به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، همراه شدن سگ های کوچک و دارای نژاد خاص با مردم و ورود این دسته از حیوانان در زندگی فردی، چند سالی است که در بعضی از مناطق دامنه آن گسترش یافته و همین اتفاق که برای برخی از مردم دوست داشتنی و جذاب شده بود، برای جمعیت دیگری نگرانیهایی و ترس و وحشت به وجود آورده و همواره از آن انتقاد میشد.
سگهایی که در حین همراهی با صاحبان خود به سمت افراد حمله کرده و تنها برای آنان ترس به وجود میآورد و یا نگرانی که مردم از انتقال بیماریها نسبت به آن داشتند و هزاران صحبت دیگر همگی داستان پرماجرایی را ایجاد میکرد که از نظر بسیاری از حامیان حیوانات و محیط زیست نیز نگهداری این حیوانات در منزل و شرایط سخت مغایر با آداب زیست محیطی تفسیر میشد اما باز عدهای آن را دوستی با حیوانات بر میشمردند! وقتی محیطهای زندگی یک موجود زنده محصور بشود و همچنین باعث مزاحمت برای مردم جامعه باشد این موضوع دیگر دوستی با حیوانات نبوده بلکه چالشساز و تفسیر دیگری خواهد داشت.
سگ گردانی مغایر با زندگی مدرن
سگگردانی نتیجه غفلت از واقعیت ها بوده و نباید آن را تفسیری برای زندگی مدرن داشت چرا که در توسعه و بهبود زندگی بشر، نباید سلامت فردی و اجتماعی و آرامش دیگران دستخوش تغییرات قرار گیرد.
صاحبان و مالکان چنین حیواناتی که نگهداری آنها را جز شاخصهای باکلاسی و زندگی مدرن میدانند، چطور حاضرند برای این ارزش غیرفرهنگی، آرامش دیگران به لحاظ ترس و سلامت خود و اطرافیان را به سبب بیماریهای این حیوان به خطر بیندازند.
ویژگیهای سگ برای نگهبانی و یا عملیات های پلیسی و کشفیات دلیل بر پاکی و تمیزی آن حیوان نبوده و چالشهای زیادی را برای جامعه به همراه خواهد داشت.
موج اعتراضات مردمی نسبت به سگ گردانی در معابر و مراکز عمومی شهر باعث شده که به حکم دادستانی این عمل ضد حقوق شهروندی در استان ها و شهرهای مختلف ممنو شود، چنان که چندی قبل این اتفاق در اصفهان افتاد و سگ گردانی ممنوع اعلام شد.
حمید گله داری معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید بر موضوعات سلامتی و پیشگیری از شیوع بیماریها گفت: در اصول پیشگیری از انتقال بیماری، باید از زمینههای انتقال آن جلوگیری شود که انتقال ویروس از حیوانات به انسان ها از جمله آن است.
وی با اشاره به مکاتبات صورت گرفته با دادستان عمومی و انقلاب اصفهان در ۲ سال گذشته، تصریح کرد: نگهداری حیواناتی مثل سگ در منزل و مراکز عمومی از دو جنبه جسمی و روحی سلامت مردم را تهدید میکند.
گله داری ادامه داد: وجود سگ در منازل، مجتمعهای مسکونی و خودروهای شخصی را به دلیل احتمال انتشار و آمیختن عوامل بیماریزا از طریق ادرار، مدفوع، مو و بزاق این حیوان به آب و خاک، تهدید علیه بهداشت عمومی محسوب میشود.
وی خاطرنشان کرد: پارس کردن این حیوانات امکان ایجاد رعب و وحشت در بین کودکان و زنان را به همراه داشته و می تواند منتج به بیماری های روحی و روانی از جمله ترس دائمی در بین افراد بشود.
دوستی با جامعه پیرامونی به دور از آزار مردم
غفلت از دوستی، مشارکت و احساسهای محبت آمیز اعضای خانواده به همدیگر و اعضای جامعه نسبت به هم نوعان خود در بعضی از پرونده های سگ گردانی مشهود است که افراد جبران مشکلات و کاستیها را در این نوع رفتارها جستجو کرده و یا اینکه در گرفتاریهای رفاقت با همنوعان خود به جای گذشت و یا انتخاب دوست خوب، حیوانی را متناسب با خواسته خود حبس کردهاند. حیوان آزاری تنها به اذیت کردن ظاهری یک جانور نبوده بلکه بسترسازی برای حیوانات دور از شرایط خاص زندگی خود و ایجاد محدودیت ها همین تفسیر را خواهد داشت.
پایان سگگردانی با دستور مدعی العموم
تحلیل و تفسیرهای پیرامون موضوع سگ گردانی در شهرها در حال انجام بود که هر کس متناسب با اندیشه خود نسبت به این موضوع اظهار نظر میکرد که دستور دادستان عمومی و انقلاب اصفهان نقل محافل و جریان رسانهای شد.
سیدمحمد موسویان، دادستان عمومی و انقلاب اصفهان در این دستور خود آورده است: در راستای احیای حقوق عامه و توجه به مطالبات جدی مردم، هرگونه سگگردانی در سطح شهر اصفهان اعم از پارکها، اماکن عمومی و وسائل نقلیه ممنوع است و با آنان برخورد جدی خواهد شد.
وی در راستای همین دستور به پلیس راه و عوامل انتظامی ماموریت داده تا نسبت به توقیف سیستمی و فیزیکی خودروها و معرفی رانندگان متخلف، پلمب مغازههای مرتبط و مطبهای دامپزشکی غیرمجاز اقدام کنند.
موسویان با بیان اینکه هرگونه تبلیغ و خرید و فروش اینگونه حیوانات در فضای مجازی ممنوع و غیرقانونی است، تصریح کرد: پلیس فتا موظف است ضمن توقیف صفحات متخلف، با گردانندگان و صاحبان این صفحات مجازی برخورد کند و دادستانی نیز ضمن تشکیل پرونده، متخلفین را مورد پیگرد قانونی قرار خواهد داد.
وی به نتایج ضد ارزشی و مذموم و همچنین تاثیرات منفی آن بر بهداشت عمومی اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: پدیده سگگردانی در معابر عمومی و حمل آن در وسائط نقلیه ضد ارزشهای مذهبی و اجتماعی بوده و امری مذموم است و از منظر بهداشتی نیز تهدیدی برای سلامت عمومی محسوب میشود، در این راستا دادستانی حمایتهای لازم را از اقدامات دستگاههای متولی و اجرایی در مقابله با این پدیده اجتماعی خواهد داشت.
دادستان اصفهان همچنین ماموریت فرهنگی نیز برای پیشگیری و آگاهی بخشی در این حوزه صادر کرد و گفت: در این راستا از صداوسیما و فعالان فضای مجازی میخواهیم برنامههای فرهنگی و تولیدی در خصوص سگگردانی و معضلات نگهداری از این حیوانات در منازل تهیه و در اختیار عموم جامعه قرار داده شود.
شهرداری اصفهان در این خصوص باید نسبت به نصب تابلو در تفرجگاهها، پارکها و معابر عمومی مبنی بر ممنوعیت سگگردانی اقدام و نتیجه اقدامات به دبیرخانه حقوق عامه ارسال کند.
نظر شما