خبرگزاری شبستان//قم
اشاره:
کسب رزق حرام در یک جامعه اسلامی پسندیده نیست اما زمینه ها و عواملی موجب گرایش افراد به این ناهنجار می شود.
یکی از عوامل کسب رزق حرام، مصرف گرایی کاذب در افراد است که آنان را مجبور به کسب درآمدهای بیشتر می کند.
گفتگویی را با حجت الاسلام والمسلمین حمیدرضا مظاهری سیف، رییس موسسه علمی فرهنگی بهداشت معنوی انجام داده ایم تا ریشه های این مساله را بیشتر کنکاش کنیم.
چه عواملی باعث کسب رزق حرام در جامعه می شود؟
یکی از مهم ترین عواملی که در این سوء رفتارها تاثیر می گذارد اشکالاتی است که در فرهنگ وجود دارد، وقتی فرهنگ بیشتر بر تجمل گرایی و مصرف بنا شود که اتفاقا هیچ ریشه و پایه ای هم ندارد، به طور طبیعی افراد ناچار هستند دنبال درآمد بیشتر باشند که شاید بیشتر از توانایی شان است.
افراد برای به دست آوردن درآمد بیشتر دست به هر کاری می زنند و در این شرایط برخی ساختارهای کاذب، افراد را به دام می اندازند که در برخی از بانک های ما نیز این کارکردهای کاذب بیشتر شده است.
رفته رفته رشوه گرفتن یک حق و ارزش می شود و به دنبال آن، نیازهای کاذب و غیرواقعی وقتی در جامعه ارزش پیدا می کند، افراد به این سمت می روند.
مدل های پیشرفته ای در برخی کارخانه ها وجود دارد که به مرور زمان وارد بازار می شوند که همین امر باعث مصرف گرایی و افزایش فروش شرکت های تولیدی می شود.
کسب درآمدهای نامشروع به مدل های بازاریابی و نهادهای بزرگ اقتصادی هم برمی گردد اینجاست که احساس می شود منبع آن، ایجاد نیاز کاذب است، تولید کنندگان از مدگرایی و نیاز کاذب استفاده می کنند و در دوره های مشخص مدل های جدیدی را وارد بازار می کنند و انگیزه ای در افراد به وجود می آید که به مصرف بیهوده روی بیاورند و بانکها نیز از این فرصت استفاده می کنند و وام و ربا می دهند.
اینها تنها یک ارضای موهوم است، فرد می بیند که مصرف گرایی و مدگرایی اش به قیمت کلی بدهکار شدن تمام شده و اینجاست که به دنبال جبران کردن است و سوء استفاده ها و رشوه ها ممکن است پا بگیرد.
برای برون رفت از سوء رفتار کسب رزق حرام و از بین رفتن زمینه های این مساله در جامعه اسلامی چه باید کرد؟
ارزش ها باید سرجای خود برگردد، شهیدصدر در کتاب "اقتصادنا" می گوید:" هنجارها و الگوهای رفتاری وقتی اتفاق می افتد که ما در یک جامعه اسلامی فرهنگ اسلامی را پیاده کرده باشیم وگرنه کف روی آب است و از بین می رود."
فرهنگ دنبال توهم رفتن باید در جامعه اصلاح شود، اصل قضیه به بعد تربیتی برمی گردد که باید در نظام آموزشی افرادی را درست تربیت کنیم.
آیا به عقیده شما تلاش برای کسب رزق حلال از مصادیق جهاد اقتصادی محسوب می شود؟
کسب رزق حلال تنها یک ثمره جهاد اقتصادی است و اصلش نیست، مثل این می ماند که شما ساختمانی را می سازید و قصد این است که یک مکانی برای عبادت خدا آماده شود که انسان در کنار ساخت و ساز آن، یک تحرک بدنی نیز انجام می دهد، اما این یک دستاوردی است که در کنار آن بوجود آمده است.
فعالیت اقتصادی باید درست و ثمربخش و در راستای بی نیاز کردن مردم و افزایش رفاه عمومی جامعه باشد و این می شود جهاد اقتصادی که نتیجه اش این است که سود کلانی برای افراد و کشور دارد و سرانه درآمد ملی را افزایش می دهد.
پایان پیام/
نظر شما