حجت الاسلام والمسلمین حمید رحیمی مدیر مدرسه امام حسین (ع) تهران و مدیر اسبق حوزه علمیه فیلسوف الدوله که از شاگردان آیات عظام وحید خراسانی، جوادی آملی، جواد تبریزی (ره) و همچنین آیات الله حق شناس (ره) و آیت الله انصاری شیرازی بود در گفتگو با خبرگزاری شبستان، ابتدا توضیحاتی کامل از تاریخجه مدرسه ارایه کرد و سپس نظرات خود را درباره وضعیت علمی و اخلاقی طلاب و حوزه ها بیان داشت.
وی در این گفتگو با اشاره به تاریخچه تاسیس مدرسه امام حسین (ع) گفت: در سال 1369 شمسی، آیت الله محمد حقی به کمک خیرین منطقه امام حسین (ع) تهران، مدرسه ای به همین نام راه اندازی کرد. پس از ایشان و بنابر نظر واقف مدرسه -آقای سادات اخوی- مبنی بر اینکه متولی باید سید باشد، پیشنهاد تولیت را به آیت الله شبیری زنجانی نمودند که ایشان قبول نکردند لذا مدرسه را به مقام معظم رهبری سپردند. مقام معظم رهبری نیز، حجت الاسلام سید محمد حسن ابوترابی فرد را به عنوان متولی منصوب کردند.
طلابی که خیلی زود استاد میشوند
طلاب با سواد و کوشای مدرسه دروس پایه های اول تا سوم را تدریس می کنند. در واقع در این مدرسه همه امور با مشارکت طلاب صورت می گیرد و الحمدالله طلاب نیز با رغبت و شوق بسیاری در فعالیت های مختلف حضور می یابند. به همین دلیل ارتباط بسیار خوب و مناسبی میان مسئولین، اساتید و طلاب وجود دارد.
پذیرش طلبه در مقاطع سیکل و دیپلم
پذیرش طلبه در این مدرسه از مقطع سیکل و دیپلم است چرا که نوجوانی، بهترین زمان برای تربیت طلبه است؛ هنوز شخصیت وی شکل نگرفته و میتوان بر پایه مبانی دینی طلبه را پرورش داد و البته بهتر است جذب طلاب بیشتر از مقطع سیکل باشد چرا که هرچه کم سن و سال تر، تربیت پذیری بیشتر.
اهمیت و ضرورت ولایت مداری
پیروی از منویات مقام معظم رهبری از شاخص های جذب و تداوم حضور طلاب در مدرسه امام حسین (ع) است و ولایت مداری، دایر مدار فعالیت های مدرسه است. از همین رو پایگاه مقاومت بسیج مدرسه بسیار فعال و پویا است. در کنار درس و بحث و پژوهش، یک طلبه باید آگاهی، بینش و بصیرت سیاسی داشته باشد.
فعالیت ها و برنامه ها
طلاب هر هفته درباره مباحث تاریخی، سیاسی، اجتماعی و اخلاقی سخنرانی میکنند و این جزو برنامه های ثابت و همیشگی مدرسه است. همچنین هیئتی از سوی طلاب این مدرسه راه اندازی شده که هر هفته جلسه ای با حضور خطبا و مداحان دارند.
این حوزه سالیانه در دو مرحله طلاب و اساتید را به بارگاه ملکوتی ثامن الائمه حضرت رضا (ع) میبرند که طی آن ضمن تقویت روحیه معنوی، با مدارس مختلف و شخصیت های حوزوی نیز آشنا می شوند.
واحد خواهران
واحدی برای خواهران در این مدرسه وجود دارد که در آن فعالیتهای قرآنی، نهجالبلاغه و مباحث مهدویت انجام می شود. در ابتدای حضور بنده مجموعه ای فرهنگی توسط خواهران شکل گرفته بود اما با فعالیت های بسیار، چند سالی حوزه علمیه خواهران به صورت غیررسمی فعالیت داشت و از سال 91 مجوز رسمی فعالیت آن را دریافت کردیم. امروزه جامعه الزهرا با معاونت خواهران مدرسه علمیه امام حسین (ع) همکاری مستمری شروع کرده که برگزاری امتحانات طلاب آن جامعه در این مدرسه آغازگر آن بوده و همایش مبلغین جامعه الزهرا نیز در راستای همین همکاری است.
ارتباط با سازمان ها و نهادها
الحمدالله ارتباط خوبی با مراکز، نهادها و سازمان ها داریم که از جمله آنها برقراری تعامل مناسب با دانشگاه میراث فرهنگی است؛ آنچنان که قرار است مجموعه فعالیت های فرهنگی این دانشگاه توسط مدرسه امام حسین (ع) انجام شود.
استفاده طلاب از انفاس اساتید مبرز اخلاق
به برکت انفاس علمایی همچون مرحوم آیت الله حق شناس، مرحوم آیت الله مجتبی تهرانی و مرحوم آیت الله خوشوقت فضای مدرسه، معنوی است و طلاب این مدرسه همواره به طور خودجوش به محضر این علما می رفتند که به نوبه خود موجب افزایش سطح اخلاق مدرسه شده است. البته هیچ اجباری برای بردن طلاب نزد مراجع و علما نداریم و الحمدالله طلاب به صورت گروهی استفاده لازم را می برند.
اولویت های مدرسه: اخلاق و تربیت علمی
اخلاق و تربیت علمی دو اولویت مهم مدرسه علمیه امام حسین (ع) است؛ البته یکی از مباحث غفلت شده در حوزه ها بحث تربیت علمی طلاب است. متاسفانه امروزه نگاه نمره محور پررنگ شده و رویکرد تربیت علمی مورد غفلت قرار گرفته است.
تربیت علمی یعنی حضور فیزیکی علمی طلبه در قالب مباحثه جدی، پیش مطالعه جدی و پژوهش جدی؛ لذا به هنگام مصاحبه و هنگام پذیرش طلاب به آنان می گوییم که در این مدرسه فضایی ایجاد می شود که طلاب بتوانند در پایه 4 قابلیت تدریس پیدا کنند.
اگر طلبه ای در پایه چهارم نتوانست قابلیت تدریس را پیدا کند بر او متمرکز می شویم. در حقیقت دارای نگاه تربیتی هستیم لذا اگر طلبه ای به سطح علمی مورد انتظار نرسد طبق آیه «فسیروا فی الارض»، او را به مدارس دیگر انتقال می دهیم. البته ما قایل به انتقال برای تغییر رویه تحصیلی طلاب هستیم و قایل به اخراج نیستیم مگر تخلف اخلاقی فاحشی از سوی طلبه روی دهد.
چند سال پیش طلبه ای که خود را با خوب های مدرسه مقایسه می کرد و دچار احساس حقارت و افسردگی شده بود به مدرسه دیگری انتقال دادیم و هرچند هنگام این انتقال گریه می کرد ولی بعدها اعتراف کرد که این انتقال مناسب بوده و او جزو طلاب برتر مدرسه جدیدش شده است.
رمز تربیت علمای اثرگذار چیست؟
تربیت امثال شهید بهشتی، شهید مطهری، آیت الله مصباح یزدی و حضرت آیت الله جوادی آملی و ... نیاز به تحقق شرایط و زمان خاص دارد و یکی از الزامات برای تربیت چنین علمایی، وجود اساتیدی مانند علامه طباطبایی است.
تشدد موضوعات مانع از تربیت علمای بزرگ
موضوعاتی که امروزه مبتلابه حوزه می باشد و جامعه توقع دارد حوزه پاسخگوی آنها باشد گسترش پیدا کرده لذا چاره ای جز حرکت به سمت تخصصی شدن نداریم. در گذشته حوزه دارای تمرکز در موضوعات مشخصی بود، اما امروزه شاهد تشدد موضوعیت هستیم؛ لذا بزرگان باید این تشدد را با تخصصی کردن به تمرکز تبدیل کنند.
نقش مهم علما در جامعه
نگاه جامعه و مردم به علماست به طوری که ریشه مشکلات را می توان در حوزه یافت زیرا حوزه ریشه و اساس انقلاب و نظام است. زمانی علما و روحانیت الگوی جامعه بودند، امروزه هنرپیشه ها، بازیکنان و امثال آنها الگو هستند که بعضی از آنها بی توجه به این جایگاه خود مرتکب اشتباهاتی می شوند و البته شاید برخی از آنها اهمیت وظیفه خود را درک کرده باشند.
امروزه کمرنگ شدن رابطه صمیمی میان مردم و علما آفتی بزرگ است، البته مردم ما متدین هستند لذا اگر روحانی صادقی را ببینند از محضرش استفاده می کنند. به ویژه اینکه خاستگاه نظام اسلامی حوزه هاست لذا مردم از این نهاد توقع دارند و باید پذیرفت برخی نهادها، سازمان ها و وزارتخانه ها به وظایف خود عمل نکرده و به بیراهه رفته اند.
ضرورت حضور مراجع در شهرهای مختلف کشور
برای تقویت بعد تبلیغی حوزه ها نیازمند حضور مراجع در سایر شهرها هستیم و الحمدالله این کار از سوی برخی مراجع مانند آیت الله جوادی آملی و آیت الله نوری همدانی انجام می شود البته توقع در این زمینه بیشتر است.
مدیر باید طلاب را مانند فرزندانش دوست داشته باشد
حوزه ای موفق است که مدیر آن حوزه، طلاب را فرزندان خود و بلکه بهتر از فرزندان خود بداند. لازمه تحقق چنین نگاهی این است که مدیر عمر خود را در حوزه صرف کند نه اینکه دچار مدیریت صنعتی و از راه دور باشد. باید اتاق مدیر به راحتی در دسترس طلاب باشد؛ نقش مدیر بسیار مهمتر از نقش مسئول و یا تولیت مدرسه است زیرا یک مدیر هدایت تمام فعالیت های طلاب را بر عهده داشته و قدرت اجرایی مدرسه با اوست. اگر یک مدیر بتواند این قدرت اجرایی را که از جنس سخت افزار است تبدیل به نرم افزار کند، موفق خواهد شد؛ و اگر این نرم افزار موفق باشد خوراک فرهنگی و فکری طلاب تهیه می شود.
چند توصیه از آیت الله حق شناس/ خطابِ خطیب باید خودش باشد
در سال های اول ملبس شدن به تأسی از استادمان آیت الله حق شناس (ره) مباحث اخلاقی را مطرح می کردیم تا اینکه روزی به ایشان گفتم نمی توانم به این کار ادامه دهم زیرا اهل عمل نیستم و از وزر و بال آن می ترسم. مرحوم آیت الله حق شناس فرمودند: نه داداش جون! این کار را بکن البته خطابت نفست باشد و آن را بلند بگو. بنده نیز همواره به طلاب می گویم که اول باید خود عامل باشیم زیرا تربیت با عمل یعنی الگوی عملی و رفتاری در مخاطب اثرگذار است: «كونوا دُعاةً لِلنّاسِ بِغَيرِ ألسِنَتِكُم».
مرحوم آیت الله حق شناس هیچگاه در مسایل تربیتی، دیگران را مخاطب قرار نمی دادند بلکه همیشه نفس خود را مخاطب قرار می دادند. مرحوم آیت الله حق شناس همواره بر اخلاص تاکید داشتند و آنقدر با طلاب رابطه نزدیکی داشتند که می فرمودند عاشق این جوان ها هستم!
پایان پیام/
نظر شما