سوء ظن و حسن ظن در امور زندگی باید بجا باشد

یک استاد حوزه و دانشگاه با تاکید بر لزوم داشتن حسن ظن در مسائل گفت: البته باید در مسائل مهم جهت دریافت حقیقت به سوء ظن ها هم توجه کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم،حجت الاسلام رفیعی، استاد حوزه و دانشگاه در جلسات اخلاقی ویژه دهه آخر صفر در حرم مطهر حضرت معصومه(س) با اشاره به بحث تعامل اجتماعی در سیره معصومین (ع) گفت: قرآن کریم در آیه 67 سوره زخرف می فرماید در روز قیامت برخی دوست ها با دوست دیگر خود دشمن می شوند الا کسانی که دوستی آنها بر مبنای تقوی و اخلاق باشد.


وی با اشاره به داستانی تاریخی از فردی در سپاه جمل که در حال احتزار پی به خطای خود از پیروی از سپاه ناحق برد، خاطرنشان کرد: مبنای روابط در جوامع باید درست باشد و اسلام فراوان بر توصیه روابط صحیح و سالم تاکید دارد.


این استاد حوزه و دانشگاه از سوء ظن و بدگمانی به عنوان عاملی در ممانعت از روابط سالم اجتماعی یاد کرد و افزود: در روایت داریم کسی که سوء ظن به مردم دارد این رفتار نسبت به خداست.


وی افزود: چهار منشاء برای سوءظن وجود دارد که عامل اول آن بدگمانی است به طور مثال اگر کسی را می بینیم که وارد خانه کسی از حزبی می شود، فکر کنیم که او ضد نظام است، شاید آن فرد به منظور برخورد یا هدایت فردی که از مسیر اصلی خارج شده به منزل وی رفته و ما نباید تنها بر اساس ظاهر بینی قضاوت کنیم.


حجت الاسلام رفیعی ادامه داد: این اتفاق به خصوص در فقه بسیار پیش می آید، مثل مسئله رویت هلال در اعلام عید فطر که تفاوت در اعلام ها باعث سوء ظن می شود و یا اینکه فقیهی بلوغ دختر را 9 سال و فقیهی بر اساس روایات 13 سال می داند.


وی در ادامه با اشاره به رابطه امام صادق (ع) با مفضل (فردی لات و پرنده باز) که مورد انتقاد اطرافیان قرار گرفت، افزود: چنین افرادی اندک اندک با برخورد و رفتار با امام رفتار خود را تغییر می دادند و باید به این جنبه داستان هم توجه جدی داشت.


این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: گاهی منشاء سوء ظن بدطینتی است که در حدیث هم آمده که انسانی که خودش بد است، نمی تواند در مورد دیگران خوب قضاوت کند.


وی گفت: سومین عامل بر اساس روایات مجالست و نشست و برخاست با اشرار است که باعث سوء ظن می شود که در مورد افرادی که در مسائل اطلاعاتی و انتظامی فعالیت می کند، صدق می کند و این افراد باید بیشتر پای موعظه باشند و به شنیدن مسائل خوب عادت کنند.


وی عامل چهارم را حسادت عنوان کرد و افزود: گاهی همین عامل باعث باعث سوء ظن می شود مثل داستان برادران حضرت یوسف.


حجت الاسلام رفیعی با تاکید بر برخی موارد که انسان نباید در آن حسن ظن داشته باشد، ادامه داد: در فضایی که دوستی ها جای ازدواج را می گیرد و یا در جامعه روابط جای ضوابط را می گیرد، این امر لازم است.
 

وی تصریح کرد: سوء ظن در فضایی که فساد غالب است، لازم است و اینجا باید برخورد کرد و نباید حسن ظن داشت.


این استاد اخلاق با اشاره به دیگر موارد عدم اعتماد مطلق به حسن ظن گفت: در انتخاب کارگزار همچون رای دادن در انتخابات ریاست جمهوری یا نمایندگان مجلس جای دقت دارد و امیرالمومنین (ع) هم نیروی نفوذی در میان کارگزاران خود داشت که همین عامل باعث عزل ابوالاسود در اثر اخبار همین نفوذی ها در برخورد تند و با فریاد با ارباب رجوع شد.


وی ادامه داد: انسان نباید به گونه ای عمل کند که ایجاد بدگمانی کند.


وی بیان کرد: امام صادق (ع) فرمود، پدرم مرا به سه چیز سفارش کرد ، اول اینکه کسی که با آدم بد رفیق شود، سالم نمی ماند، دوم اینکه هر کسی که مقید نباشد به اینکه با قید و بند صحبت کند بالاخره پشیمان می شود و سوم اینکه کثرت کلام کثرت خطا می آورد و کسی که در موضع تهمت قرار بگیرد مورد سوء ظن قرار خواهد گرفت.


پایان پیام/

 

کد خبر 100465

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha