به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز جمعه ۲۸ آذر شبستان به شرح زیر است:
تشدید مشکلات نقل و انتقال پول با عدم تصویب FATF
به رغم تصویب همه لوایح اف ای تی اف در مجلس دهم شورای اسلامی دو لایحه مهم «پالرمو» و «سی اف تی» هنوز توسط مجلس تشخیص مصلحت نظام تأیید نشده است. اما هفته پیش محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام از نامه دولت به رهبر انقلاب درباره بررسی لوایح مربوط به FATF خبر داد. روز دوشنبه لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیسجمهور در گفتوگویی اعلام کرد که رهبر انقلاب با درخواست دولت برای تمدید مهلت بررسی لوایح FATF موافقت خود را اعلام کردهاند.
محمد لاهوتی رییس کنفدراسیون صادرات ایران در خصوص چرایی ضرورت بررسی لایحه FATF و ارتباط آن با تبادلات تجاری ایران اظهار داشت: موضوع FATF و لوایحی که به مجلس رفت (که دو مورد آن تایید شد)، با چالش زیادی مواجه شد و موضوع به مجمع تشخیص مصلحت نظام کشیده شد و در مجمع هم متاسفانه FATF به تصویب نرسید. ولی از زمانی که به تصویب نرسید تا به امروز که ایران در لیست سیاه FATF قرار گرفت، شاهد این بودیم که علی رغم اینکه تحریمها به اقتصاد کشور فشار میآورد، کشورهایی نظیر هند، چین و کره، که در شرایط تحریمی با ما همکاری داشتند، به دلیل اینکه ایران در این لیست قرار گرفت از پرداخت منابع ما خودداری کردند و وجوه را در کشورهای خود بلوکه کردند. به بیان دیگر، این کشورها، از ایران چه نفت خریداری کردند و چه کالاهای دیگر، وجوه را پرداخت نکردند. در حقیقت صادرات بدون وصول وجه اتفاق افتاد.
عضو کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران در ادامه افزود: امروز هم شاهد هستیم که این موضوع با کره و چین مطرح است و در نتیجه عملا می شود گفت که به بهانه عدم تصویب FATF یا حضور ایران در لیست سیاه، کشورهایی که در شرایط تحریمی به نوعی در کنار ما بودند، آن ها هم به گروه کشورهایی نظیر آمریکا و اروپا پیوستند. لذا به نظر می رسد با توجه به اتفاقاتی که افتاد و نتایجی که حاصل شد و منابع ارزی کشور را محدود کرد، رئیس جمهور محترم کشورمان مجددا از مقام معظم رهبری درخواست کردند که این موضوع در دست بررسی قرار بگیرد، که گویا ایشان هم موافقت کرده اند، و حالا باید منتظر ماند تا ببینیم این بررسی مجدد به چه سرنوشتی دچار خواهد شد. ولی آنچه مسلم است عدم تصویب FATF مشکلات نقل و انتقال پول را در این شرایط سخت تحریمی به مراتب تشدید میکند و منابع کشور را متاسفانه محدود و محدودتر میکند.
تعدیل روشنایی بزرگراههای پایتخت با هدف صرفهجویی در برق
حسین صبوری گفت: همزمان با مانور هماهنگ کشوری و با هدف صرفهجویی در مصرف گاز مورد استفاده نیروگاههای برق، روشنایی بزرگراههای اصلی پایتخت تعدیل میشود. در ادامه مانور تعمیرات سراسری شبکه های توزیع برق کشور که در ماه گذشته برگزار شد و تداوم اجرای طرحهای بازسازی شبکه توزیع برق کشور در روزهای پنجشنبه و جمعه پایانی هر ماه، شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ نیز همگام و هماهنگ با سایر شرکت های توزیع برق در سراسر کشور، در روزهای پنجشنبه و جمعه ۲۷ و ۲۸ آذر ماه، اقدام به اصلاح، بهسازی و تعدیل روشنایی بزرگراههای اصلی پایتخت کرد.
وی با بیان اینکه آغاز فصل زمستان، کاهش دما و وارد شدن سامانههای گرمایشی به مدار مصرف، هر ساله منجر به افزایش قابل توجه مصرف گاز در کشور میشود، اجرای این طرح را اقدامی موثر برای همکاری در تامین گاز مصرفی مورد نیاز هموطنان دانست.
صبوری افزود: با کاهش روشنایی معابر اصلی، میزان مصرف برق و در نتیجه نیاز نیروگاههای تولید برق به گاز نیز کاهش قابل توجهی پیدا خواهد کرد و این اقدام در استقبال از زمستان و برنامه ریزی عبور از بحرانهای احتمالی ناشی از تغییرات جوی همچون سیل و طوفان، اثربخشی قابل قبولی خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ ادامه داد: در این مانور و طی دو روز حضور نیروهای عملیاتی در همه مناطق برق تهران، بر اساس مطالعات کارشناسی انجام شده و سناریوی فنی تعیین شده، روشنایی بزرگراههای اصلی پایتخت به صورت یک در میان و زیگزاگی، تعدیل و همچنین پایههای روشنایی آسیب دیده، اصلاح و بهسازی خواهد شد.
مانور اصلاح و تعدیل روشنایی پایتخت، از ساعات آغازین صبح پنجشنبه ۲۷ آذر ماه با حضور و نظارت مستقیم مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ و مشارکت گسترده همه نیروهای عملیاتی مناطق ۲۲ گانه برق در تهران و همراهی سایر دستگاههای اجرایی پایتخت، آغاز شده و هم اکنون در حال اجراست.
تقدیر بنیاد مستضعفان از خانواده شهدای سلامت و کادر درمان
در آستانه میلاد حضرت زینب (س) و روز پرستار، فتاح رئیس بنیاد مستضعفان و زالی رئیس ستاد مقابله با کرونای شهر تهران، روز گذشته با حضور در منزل ۲ تن از شهیدان خدمت، با خانواده این ۲ شهید، دیدار کردند.
رئیس بنیاد مستضعفان با تکریم ایثارگریهای این شهیدان تاکید کرد: مردم ایران برای همیشه قدردان فداکاریهای کادر درمان و ایثارگری مدافعان سلامت که مجاهدانه در برابر شیوع کرونا ایستادگی کردند، خواهند بود.
فتاح در حاشیه این دیدار تصریح کرد: در آستانه روز پرستار به طور نمونه از چند خانواده شهدای سلامت تقدیر و تشکر شد.
او افزود: تصمیم ما ملی است و با توافق با وزارت بهداشت قرار است، از همه خانواده های شهدای سلامت قدردانی به عمل آید.
بهبود کیفی خودرو در گرو ایجاد بازار رقابتی
رزم حسینی وزیر صمت تصریح کرد: وزارت صمت به عنوان مسئول سیاست گذاری معتقد است بازار خودرو باید از انحصار دو خودروساز بزرگ دولتی کشور خارج شود.
وی با تاکید براینکه وزارت صنعت در دو ماه گذشته نشستهای تخصصی متعددی را با خودروسازان، مصرف کنندگان، شورای رقابت و انجمنها در خصوص خودرو برگزار کرده است، گفت: اگر میخواهیم در کشور خودرو مناسب و با کیفیت داشته باشیم و شرایط تولید به سمتی حرکت کند که خودرو امن داشته باشیم، باید بازار را رقابتی کنیم.
رزم حسینی با اشاره به سهم بالای ایران خودرو و سایپا از بازار گفت: نه تنها وزرات صنعت، حتی اقتصاددانان معتقدند برای اینکه کیفیت خودرو و قیمت خودرو در کشور بهتر شود باید بازاری رقابتی ایجاد کنیم.
وزیر صمت همچنین با اشاره به اینکه علاوه بر دو خودروساز بزرگ کشور، چند شرکت بخش خصوصی هم درحوزه خودروسازی فعال هستند، افزود: باید شرایطی فراهم کنیم که امکان تولید بیشتر با استفاده از توان داخلی ایجاد شود.
وی با تاکید براینکه شکستن انحصار تنها با واردات نیست بلکه یکی از راههای آن است، گفت: باید انحصار تولید خودرو شکسته و بازار خودروی داخلی رقابتی شود.
سکونت ۳۵ میلیون نفر در ۱۰ میلیون واحد مسکونی فاقد اسکلت
علی بیت الهی، این موضوع به معنای آن است که سرپناه آنها فاقد مقاومت لازم در برابر سیل و زلزلههای با شدت بالاست و اکنون شاهد هستیم که با رگبارها و بارندگیهای شدید، بسیاری از شهرهای کشور دچار آبماندگی، آبگرفتگی و رواناب و سیلاب میشوند حتی در دشتهای کشاورزی و مراکز شهری نیز مشکلات عدیدهای دیده میشود.
وی بر ضرورت توسعه پایدار و ارتقای تابآوری در سکونتگاههای شهری و روستایی تاکید کرد و گفت: از منظر مهندسی سیلاب، سیستمهای محافظت در برابر سیل، مهندسی رودخانه و کنترل روانابها نادیده گرفته شدهاند و از اینرو پیامد سیلابهای مداوم، فرسایش گسترده خاک حاصلخیز ایران و ضربههای محیطزیستی، اقتصادی و اجتماعی است.
عضو هیاتعلمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص وضعیت تابآوری کشور با اشاره به اینکه تابآوری در کشور فاقد مولفههای لازم از جمله آسیبپذیری کم و بازگشت سریع به حالت اولیه قبل از بحران است، افزود: ارتقای تابآوری مفهومی است که در توسعه پایدار مورد تاکید است.
بیت الهی، توسعه پایدار را توسعه زیرساختها و توسعه شریانهای حیاتی نامید که همزمان با توسعه ارکان اجتماعی- اقتصادی- فرهنگی جامعه توسعه مییابند و در پیوند و ارتباط با هم هستند.
رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی توسعه گسترده شهرنشینی را بدون توجه به ظرفیت جمعیتپذیری مناطق، معضلی دانست که هماکنون بسیاری از شهرهای کشور با آن دست به گریبان هستند و افزود: در تهیه طرحهای توسعه شهری، اجرای طرحهای اقتصادی و صنعتی، دیدگاه کلان توسعه پایدار دیده شود تا منجر به ارتقای تابآوری در شهرها و سکونتگاهها شود.
نظر شما