«اسماعیل بقایی» در پاسخ به سوال خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در مورد دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه سیاست خارجی، اظهار کرد: در مورد دستاوردهای انقلاب اسلامی می توان ساعت ها صحبت کرد، فرصت سالگرد پیروزی انقلاب فرصت خوبی برای تبیین دستاوردها است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: سیاست جمهوری اسلامی ایران براساس اصول انقلاب و بر مبنای سه اصل عزت، حکمت و مصلحت برای حفظ و تامین منافع ملی ایران فعال بوده است. در دولت چهاردهم نیز با تاکید سیاست خارجی پویا و اثرگذار در همین چندماهه اخیر تلاش های زیادی برای حراست از امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و جلوگیری از شرارت هایی که در منطقه در کمین منافع ملی و امنیت جمهوری اسلامی ایران بوده، انجام داده است.
وی افزود: سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران از قبل مورد نظر دولت های مختلف جمهوری اسلامی ایران بوده است، در دولت فعلی هم این سیاست با جدیت و شور و حال بیشتری پیگیری شد و علیرغم چالش های امنیتی که شاهد آن بودید اما این امر موجب نشد که ما غافل از ضرورت ارتقای روابط و گشایش های اقتصادی با کشورهای همسایه باشیم.
بقایی یادآور شد: سفرهای مکرر مسئولان کشورهای منطقه به تهران موید این واقعیت است و استفاده از ظرفیت های چندجانبه و منطقه ای مثل سازمان همکاری های اقتصادی برای پیشبرد منافع و اهداف اقتصادی کشور از جمله آنها است.
بقایی گفت: در هفته گذشته تحولاتی در حوزه دیپلماسی رقم خورد که سفر وزیر خارجه به افغانستان و قطر و اورسیا ازجمله این تحولات بود.
افغانستان بدون وجود معاهده خود را متعهد به تامین حقابه ایران می داند
بقایی در مورد برنامه وزارت خارجه برای توسعه روابط با افغانستان گفت: سفر عراقچی به افغانستان را باید در چهارچوب روند و مسیری ببینیم که در طی ۳ یا ۴ سال اخیر بوده است این سفر در راستای تعاملات دو کشور با ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک و کشور هم کیش ما بود و ما باافغانستان اشتراکات فراوان داریم و تلاش می کنیم این اشتراکات منبع حل بسیاری از نگرانی ها و علایق باشد که ما در ین سفر نگرانی های خود را در موضوع حقابه، مهاجران به خصوص مهاجران غیرقانونی و همچنین امنیت مرزها و … مطرح کردیم.
این دیپلمات ارشد کشورمان افزود: رابطه ما با حکومت سرپرستی وجود داشته است و امیدواریم این سفر منشا رفع نگرانی و استفاده از اشتراکات در حوزه اقتصاد باشد. این سفر صرفا در حوزه خارجی نبود و گروهی از تجار ایرانی ما در این سفر همراهی می کردند و نشست خوبی با تجار افغانستان انجام شد و نگرانیهای ما صریح مطرح شد و مقامات آنها نیز بر تامین حقابه تاکید کردند که حتی بدون وجود معاهده خود را از نظر شرعی و قانونی متعهد به تامین آن می دانند و در مورد تبعه های افغانستانی نیز بحث های خوبی شد.
سفر عراقچی به قطر در چهارچوب روابط دیپلماتیک بود
وی در مورد سفر عراقچی به قطر اظهار کرد:سفر عراقچی در چهارچوب روابط دیپلماتیک است و ما با قطر روابط خوبی داریم و این سفر فرصت خوبی برای دیدار با مسئولان ارشد حماس فراهم کرد و تبریک پیروزی اخیر فلسطین بر اسرائیل نیز در این سفر به مقامات حماس منتقل شد
تحولات منطقه را به دقت رصد می کنیم
سخنگوی وزرات خارجه در مورد سفر نتانیاهو به واشنگتن گفت:این سفر میان دو طرف در جریان بوده و ما سعی می کنیم بر موضوعات خودمان متمرکز باشیم و در مورد تحولات منطقه موضوعات را به دقت رصد خواهیم کرد و در عین حال در مورد بازتابها و یا آثاری که ممکن است چنین رفت و آمدهایی در رابطه با تحولات منطقه از جمله تحولات فلسطین داشته باشد حتما موضوعات را با دقت رصد خواهیم کرد.
بقایی در مورد اجلاس اکو افزود: این اجلاس در حال برگزاری است؛ اجلاس اکو در سطح معاونان وزاری خارجه است که مدتی قبل در مشهد برگزار شد و این اجلاس پیگیری برنامه کار ۲۰۲۵ به بعد است و در حاشیه نشست هایی اعضای این جلاس با مقامات ما دیدار هایی دارند.
بقایی در مورد سفرر دستیار رییس جمهور آذربایجان به ایران گفت:این سفر دوجانبه بود و در ادامه گفتگوی ایران و آذربایجان بوده است و در مورد تقویت روابط و رفع پاره ای از مشکلات رسانه ای بود و امیدارم این سفر شروعی برای درک بهتر و نگرانی های مشترک در تمام حوزه ها باشد.
خبرسازی شرورانه صهیونیست ها برای جلوگیری از بازسازی لبنان
وی در مورد اخبار و ادعاهای منتشر شده از سوی برخی از رسانههای منطقه مبنی بر اینکه ایران به وسیله چمدان برای حزبالله پول ارسال میکند، گفت: اینها خبرسازیهای شرورانهای است که از سوی صهیونیستها برای جلوگیری از بازسازی لبنان انجام میشود.
روند انتخاب سفرا مشخص است
بقایی در مورد انتخاب سفرا و برخی شایعات در این امر گفت: «سید علی موسوی» مدیر کل حقوقی وزارت خارجه به عنوان سفیر جدید ایران در انگلیس انتخاب شده است. همانطور که اشاره کردید چندی پیش نام افرادی در این زمینه مطرح شده بود، اخیرا نیز نامهای جدیدی مطرح شده است و بعدها نیز ممکن است اسمهای جدیدی مطرح شود، بنابراین ما در مورد شایعات رسانهای اظهار نظر نمیکنیم. روند تعیین سفرا مشخص است و به محض قطعی شدن آن را اعلام میکنیم.
مفقود شدن سه تبعه هندی در ایران در حال برررسی است
وی در مورد مفقود شدن سه تبعه هندی در ایران گفت: این موضوع را وزارت خارجه هند به ما منعکس کرده است و ما با سفارت هند در ایران و وزارت خارجه این کشور در ارتباط هستیم و موضوع در حال بررسی است.
با بررسی های انجام شده هیچ اتهام و جرمی متوجه مدیر مرکز اسلامی استکهلم نیست
بقایی در مورد بازداشت «محسن حکیم الهی»، مدیر مرکز اسلامی استکهلم و برخی ادعاهای مطرح شده از سوی مقامات سوئد در ارتباط با ایران گفت: ادعاهای مطرح شده ادعاهای بیاساسی است. مجموعه اقدامات و تحرکاتی که ظرف هفتههای اخیر از جانب سوئد شاهد آن هستیم به هیچ وجه سازنده نیست و به نظر میرسد که برخی از تصمیم گیریها ناشی از اعمال نفوذ طرفهای ثالث است که خیر و صلاح ایران و سوئد را نمیخواهند.
وی با بیان اینکه ما به عنوان وزارت خارجه در راستای انجام وظایف ذاتی خود جهت پیگیری حقوق اتباع ایران، این بازداشت و موضوع را پیگیری کردهایم، گفت: طبق بررسیهایی که انجام دادهایم هیچ اتهام و جرمی متوجه وی نیست و برای ما این بازداشت خودسرانه جای تعجب دارد، اقدامی که با موازین حقوق بینالملل و حقوق بشر سازگار نیست.
بقائی تاکید کرد: ما اعتراضات خود را به مقامات سوئد اعلام کردهایم، دیروز سفیر سوئد در وزارت خارجه حاضر شد و ما نگرانیهای خود را به صورت صریح به ایشان متذکر شدیم. واقعیت این است که در مورد وی مقررات کنسولی نیز رعایت نشده و اجازه داده نشده است که خانواده ایشان و دیپلماتهای ما با وی دیداری داشته باشند و این موضوع جای سوال دارد و مورد اعتراض است.
سفر رئیس مجلس عراق به ایران در چارچوب مسایل دوجانبه
سخنگوی وزارت خارجه در مورد سفر رئیس مجلس عراق به ایران گفت: این سفر در چارچوب دیپلماسی پارلمانی انجام شده و طبق برنامهریزی انجام شده وی قرار است که با رئیس مجلس، رئیس قوه قضاییه و رئیسجمهور دیدار و رایزنی کنند. این سفر در چارچوب روابط خوب بین ایران و عراق و جهت مشورت و رایزنی در ارتباط با مسائل دوجانبه و منطقه انجام شده است.
بقایی در مورد احتمال تمدید حضور نیروهای نظامی آمریکا در عراق گفت: ما حضور نیروهای نظامی بیگانه در منطقه را به هیچ عنوان در جهت ثبات و امنیت کشورهای منطقه نمیدانیم و این موضع ثابت است.
رابطه با سوریه تابع ملاحظاتی است و با رصد دقیق تحولات تصمیم گیری می کنیم
دیپلمات ارشد وزارت خارجه در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه قطر و عراق در حال وساطت بین ایران و سوریه جهت برقراری روابط هستند؟ گفت: برقراری رابطه تابع مجموعه ملاحظاتی است و نیازمند پیش زمینههایی است و ما با رصد دقیق تحولات در ارتباط با آن تصمیمگیری میکنیم؛ اینکه کشورهای دوست ما بخواهند تحرکات مثبتی داشته باشند و تبادل پیام کنند امر نامتعارفی نیست و ما از همه امکانات و ظرفیتها برای اطمینان از اینکه تصمیم نهایی در این مورد تصمیم سنجیدهای خواهد بود، استفاده میکنیم.
توضیحات سخنگو در مورد بازگشایی سفارت سوریه در ایران
بقایی در ارتباط با وضعیت سفارت سوریه در تهران گفت: در رابطه با بازگشایی سفارتخانهها همانطور که پیش از این گفتهایم زمینهها یا پیش زمینههایی لازم است که باید انجام شود و بسترهای لازم هم از لحاظ سیاسی و هم از لحاظ تامین امنیت سفارت ایجاد شود و ما نسبت به آن اطمینان حاصل کرده و بعد در مورد آن تصمیمگیری کنیم.
هر دولت و حکومتی که مورد حمایت مردم سوریه باشد، مورد حمایت ما نیز است
سخنگوی وزارت خارجه درباره تحولات اخیر در سوریه و آینده روابط ایران و سوریه گفت: همانطور که آقای دکتر عراقچی اعلام کردهاند، هر دولت و حکومتی که مورد حمایت مردم سوریه باشد، مورد حمایت ما نیز است. ما بر ضرورت کمک همه طرفها برای حفظ امنیت و تثبیت اوضاع در سوریه تأکید داریم. تحولات سوریه را با دقت رصد میکنیم و امیدواریم که این دوره انتقالی منجر به تشکیل یک حکومت فراگیر که نماینده همه اقشار و بخشهای مختلف سوریه باشد در این کشور شود. قاعدتاً ما از هر فرصتی برای بیان دیدگاههای خود از طریق طرفها و کشورهایی که رابطه خوبی با آنها داریم و در مورد سوریه فعال هستند، استفاده میکنیم.
مقامات آژانس از اظهارنظرهایی که شائبه نگاه سیاسی دارند، پرهیز کنند
بقائی در ارتباط با اظهارات گروسی در ارتباط با ایران و ادعاهای مطرح شده از سوی وی گفت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک نهاد فنی است و دارای رسالت و مسئولیت کاملا مشخصی در چارچوب موافقتنامههای ذیربط برای اطمینان از عدم اشاعه هستهای است. ما همواره مقامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی را دعوت کردهایم که به وظایف و مسئولیتهای فنی خودشان پایبند باشند و از اظهار نظرهایی که شائبه نگاه سیاسی و یا تحت تاثیر قرار گرفتن آنها از برخی از ملاحظات سیاسی برخی از دولتهای خاص هست، پرهیز کنند. این رویکرد و اظهار نظرها به اعتبار آژانس آسیب میزند و جایگاه شخص مدیرکل را برای ایفای وظایف خود دچار مشکل میکند.
در دیدار قطر و ایران صحبتی از احتمال مذاکرات با دولت ترامپ نشد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ارتباط با سفر اخیر عراقچی به قطر و این که آیا این سفر ارتباطی با آغاز احتمالی مذاکرات با دولت ترامپ داشته است، گفت: سفر آقای دکتر عراقچی به قطر در چارچوب رفت و آمدهای دیپلماتیک بین ایران و قطر انجام شده است. ما با قطر رابطه خوب و نزدیکی داریم و به صورت منظم در مورد مناسبات دوجانبه و تحولات منطقه رایزنی و گفتوگو میکنیم. در مورد موضوعی که شما اشاره کردید در این سفر صحبتی مطرح نشده است.
وی در مورد این که گفته شده آقای اشجع زاده به عنوان نماینده ویژه رئیسجمهور ایران در امور افغانستان انتخاب شدهاند، گفت : سفرای ما، نماینده رئیس جمهور در کشورهای دیگر هستند. ما دارای سرپرست سفارت در افغانستان هستیم که مدتی قبل تعیین شد و ایشان همراه با مدیرکل ذیربط به عنوان متولیان تمشیت امور دیپلماتیک ما با افغانستان محسوب میشوند. خبری که درباره عنوان یکی از همکاران ما مطرح شده گمانهزنی رسانهای بوده است و آقای اشجع زاده مدیرکل آسیای جنوبی هستند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره این که با توجه به نگاه دولت جدید آمریکا به سازمانهای بین المللی و سابقه مخالفت آن با چندجانبهگرایی و مشخصا با توجه به موضع ترامپ در مخالفت با استفاده از ارز واحد در اتحادیههای اقتصادی مثل بریکس، در رابطه با اهداف تشکیل بریکس با بیان این که «یکی از اهداف تشکیل این گروه گسترش و تقویت چند جانبهگرایی در سطح بینالمللی است»، گفت: کشورهای عضو هر گروهبندی اقتصادی با توجه به منافع متقابلی که از حضور در یک جمع اقتصادی احساس و دریافت میکنند رفتار خود را تنظیم میکنند. تنوعبخشی به ارزهای مورد استفاده در مراودات اقتصادی بین کشورهای بریکس همیشه مورد دستور کار بوده است. در مورد بحث دلار نیز شاید هیچ کشوری به اندازه خود آمریکا به اعتبار دلار به خاطر استفاده ابزاری این کشور از این پول برای اعمال تحریم و فشار اقتصادی به دیگر کشورها ضربه نزده است.
بقایی درباره برقراری صلح بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت: امنیت قفقاز و امنیت همه همسایگان به شمول ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای ما مهم است. رفت و آمدهای ما با این ۲ کشور در سطوح مختلف دیپلماتیک برقرار است و ما آماده هر نوع کمک برای تقویت امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی از جمله از طریق کمک به پیشبرد گفتوگوها بین این ۲ کشور هستیم.
چراغی از آمریکا مشاهده نکردیم
وی درباره عدم اعلام موضع آمریکا در چهل و هشتمین نشست گروه کاری موسوم به یو. پی. آر درباره گزارش حقوق بشری ایران و همچنین انتشار خبری مبنی بر توقف حمایت مالی دهها میلیون دلاری دولت بایدن به اپوزیسیون ایرانی توسط دولت جدید آمریکا که برخی آن را به عنوان چراغ سبزی از سوی آمریکا تلقی میکنند، گفت : حقیقتا ما چراغی مشاهده نکردیم. در رابطه با گزارش دورهای حقوق بشر کشورها که در بازههای زمانی مشخص کارنامه رعایت حقوق بشر توسط دولتهای مختلف بررسی میشود، هیأت آمریکایی بنا به دلایل خودشان تصمیم گرفتند درباره وضعیت حقوق بشر در برخی از کشورها که فکر میکنم حدود ۱۰ الی ۱۲ نفر بودند اظهار نظر نکنند، بنابراین این موضوع در چارچوب مباحث داخلی خودشان است.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد بحث قطع کمکهای مالی خارجی آمریکا نیز گفت: در این رابطه من از گفته خود مقامات آمریکایی استفاده میکنم که آمریکا صندوق خیریه نیست و کمکهای مالی آمریکا برای پیشبرد اهداف و منافع سیاست خارجی آمریکاست که این جمله خودش خیلی معنادار است. به عبارت دیگر این منابع مالی اعانه و صدقه نیست، نوعی کارمزد و حقوقی است که به ازای خدماتی که از گیرندگان این منابع دریافت میکنند، پرداخت میکنند.
نقض تعهدات مربوط به منع اشاعه هستهای بسیار نگران کننده است
بقایی زیردریایی هستهای که از سوی انگلیس و آمریکا در اختیار استرالیا قرار گرفته و خطرات آن برای رژیم عدم اشاعه هستهای اظهار کرد: تأمین زیردریایی هستهای برای استرالیا که در چارچوب یک پیمان چندجانبه صورت میگیرد، از حیث نقض تعهدات مربوط به منع اشاعه هستهای بسیار نگران کننده است.
وی با بیان این که کشورهایی که در این زمینه ذی مدخل هستند، نسبت به انجام آن اصرار دارند، گفت : این رویکرد نشانه دیگری از برخوردهای دوگانه و گزینشی در رابطه با موضوع عدم اشاعه هستهای است. استرالیا و بقیه کشورهایی که درگیر این موضوع هستند نسبت به ایران دیدگاههای غیرمنصفانه دارند. ما این موضوع را به عنوان نقض تعهدات مرتبط با عدم اشاعه میدانیم و مواضع خود را در ژنو و سایر نشستهای مربوط به عدم اشاعه بیان کردهایم.
ادامه نسل کشی در کرانه باختری نیازمند تحرک جدی جامعه بین المللی
وی درباره تشدید حملات رژیم صهیونیستی به کرانه باختری به رغم ایجاد آتشبس در غزه گفت: این یک واقعیت است که علیرغم آتشبس در غزه جنایات و کشتار در کرانه باختری ادامه دارد و به نظر میرسد ادامه نسلکشی در غزه قرار است در کرانه باختری تکرار شود. این موضوع، موضوعی است که نیازمند تحرک جدی جامعه بینالمللی است و کشورهای اسلامی و منطقه باید نسبت به آن تحرک بیشتری داشته باشند که اجازه داده نشود اتفاقاتی که در غزه رخ داد در کرانه باختری تکرار شود.
چراغی از آمریکا مشاهده نکردیم
درباره عدم اعلام موضع آمریکا در چهل و هشتمین نشست گروه کاری موسوم به یو. پی. آر درباره گزارش حقوق بشری ایران و و همچنین انتشار خبری مبنی بر توقف حمایت مالی دهها میلیون دلاری دولت بایدن به اپوزیسیون ایرانی توسط دولت جدید آمریکا که برخی آن را به عنوان چراغ سبزی از سوی آمریکا تلقی میکنند، گفت : حقیقتا ما چراغی مشاهده نکردیم. در رابطه با گزارش دورهای حقوق بشر کشورها که در بازههای زمانی مشخص کارنامه رعایت حقوق بشر توسط دولتهای مختلف بررسی میشود، هیأت آمریکایی بنا به دلایل خودشان تصمیم گرفتند درباره وضعیت حقوق بشر در برخی از کشورها که فکر می کنم حدود ۱۰ الی ۱۲ نفر بودند اظهار نظر نکنند، بنابراین این موضوع در چارچوب مباحث داخلی خودشان است.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد بحث قطع کمکهای مالی نیز گفت: در این رابطه من از گفته خود مقامات آمریکایی استفاده میکنم که آمریکا صندوق خیریه نیست و کمکهای مالی آمریکا برای پیشبرد اهداف و منافع سیاست خارجی آمریکا است که این جمله خودش خیلی معنادار است. به عبارت دیگر این منابع مالی اعانه و صدقه نیست، نوعی کارمزد و حقوقی است که به ازای خدماتی که از گیرندگان این منابع دریافت میکنند، پرداخت میکنند.
سخنگوی وزارت خارجه در این ارتباط تاکید کرد: این امر نشانه روشن و گواه دیگری است از سیاست مداخله جویانه آمریکا و مشخصا در دولت بایدن که از طریق منابع مالی سعی کرد در امور داخلی ایران مداخله و اعمال فشار کند.
موضع ثابت ایران عدم دخالت در امور داخلی کشورهاست
وی درباره تحولات و اعتراضات صورت گرفته در صربستان با تاکید بر اینکه «موضع ثابت ایران عدم دخالت در امور داخلی کشورهاست»، گفت: ایران به عنوان کشوری که از ناحیه تحریمهای غیرقانونی آمریکا و دیگر کشورها آسیب دیده در این زمینه موضع ثابتی داشته و سوءاستفاده از ابزار تحریم برای اعمال فشار بر کشورها را مردود و ناقض حقوق بشر و مردم آن کشور میدانیم.
بقائی تاکید کرد: جامعه بینالمللی نباید اجازه دهد نسلکشی و جنایت عادی شود. این امر نشانه روشن و گواه دیگری است از سیاست مداخله جویانه آمریکا و مشخصا در دولت بایدن که از طریق منابع مالی سعی کرد در امور داخلی ایران مداخله و اعمال فشار کند.
نظر شما