خبرگزاری شبستان/اراک
امروز هجدهم اسفندماه سالروز تاسیس کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور است امسال برای اولین بار این روز در تقویم ها ثبت شد و در جای جای ایران اسلامی مراسم بزرگداشت این روز برقرار است.
گزارشی که می خوانید به این مناسبت از یکی از مساجد شهرستان خمین تهیه شده است.
مسجد سیدالشهداء (ع) که قبلا به مسجد امام حسین (ع) معروف بوده مسجد کوچکی بود در قسمت شمالی مکان فعلی مسجد و در خیابان فردوسی خمین قرار داشت که در سال 1354 ساختمان قبلی برای توسعه تخریب و مدرسه جنب مسجد را خریداری کرده و مسجد به اندازه فعلی آن توسعه پیدا کرد و در سال 1354 بازسازی آن به اتمام رسید که در سال 1390 تعدادی از خانه های اطراف خریداری و یا به مسجد اهدا شد و بخش های حسینیه، کانون مسجد فرهنگی هنری ، پایگاه بسیج ، خانه عالم و خانه خادم ساخته شد.
این مسجد پس از بازسازی در سال 1354 به محل شکل گیری جریان انقلابی با حضور روحانیون همچون حجت الاسلام علی اکبر رضوانی، رسول منتجب نیا و محمد دیانت و حاج شیخ محمد حبیب الهی ائمه جماعات این مسجد در دوران جدید تحولات مسجد تا پیروزی انقلاب اسلامی بودند که پس از حمله نظامیان به مسجد در عصر عاشورای سال 57 و شهادت دو تن از انقلابیون و عزاداران در مسجد به مسجد شهداء تغییر نام یافت و در حال حاضر به جهت حفظ نام اصلی آن که بنام امام سوم شیعیان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) بود مسجد سیدالشهداء نام دارد البته چون مسجد در محله اسماعیل بیگی خمین که نام محله گذشته آن بوده قرار داشته در بین مردم به مسجد اسماعیل بیگی هم معروف بود.
به گفته نمازگزارن مسجد قدمت گذشته مسجد به قدمت شهرستان خمین که تیمره و کمره نام داشته است برمی گردد.
مسجد سیدالشهدا(ع) از سال 1354 به یکی از محل های اصلی شکل گیری مبارزات انقلابی تبدیل شد، که این به دلیل حضور روحانیونی که از مبارزان انقلابی بودند و به شهرهای دور از محل خود مثل خمین تبعید می شدند شکل مبارزاتی به خود گرفت و به سبب جمع شدن جوانان به پای سخنان این روحانیون و تشکیل گروههای مبارزاتی با دریافت و توریع اعلامیه و نوارهای کاست سخنرانی امام خمینی(ره) و بزرگان دین شروع و به راهپیمایی ها و درگیری های خیابانی و نهایت بخشی از مبارزات شهرستان خمین تبدیل شد.
روحانیون و سخنرانان ایام رمضان و محرم مسجد سیدالشهداء قبل از انقلاب
بسیاری از شخصیت ها و روحانیون کشور در ایام ماه مبارک رمضان و ماه محرم به مسجد سیدالشهداء برای ایراد سخنرانی و روضه خوانی دعوت می شدند که به گفته نمازگزارن مسجد حضرات آیات محمدی گیلانی، مکارم شیرازی، ربانی املشی، طاهری و شیخ فضل الله محلاتی را می توان نام برد.
یکی دیگر از کارکردهای مسجد با تلاش اولین امام جماعت پس از تجدید بنای جدید، آقای علی اکبر رضوانی تلاش برای تغییر نگرش مردم به مسجد و کارکرد آن بود. تا آن زمان که مسجد فقط محل عبادت و مراسمات عزاداری و مجلس ترحیم شناخته می شد، این موضوع تغییر نگرش به مسجد به مزاج جوانان خوش آمد و جلسات تفسیر، نهج البلاغه، تاریخ اسلام، مسائل اجتماعی روز و پیاده روی و کوهنوردی بعد از نماز صبح و گروه سرود مسجد تشکیل و سرودهای زیادی در وصف امام دوازدهم اجرا می کردند و به برگزیدگان مسابقات، کتاب جایزه داده می شد.
کتابخانه و نمایشگاه کتاب مسجد
یکی از فعالیت های سیاسی فرهنگی مسجد تأسیس کتابخانه در سال 1354 بود که بعدها توسعه زیادی پیدا کرد و هراز گاهی نمایشگاهی در طبقه دوم مسجد به پا می شد و با استقبال عجیبی روبرو می شده است که کتابداران آن می گویند ما در طول برگزاری دومین نمایشگاه هر روز یک وانت کتاب از تهران خریداری می کردیم و برای نمایشگاه می آوردیم که کتاب های انقلابی با اسامی مختلف به دست مردم می رسیدند. و مسئولان کتابخانه به طور مستمر در تمامی روستاهای بزرگ نمایشگاه کتاب برپا می کردند و این کار تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه داشت و منبع و منشأ فکری و عقیدتی جوانان انقلاب و برگزاری جلسات انقلابی در کتابخانه و ملاقات با ناشران و نویسندگان قرار گرفت.
حادثه عید فطر1357
در مورخه 13 شهریور1357 مصادف با عید فطر جمعی از مسجد پشت سر حجه الاسلام محمد حبیب الهی به طرف گلزار شهداء برای برگزاری نماز عید فطر می روند که در پایان نماز مردم با شعارهای درود بر خمینی وارد شهر می شوند و در خیابان شهداء خمین(علی آباد سابق) پلیس با مردم درگیر می شود و یکی از انقلابیون به نام علیرضا سرمدی را به شهادت می رسانند که با این اتفاق مردم عصبانی شده و صبح فردا مقابل فرمانداری تحصن می کنند و ضمن درخواست محاکمه قاتل شهید علیرضا سرمدی خواهان آزادی زندانیان سیاسی و بازگشت روحانیون تبعیدی شهر می شوند که حکومت مجبور به آزادی زندانیان سیاسی برای جلوگیری از افزایش تظاهرات می شود.
اولین نماز جمعه توسط حجت الاسلام علی اکبر رضوی در بهار 1355 در مسجد سید الشهداء (ع) برگزار شد که فقط نمازجمعه در سه شهر خمین- نجف آباد و اصفهان برگزار می شد در آن زمان امام جمعه با یک شمشیر خطبه ها را می خواندند که مرتب از طرف شهربانی مورد توبیخ و بازجویی قرار می گرفتند امامان دیگر جمعه اقایان منتجب و دیانت بودند که نماز جمعه تا پیروزی انقلاب ادامه داشت.
مراسم عزاداری انقلابیون در عصر عاشورای 20/9/57
عصر عاشورای 1357 مراسم شام غریبان امام حسین (ع) در مسجد سیدالشهداء تجمع عظیمی شکل گرفته بود و نه تنها تمام مسجد بلکه با توجه به سردی هوا کوچه هم مملو از جمعیت بود. و به سخنرانی حجت الاسلام سپهری گوش می دادند که مأموران به مسجد حمله کردند و 3 نفر از عزاداران را مجروح کردند که 2 تن از آنان در اثر شدت جراحات به درجه رفیع شهادت نائل شدند که نام آنها شهید عباسعلی جراحی و شهید ابراهیم شمسی بود که هنوز هم جای شلیک گلوله های مأموران که به طرف این عزیزان در داخل ورودی مسجد شلیک کردند بر روی سنگ های مسجد باقیست.
گزارشی از لیلا آجرلی
نظر شما