راهبردی چند سطح را برای این کار تعریف کند، این سطوح عبارتند از نهاد کتابخانههای عمومی، ادارات کل ستادی و ادارات کل استانی که کارها تاکنون در این سه سطح انجام شدهاند و اتفاق جالب بحث برنامهریزی راهبردی در سطح ادارات شهرستانهاست.
وی افزود: در واقع کار شهرستانها نزدیک به کار اجرایی ماست که در سطح کتابخانهها صورت میگیرد؛ برنامهریزی ما فقط در سطح کلی و کلان نبوده بلکه با توجه به آمادگی سطوح مختلف ادارات این سطح را کاهش داده و به سطح ادارات شهرستان رسیدیم.
وی تصریح کرد: در این کارگاه سه روزه رؤسای ادارات سه استان خوزستان، فارس و لرستان شرکت داشتند و این مرحله از برنامه راهبردی را گام به گام پیش بردند و ما در آینده نزدیک نیز امر برنامهریزی را به سطح کتابخانهها خواهیم برد.
نفیسی، خاطر نشان کرد: ما برای رؤسای ادارات وظیفهای را تعریف کردیم تا قبل از ورود به مرحله برنامهریزی راهبردی با وظایف خود آشنا شوند؛ یکی از این وظایف تدوین برنامه راهبردی و دیگری نظارت بر تدوین برنامه راهبردی کتابخانههای شهرستانهاست.
وی با بیان اینکه مدیران کل برنامههای خود را به عنوان نمونه در این کارگاه ارائه دادند و تنظیم برنامه یکساله جزو وظایف رؤساست، اذعان داشت: ما در کنار این کار، کارشناسان برنامهریزی در استانها را به عنوان حلقههای وصل مشخص کردهایم، برای این کارشناسان وظیفهای تعریف شده تا امر برنامهریزی راهبردی رها نشود.
مشاور عالی دبیر کل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، با اشاره به اینکه علاوه بر این برای این کارشناسان وظیفهای در سطح اداره کل پیشبینی شده، ادامه داد: که کارشناسان تعیین شده در کارگاه وظیفه جمعآوری و ارسال اسناد را دارند و در برگزاری دورههای آموزشی در سطح کتابخانههای عمومی نیز وظیفهای برای آنها تعریف شده است.
وی تأکید کرد: این کارگاه وظیفه تهیه و تدوین برنامه راهبردی ادارات شهرستانها را داشت و ما در این کارگاه از مدلی که ویژه نهاد کتابخانههای عمومی کشور است استفاده کردیم؛ رؤسای ادارات قبلاً و در چند دوره به شکل تئوری دورههایی را سپری کرده بودند و برخی از کارشناسان ارشد کتابداری در امر برنامهریزی راهبردی آموزشهایی را دیده اما در مرحله اجرا فقط مفاهیم را دریافته بودند، این کارگاه باعث میشود که آن مفاهیم به مرحله اجرا گذاشته شوند.
نفیسی، توضیح داد: ما در این کارگاه جلسات پرسش و پاسخ و مروری بر آموزشهای گذشته را داشتهایم تا هر آنچه که مانع برنامهریزی است مطرح شود و تا زمانی که این مسائل طرح نشود ما نمیتوانیم برنامه را تدوین کنیم.
وی بیان داشت: خوشبختانه این کار با همکاری رؤسای ادارات و کارشناسان انجام گرفت و ما در این جلسات اعلام کردیم که در هر استان سند برتر را معرفی میکنیم تا رقابتی بین رؤسای ادارات به وجود آید و نهایتاً پس از ارزیابی اسناد، سند برتر را مشخص و در هر استان برگزیدهها را معرفی میکنیم.
مشاور عالی دبیر کل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، با بیان اینکه مبنای امتیاز بندی ما صحت مطالب، دقیق بودن آنها، نوع بیان و ادبیات تدوین برنامه، توجه به ویژگیهای خاص شهرستان و پرهیز از کپی از اسناد است، عنوان کرد: برنامه راهبردی باید مطابق فرهنگ منطقه و ویژگیهای شهرستان بوده و اسناد باید از منطقی قوی برخوردار باشد.
وی اضافه کرد: مراحل کارگاه شامل علت وجودی، ارزشهای اساسی، رسالت، آرمان، اهداف، سیاستها، محیط درونی سازمان(نقاط ضعف و قوت) و محیط بیرونی(فرصت تحلیل) است و بعد از این مرحله نیز راهبرد را مدنظر قرار دادیم که امتیازاتی برای همکاران تعریف شد و نهایتاً طرحها باید تنظیم و ارائه شوند.
وی یاد آور شد: برنامههای ارائه شده در این کارگاه باید به مرحله اجرا برسند، از این پس برنامههای نهاد بر اساس این الگوها نهایی و اجرایی میشوند و مدیران شهرستانها نیز میتوانند با طرح و برنامه با مدیر کل خود ارتباط برقرار کنند که این اتفاق در حال رخ دادن است.
نفیسی، اظهار کرد: این طرحها از ابتدای سال 91 قابل اجرا هستند و تمام تأکید ما این بود که این مدیران خارج از فضای اداره خود نیندیشند و طرحهای قابل اجرا را مطرح کنند؛ این کارگاه برای افق 1404 است و وظیفه ادارات با توجه به تکلیف نهاد مشخص میشود.
وی با اشاره به اینکه ما به دنبال توسعه روزافزون کتابخانههای شهرستانها هستیم و آمادگی جذب حمایتهای بخش خصوصی در باب کتابخانه های مشارکتی را داریم، بیان کرد: برنامه یکساله صرفاً برای آگاهی رؤسای ادارات بوده است تا اطلاع داشته باشند که ما چه اقداماتی داشتهایم، رؤسا پیش از این بدون نگاه کلان برنامهریزی میکردند این نگاه از این پس شکل دیگری به خود میگیرد.
وی ابراز کرد: این کارگاه که با حضور مسئولان استانهای خوزستان، فارس و لرستان به کار خود پایان داد، کارگاه بسیار خوبی بود و ما توانستیم ارتباط میان رؤسای ادارات شهرستان با مدیران کل استان را برقرار کنیم؛ در واقع درصد بالایی از موفقیت شامل حال این کارگاه شد.
پایان پیام/
نظر شما