معرفی نامزدهای نهایی نهمین پایتخت کتاب ایران/ ۶ شهر «زیر چتر کتاب» و «مشتاق کتاب»

نامزدهای راه‌یافته به مرحله نهایی نهمین دوره پایتخت کتاب ایران و ۶ شهر به‌عنوان شهرهای «زیر چتر کتاب» و «مشتاق کتاب» معرفی شدند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، نشست «شهرهای راه یافته به مرحله نهایی نهمین دوره پایتخت کتاب ایران»  امروز سه شنبه ۲۶ فروردین با حضور محسن جوادی، سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و علیرضا نوری زاده، سرپرست اداره مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی و داوران این رویداد در سالن جلسات معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

نامزدهای نهایی نهمین دوره پایتخت کتاب ایران معرفی شدند/ انتخاب ۶ شهر «زیر چتر کتاب» و «مشتاق کتاب»

در ابتدای این نشست «علیرضا نوری زاده»، سرپرست اداره مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی درباره فرایند انتخاب شهرهای راه یافته به مرحله نهایی نهمین دوره پایتخت کتاب ایران توضیح داد: عنوان پایتخت کتاب ایران و شهرهای دوستدار کتاب به ایستگاه نهم رسید، منظور از شهر و پایتخت کتاب فراخوانی است که دبیرخانه مربوطه اعلام می کند و شهرهای کشور که در ترویج کتاب و کتابخوانی فعال هستند را به عنوان بهترین پایتخت کتاب و شهر دوستدار کتاب معرفی می‌شود؛ سال گذشته شهر سمنان به عنوان بهترین پایتخت کتاب انتخاب شد ودر گذشته شهرهای نیشابور، یزد، اهواز، بوشهر، شیراز و سنندج به عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب شده بودند؛ در دوره کرونا برخی شهرها مثل شیراز پایتختی آنها تمدید شد.

سرپرست اداره مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی افزود: امسال هم اتفاقی در فرایند انتخاب شهر پایتخت کتاب افتاد این بود که هم به لحاظ کیفی و برنامه ریزی شهرها رشد خوبی داشت ولی به لحاط کمی برخی شهرها نتوانستند خود را به  معیارهای نهایی انتخاب برسانند و عملا ۴۷ شهر به مرحله داوری راه پیدا کردند. دراین حوزه، ملاک‌های داوری تبیین شده بود، در مرحله نخست، بعد از غربالگری در دبیرخانه، داوران شهرها و برنامه‌های آن‌ها را داوری شد.

نوری‌زاده با اشاره به معیارهای داوری انتخاب شهرهای راه یافته به مرحله نهایی نهمین دوره پایتخت کتاب ایران گفت: برنامه‌ها باید قابلیت شبکه‌سازی داشته باشند تا در طول سال، امکان اجرای آن‌ها وجود داشته باشد؛ علاوه‌براین باید از قابلیت الگوبرداری نیز برخوردار باشند؛ زمان‌بندی دقیق و ضمانت اجرایی نیز از دیگر معیارهای داوری جشنواره است.

وی اظهار کرد: شهرهای دوستدار کتاب مشخص شدند و برای اولین بار تقسیم بندی انجام شد و با تقسیم بندی پیش از نمایشگاه کتاب تهران پایتخت کتاب ایران در وزارتخانه اعلام خواهد شد؛ از طرفی ما شهرهایی داشتیم که علاقه مند بودند و برنامه ها را اجرا می‌کردند اما جزو شهرهای دوستدار کتاب اعلام نشدند و به عنوان شهرهای «مشتاق کتاب» معرفی شد؛ ترویج کتاب و کتابخوانی در این رویداد اهمیت زیادی دارد در همین راستا نگاه ویژه‌ای به شهرهای محروم داشتیم و به همین دلیل عنوان «شهرهای زیر چتر کتاب» را نیز انتخاب کردیم و دو شهر انتخاب شدند؛ شهرهایی که علاقه‌مند هستند فعالیت کتابی خود را به شهرهای دیگر نشان بدهند اما امکانات نداشتند.

نامزدهای نهایی نهمین دوره پایتخت کتاب ایران معرفی شدند/ انتخاب ۶ شهر «زیر چتر کتاب» و «مشتاق کتاب»

 در ادامه این نشست «محسن حاجی زین العابدین»، یکی از داوران انتخاب شهرهای راه یافته به مرحله نهایی نهمین دوره پایتخت کتاب ایران گفت: در دهه ۹۰ که اوج فعالیت های ترویج کتابخوانی بود بحث پایتختی کتاب ایران و شهرها و روستاها و عشایر دوستدار کتاب اجرا و  ادامه دار شد؛ سابقه برگزاری این رویداد پایتختی کتاب در یونسکو در سال ۲۰۰۱ برمی‌گردد شهرهای مختلفی مثل تورین، ایروان در سالهای مختلف به عنوان پایتخت کتاب انتخاب شدن؛ در کشور ما این موضوع باعث شده که شادابی و طراوتی در انتخاب شهرهای دوستدار کتاب ایجاد شود و شهرهای پایتخت کتاب ما می توانند الگوی خوبی برای جهان باشد؛ امسال در راستای ترویج کتاب و کتابخوانی شهرهای «مشتاق کتاب» و شهرهای «زیر چتر کتاب» به این رویداد اضافه شدند.

«زین العابدین» گفت: در انتخاب شهرهای راه یافته به مرحله نهایی نهمین دوره پایتخت کتاب ایران  بیشتر بر شهرهای کوچکی که بیشترین برنامه ها و مستندات را فرستاده بودند توجه شد؛ چرا که در برخی مواقع برخی از شهرهای کوچک در توسعه و ترویج کتابخوانی توان و تمرکزی دارند که می توانند الگوی خوبی در اقلیم و محدوده خود باشند و صدای خود را به بیرون برسانند.

 در ادامه «محمدرضا اسفاری»، مدیر کل ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه با اشاره به اهمیت توسعه و ترویج کتابخوانی در کشور اظهار کرد: این حرکت وزارت ارشاد در معرفی شهرهای دوستدار کتاب  نیاز به همراهی و کمک همه دستگاه ها و نهادها دارد؛ هدف این برنامه این است که در شهرها جنب و جوش ایجاد شود تا مردم به سمت کتابخوانی سوق پیدا کنند.

نامزدهای نهایی نهمین دوره پایتخت کتاب ایران معرفی شدند/ انتخاب ۶ شهر «زیر چتر کتاب» و «مشتاق کتاب»

 در ادامه این نشست «محسن جوادی» سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ‌ و ارشاد اسلامی گفت: شروع جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، دوره معاونت امور فرهنگی دکتر صالحی، شکل گرفت و ادامه پیدا کرد. کل فرایند پیچیده‌ای که از نوشتن تا ویرایش و چاپ و توزیع وجود دارد، برای این است که کتاب خوانده شود، به همین دلیل این بخش، زنجیره پایانی و نتیجه دادن تولید کتاب است.

سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: امیدواریم بتوانیم سطح مطالعه و کتابخوانی را با چنین طرح‌هایی ارتقا بدهیم، حوزه کتاب، یک پروژه چندوجهی و متناسب با شرایط اقتصادی و فرهنگی متفاوت است، گاهی شرایط اقتصادی به گونه‌ای است که دولت باید حمایت اقتصادی داشته باشد و گاهی حمایت‌ها باید مثل چنین رویدادهایی معنوی باشد.

وی  یادآور شد: کتاب در ایران تاریخ قدیمی دارد و دنیا، ایران را با کتاب می‌شناسد، همه نگاه ما به شهرها نیست و به روستاها نیز توجه ویژه داریم و گاهی نقش ابن‌سینا را یک روستایی دارد و نباید حمایت از کتابخوانی در روستاها را دست کم بگیریم.

سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ابراز امیدواری کرد: امیدوارم هرچه جلوتر می‌رویم ابتکارات و خلاقیت بیشتر شود و در تعاملات بین‌المللی شهرها نیز در نظرگرفته شود و به همین دلیل باید در برنامه‌ریزی‌ها نیز یک گام جلوتر برویم و این پروژه‌ها از حالت تشریفات خارج شود و فقط بر روی کاغذ باقی بماند، بلکه به مرحله اجرایی برسد.

جوادی بر حمایت دستگاه ها و نهادها از شهرها و روستاهای دوست دار کتاب اشاره کرد و گفت: نباید خیلی بر روی اعتبارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تمرکز ننیم و رابطه‌ای بین نهادهای دولتی و عمومی و اشخاص به این حوزه داشته باشیم، تمهیدات اولیه اندیشیده شده و امیدوارم، فضای کار در این حوزه بازتر شود.

سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر افزایش سرانه مطالعه در کشور اظهار کرد: در راستای عمق بخشی به افزایش سرانه مطالعه در کشور پایتخت کتاب و شهر دوستدار کتاب، نمادی برای حوزه ترویج کتابخوانی به شمار می‌آید.

در ادامه این نشست «عبدالحکیم بهار»، به عنوان مروج کتاب و کتابخوانی در چابهارمعرفی شد. همچنین  شهرهای بهشهر، لاهیجان، شاهین شهر، قزوین، ارومیه، اوز، به عنوان نامزدهای نهمین پایتخت کتاب ایران معرفی شدند.

شش شهر خوی، سیرجان، سبزوار و فومن  و رابر و فهرج به ترتیب به عنوان شهرهای مشتاق کتاب و شهرهای  زیر چتر کتاب معرفی شدند.

کد خبر 1812727

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha