راهی که در سرمایه‌گذاری برای تولید باید برویم/ مساجد؛ ظرفیت مطلوبِ جمع‌آوری سرمایه‌های خُرد

رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه با بیان اینکه از نظر قرآن «قوام امت» به «اقتصاد» آن است، گفت: یعنی ستونِ فقراتِ امت «اقتصاد» است. اینجا اگر بشکند همه بخش های دیگر می شکند و اینجا اگر استوار و محکم و قوی باشد باقی ارکان امت هم مستحکم خواهد شد. لذا سرمایه‌گذاری برای تولید و راه‌های آن لازمه امروز جامعه است.

حجت الاسلام والمسلمین «محمدجواد حاج علی اکبری» در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان پیرامون الزامات عملیاتی و اجرایی شدن شعار سال 1404 یعنی «سرمایه گذاری برای تولید»، اظهار کرد: اینکه رهبری ِحکیم شعار امسال را همچنان شعار اقتصادی قرار می دهند حکایت از حکمت و درایت ایشان دارد. تشخیص فنی، دقیق و درست ایشان آن است که تا زمانی که  اقتصاد ما به شرایط مناسب نرسد و در موقعیت مناسب قرار نگیرد بسیاری از مسائل دیگر - چه در ساحت فرهنگی چه ساحت اجتماعی و چه درعرصه بین الملل - را هم نمی توانیم به تراز مناسب برسانیم.

وی با اشاره به بیان قرآن در این رابطه، تصریح کرد: این همان جمله قرآن کریم است. از نظر قرآن «قوام امت» به «اقتصاد» آن است. یعنی ستونِ فقراتِ امت «اقتصاد» است. اینجا اگر بشکند همه بخش های دیگر می شکند و اینجا اگر استوار و محکم و قوی باشد باقی ارکان امت هم مستحکم خواهد شد. لذا تعبیر «قوام» که قرآن به آن اشاره می‌کند بسیار قابل توجه است و حکایت از همین مسئله دارد.

امام جمعه موقت تهران افزود: قرآن کریم در سوره مبارکه نساء می فرماید: «وَلَا تُؤْتُوا السُّفَهَاءَ أَمْوَالَکُمُ الَّتِی جَعَلَ اللَّهُ لَکُمْ قِیَامًا؛ اموالتان را که خدا مایه قوام و برپایی زندگی شما گردانیده به سبک‌مغزان ندهید» یعنی چیزی که شما به واسطه آن می توانید بایستید، قد راست کنید و سرپا بمانید و چیزی که امت را سرپا نگاه می دارد «اقتصاد» شماست. و در اینجا می فرماید: مراقب باشید اقتصاد خود را به دست سفهاء ندهید بلکه به دست اهل فن بسپارید تا  بتوانند این شریان و عامل قوام امت را حفاظت و تقویت کنند. لذا این نامگذاری ها حکایت از حکمت و تشخیص درست رهبر انقلاب دارد.

سود «مستعجل» یا سود امت ؟ مسئله این است 

حجت الاسلام حاج علی اکبری با بیان این که کاش امت و بخصوص مسئولین در این سال ها پای این تشخیص امام‌شان می ایستادند که در این صورت حتما شرایط متفاوتی داشتیم، خاطرنشان کزد: اگر به صورت مجدانه، با نگرش جهادی و با تمام وجود پای عناوینی که ایشان (رهبری معظم) با درایت، با مطالعه، با مشورت و مراجعه به اهل فن تشخیص می دهند و انتخاب می کنند می ایستادیم حتما شرایط بهتری وجود داشت. از این نکته نباید غفلت کرد که این نامگذاری ها منحصربه یک سال ‌نیست همچنان که مقام معظم رهبری هم فرمودند، منتها هرسال به یک بخش و یک بعد از مسئله توجه می شود.

رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور تأکید کرد: امسال مسئله سرمایه گذاری در تولید مطرح است. همچنان که رهبر حکیم انقلاب نیز شرح دادند هدف این است که جامعه ما موضوع تولید را جدی بگیرد. متاسفانه در حال حاضر اینگونه نیست و این یک واقعیت است. یعنی الان سرمایه گذاری ها عمدتا در بخش مصرف است. من در بسیاری از شهرها که از نزدیک می شناسم می بینم که مردم اگر بخواهند سرمایه های خود را به جریان بیندازند نهایتا به سراغ بخش مصرف و مراکز خدماتی می روند به عنوان مثال مغازه ای باز می کنند، سوپری یا املاکی باز می کنند، به هرحال در بخش تولید نیست، چه اموال و سرمایه های بزرگ و چه سرمایه های خُردی که به شکل فراگیر در اختیار عموم مردم است.

وی تصریح کرد: علاوه بر این خرد و کلان برای سرمایه گذاری - با توجه به امکاناتی که در اختیار دارند -  بیشتر به «سود مستعجل» فکر می کنند. یعنی این پول را کجا ببریم فوری سود می کنیم؟ بعد هم بر اساس فرهنگ‌سازی که شده، ذهن ها یا معطوف به «ارز» و «طلا» می شود یا به سراغ مسکن می رود یا خودرو و ...

نقدینگی اگر به سمت تولید بیاید و پای آن بایستد، اقتصاد نجات می یابد

حاج علی اکبری در ادامه با اشاره به برخی از دلایل بدتر شدن اوضاع اقتصادی گفت: این سرمایه ها (به اصطلاح این نقدینگی) هر جا هم می رود به جای اینکه سازنده باشد، تخریب می کند علت هم این است که به صورت معکوس و معیوب حرکت می کند. در حالی که این نقدینگی اگر به سمت تولید بیاید و پای آن بایستد، اقتصاد ما نجات می یابد. یعنی همین سرمایه های جاری که اکنون داریم حتی به تعبیر رهبری احتیاج به سرمایه گذاری خارجی هم نیست هرچند آن هم اگر باشد کمک می کند اما همین میزان سرمایه موجود (چه سرمایه کلان و چه خرد) اگر پای تولید بیاید ما شاهد جامعه دیگری خواهیم بود.

امام جمعه موقت تهران یادآورشد: کشورهایی هم در این زمینه الگو هستند مانند چین که در حال تبدیل شدن به اقتصاد اول جهان است. ویژگی چین سرمایه گذاری برای تولید است یعنی مردم چین  از خُرد و کلان به دنبال تولید هستند و حاصل آن را هم می بینیم. در حالی که در کشور ما همه به دنبال مصرف، کالاهای مصرفی ، خدمات و همچنین حاشیه های آن هستند که گاهی هم با رفتن به سراغ موارد خطرناک همراه می شود. 

وی با بیان این که کارهای این چنینی به جای آنکه اقتصاد کشور را پیش ببرد آن را از شکوفایی باز می دارد، خاطرنشان کرد: این تشخیص رهبر عزیز ماست ایشان سال قبل نیز عنوان «مشارکت مردم» را به کار بردند تا بگویند این مسئله منحصر به افراد خاص یا منحصر به دولت نیست بلکه بر عهده همه مردم است. رهبر انقلاب امسال هم تاکید کرده و حتی مثال آوردند که «اگر مردم پول‌شان را در یک مرغداری یا کار تولیدی کوچک هم بکار بگیرند  این (سرمایه گذاری در تولید) اتفاق می افتد و در اقتصاد کشور موثر است.

رییس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه در بخش دیگری از سخنان خود به تبیین نقش و وظایف مردم و مسئولان در تحقق عنوان سال پرداخت و گفت: ما با دو مسئله مواجه هستیم. مسئله اول متوجه مسئولان محترم نظام است که می بایست زمینه سازی کنند، تسهیل کنند، ترغیب و تشویق کنند، فرهنگ سازی کنند و کار را به صورت جدی پیش ببرند. موانع را رفع کنند تا مردم احساس کنند که اگر سرمایه هایشان را به این سمت ببرند ان شاءالله برایشان مفید خواهد بود. همچنین، مخاطرات سرمایه گذاری را با انواع و اقسام بیمه ها و تضمین ها و ... کاهش دهند، با مردم رقابت نکنند، جلوی قاچاق کالا را بگیرند همچنان که مقام معظم رهبری هم در بیانات شان اشاره کرده و توضیح دادند.

«تعاونی های تولیدی» می تواند سرمایه های خُرد را به شکل منسجم پای کار بیاورد

حاج علی اکبری سوی دوم این ماجرا را متوجه مردم دانست و تصریح کرد: مردم باید واقعا پای این امر ولایی بایستند. توجه شان به سود امت باشد و به سود کوتاه مدت فکر نکنند. تنها راه  هم رفتن به سمت تولید است. ائمه محترم جمعه و نهادهای فرهنگی هم در این زمینه وظایف بزرگی دارند. از جمله تشریح و توضیح این موضوع برای مردم، تبیین آن به صورت مستمر در خطبه های نمازجمعه در طول سال نه به این صورت که ایام اول سال به آن اشاره کنند و سپس فراموش شود. بلکه در طول سال در بیانات شان چه در خطبه ها چه غیرخطبه این موضوع را یادآوری کنند.

وی تصریح کرد: از ظرفیت مساجد نیز باید برای تشویق به سرمایه گذاری و شکل گیری تعاونی های تولیدی، استفاده شود. تعاونی ها می توانند بسیار کمک کننده باشند. یکی از راه هایی که به تحقق منویات مقام معظم رهبری درباره نامگذاری سال کمک می کند «تاسیس و تقویت تعاونی های تولیدی» است که می تواند سرمایه های خُرد را به شکل منسجم پای کار بیاورد.

امام جمعه موقت تهران این موضوع را از جمله برنامه های شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در سال جاری برشمرد و خاطرنشان کرد: ما می دانیم بخشی از مساجد ما ظرفیت های بسیار خوبی دارند چرا که مردم می توانند از طریق مساجد یک حرکت جمعی تولیدی را ایجاد و دنبال کنند که نمونه ها و الگوهایی هم در این زمینه وجود دارد. سایر دستگاه های فرهنگی، صدا و سیما ، اهالی رسانه و همه مجموعه ها باید این مسئله را به عنوان یک ارزش برجسته ملی، گفتمان سازی و ترویج کنند تا امسال به مدد امیرالمومنین  اتفاق خوبی در این عرصه بیفتد. شورای سیاستگذاری ائمه جمعه هم مسلما در این عرصه برنامه هایی دارد که به لطف خدا اجرا می شود.           

کد خبر 1811446

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha