به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان: با وقوع انقلاب اسلامی، مردم و به ویژه بسیاری از هنرمندان در تمجید از این حماسه عظیم و توصیف دلاوری ملت؛ اقدام به اجرای سرودهای مختلفی کردند که بعدها به سرودهای انقلابی معروف شدند؛ بعدها نیز در طول جنگ تحمیلی برای روحیهدهی به رزمندگان و ثبت این شجاعت و وطنپرستی سرودهای فراوانی اجرا شد و کاسِتهایش بین مردم دست به دست میشد و البته در کوی و برزن و البته در مساجد برای یادآوری این فضای جهاد و حماسه طنین میانداخت. یکی از هنرمندان که در آن سال ها اجراهای به یادماندنی داشت و هنوز که هنوز است در مناسبتهای مختلف رسانه ملی میزباناش میشود و البته آثارش را پخش میکند؛ «محمد گلریز» است.
با توجه به اهمیت گسترش کارکرد مساجد و تقویت ظرفیتهای آن گفتوگویی با وی ترتیب دادهایم که حاصل آن را میخوانید:
«محمد گلریز» در گفت وگو با خبرنگار شبستان، با بیان اینکه مسجد یک پایگاه مذهبی، اجتماعی و معنوی به شمار میآید اما با این وجود دارای ظرفیتهای گستردهای در عرصههای مختلف فرهنگی هنری است، اظهار کرد: هرچه که بخواهیم برای اعتلای فرهنگ جامعه داشته باشیم در مسجد وجود دارد اما باید ارادهای وجود داشته باشد تا از این محسنات استفاده کنیم؛ ما اکنون تحت شدیدترین تبلیغات فرهنگی و هنری قرار گرفتهایم بنابراین مسئولان زیربط در عرصههای مختلف وظایف سنگینی بر عهده دارند.
این خواننده سرشناس و انقلابی کشور ادامه داد: اکنون که به فرمایش مقام معظم رهبری در جنگ ترکیبی قرار گرفتهایم و دشمنان این مردم که از طریق جنگ فیزیکی نتوانستند با ملت ایران مقابله کنند از طریق فرهنگ ورود کردند؛ آنها به چشم دیدند که ما یک وجب خاک به دشمن ندادیم بنابراین به وسیله جنگ نرم وارد میدان شدند و متاسفانه در برخی موارد به ویژه فرهنگ موفق شده اند؛ به یاد میآورم که یکبار یکی از روسای جمهور از من سوال کرد اگر شما رئیسجمهور بودید در چه حوزهای ورود میکردید و فعالیت داشتید؟ پاسخ دادم: فرهنگ؛ چون اگر فرهنگ خوب باشد همه مسایل ذیل آن به شرایط خوبی میرسند؛ همه چیز در دل فرهنگ است و ما باید فرهنگ خود را قوی کنیم.
مسجد میتواند بستری برای فعالیتهای فرهنگی در حوزه دین از جمله سرود باشد
وی با بیان اینکه مساجد نقش بسزایی را میتوانند در حوزه فرهنگ ایفا کنند، افزود: یکی از اصلیترین دلایل این جایگاه، مردمی بودن مساجد است و اینکه احتیاج به بودجه دولتی ندارند و مردم پای کار هستند؛ از سوی دیگر علاوه بر ایجاد بستر مناسب برای حضور نوجوانان و جوانان در مسجد باید خانوادهها و نهادهای مرتبط شرایط خوبی را فراهم کنند تا این پایگاه تبدیل به بستری برای فعالیتهای فرهنگی متناسب با فضای دینی شود؛ قطعاً یکی از رشتههای هنری که میتواند در این گستره نقشآفرین باشد «سرود» است.
گلریز با تاکید بر اینکه مردم همواره در ادوار مختلف انقلاب اسلامی امتحان خود را پس دادهاند و پای کار بودند، افزود: در حال حاضر نیز چنین است و افراد این جامعه از هر سلیقه و ایدهای برای ایران ایستادند و نمی خواهند یک وجب از این خاک مورد تهاجم دشمن باشد؛ غرض از اشاره به این موضوع طرح مساله مهم فرهنگ و هنر بود؛ دشمن اکنون به وسیله جنگ نرم و فرهنگ؛ کشور ما را مورد تهاجم قرار داده است؛ در این راستا فکر می کنم باید مساجد را تقویت کنیم و از افراد مجرب برای تقویت ابعاد مختلف فرهنگی و هنری در جامعه به وسیله مسجد بهرهمند شویم؛ می توانیم از «آکاپلا» در مساجد استفاده کنیم، «هادی آرزم» در این عرصه پیشکسوت و مبتکر است و البته بسیاری از دیگر هنرمندان را داریم که می توانند تاثیرگذار باشند؛ بنابراین می توان تجربه سرودهای گروهی و بدون موسیقی را به میدان آورد و این می تواند موثر باشد.
هنر مسجدی را در عرصه آواز ایرانی متبلور کنیم
این خواننده در بخش دیگری از مباحث خود با بیان اینکه جایی از ایران نیست که مسجد نباشد و مساجد حتی در دورافتادهترین شهرها هم حضور دارند، اظهار کرد: با توجه به این ظرفیت باید وارد میدان شویم و هنر مسجدی را در عرصه آواز ایرانی متبلور کنیم؛ آرش آرزم که که پیشتر به او اشاره کردم وقتی اجرا میکند میتواند هشت صدا را بخواند؛ چرا ما نباید از این ظرفیت ها استفاده کنیم؟ چرا نباید در مساجد آموزش آوازهای سنتی را تقویت کنیم؟ آوازهای سنتی ایرانی به مثابه یک گنجینه است چرا در این رابطه کار نمی شود؟
وی تصریح کرد: یکبار به یاد می آورم در برنامهای اجرا داشتم که با حضور دانشجویان و تنی چند از مسئولان برگزار شد؛ من در همان اول برنامه به مجری گفتم: این امکان وجود دارد که چند کلمه صحبت کنم؟ وقتی اجازه دادند رو به حضار کردم و گفتم: مسئولان محترم حاضر در این برنامه آیا اعتقاد به آخرت دارید؟ سپس ادامه دادم: می دانم که اعتقاد دارید؛ بنابراین باید بدانید که در آخرت و روز قیامت یقه شما را می گیرند و از شما سوال می کنند که چه کردید؟ پس از اینکه صحبت من تمام شد آن قدر مرا تشویق کردند که فراموش نمی کنم. این نشان می داد که واقعا این دغدغه و مطالبه از سوی جامعه هست و مسئولان باید ورود کنند.
گلریز در ادامه به بیانات مقام معظم رهبری درباره سرود اشاره کرد و گفت: ایشان در مقاطع مختلفی در مورد جایگاه و تاثیر سرود صحبت کردند؛ از جمله فرمودند: «سرود یکی از ظرفیت های هنری گرانبها برای گسترش ارزش های معرفتی و عملی است. ترکیب بدیعِ شعر و صدا و آهنگ در اجرای دست جمعی، راز اثرگذاری استثنائی سرودهای مذهبی و ملّی در همه جای جهان است، و بحمدالله ذوق و سلیقه و هنر ایرانی، در این بخش هم توانسته است کشور عزیز ما را در شمارِ سرآمدان قرار دهد»؛ ایشان حتی چند سرود را مورد توجه قرار دادند، بنابراین چرا نباید از این ظرفیت استفاده کنیم؟ اکنون که این قدر استعدادها و صداهای خوب داریم چرا نباید آنها بشناسیم و به جامعه هنری و مسجدی معرفی کنیم؟
این هنرمند ادامه داد: موسیقی ایرانی قدمتی چند هزار ساله دارد؛ سرودهای دستهجمعی نیز چند هزار سال قدمت دارد و در مراسم مختلف توسط ایرانیان خوانش می شد اعم از مراسم مذهبی و آیینی، مراسم مربوط به جنگ؛ خودِ من «این بانگ آزادی» را خواندم و بسیار با استقبال مواجه شد؛ یا آهنگی که برای شهید مطهری خواندم که این سرود مورد توجه واقع شد؛ بنابراین کارهای هنری در عرصه دین و به گستره موسیقی همواره مخاطب داشته و دارد اما بستگی دارد که بتوانیم از این ظرفیت به درستی استفاده کنیم؛ اکنون در معرض خطر و جنگ فرهنگی هستیم بهترین فرصت برای ارایه این موسیقی ها و سرودها است؛ قطعا برای سرود که مورد توجه مقام معظم رهبری است یکی از بهترین اماکن مساجد هستند.
گلریز تصریح کرد: من معتقدم که ما می توانیم در حوزه مسجد و آوازهای سنتی ایرانی کار کنیم؛ این مساله اهمیت دارد به ویژه وقتی حتی نگاهی سطحی به محتوای موسیقی هایی که در خودروی برخی جوانان می شنویم، بیندازیم؛ اساسا موسیقی و متن بر افراد تاثیر می گذارد؛ نباید هر صدا و محتوایی وارد ذهن جوان شود؛ چند وقت قبل کلیپی دیدم که در آن یک خبرنگار کار جالبی کرده بود و ۱۰ عکس از خوانندگان و بازیگران داخلی و خارجی را تهیه کرده بود و وسط این تصاویر عکس شهید صیاد را قرار داده بود و از افرادی که جلو درب دانشگاه عبور می کردند سوال می کرد که این افراد را می شناسید؟ بسیاری از آنها بازیگر و خواننده داخلی و خارجی را می شناختند اما شهید صیاد را نمیشناختند یا نهایتا یک نفر می گفت آیا او معلم است؟ صیاد که این همه کار برای دفاع مقدس کرد یا شهید طهرانی مقدم و ...؛ پس باید تولید مناسب داشته باشیم و این شخصیت ها را در قالب های مختلف از جمله سرود به جامعه بشناسانیم و من فکر می کنم مساجد بسیار می توانند در این امر تاثیرگذار باشند.
نظر شما