به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، مسجد جامع کرمان یکی از مساجد تاریخی ایران است که این مسجد که به «مسجد مظفری» شناخته می شود از بناهای باشکوه باقیمانده از دوران آل مظفر است که حوادث تاریخی بیشماری را از سر گذرانده است.
این مسجد تاریخی در ۲۴ مهر ۱۳۵۷ پس از تبعید امام خمینی(ره) به فرانسه و در اجتماع چهلم شهدای واقعه ۱۷ شهریور که جمعی از افراد انقلابی در آن حضور داشتند توسط عوامل حکومت پهلوی و ساواک به آتش کشیده شد و قرآنها، کتابهای دعا، منبر و فرشهای آن سوخت.
مسجد جامع کرمان در کجای شهر کرمان قرار دارد؟
مسجد جامع مظفری در مجاورت میدان شهدا و در بازار مظفری کرمان قرار گرفته است. مسجد جامع کرمان دارای چهار ایوان است و سردری بسیار بلند دارد. این مسجد دارای سه ورودی است که سردرِ اصلی آن از شرق متصل به میدان شهدا (مشتاق) است. سردرِ جنوب غربی واقع در بازار قدمگاه و تاریخ ساختش به قرن دهم هجری بازمیگردد و سردر شمالی (ورودی زنانه) در خیابان شریعتی متعلق به اواخر دوره قاجار است.
مسجد جامع مظفری را چه کسی بنا نهاد؟
«مسجد مظفری» را «مبارزالدین محمد بن شرفالدین» اولین امیر آلمظفر به شکرانه سالم بازگشتن از میدان جنگ بنا نهاد. در این مسجد انواع کاشیکاریها و مقرنسها، بهصورت هفترنگ ساده و چندرنگ کار شده و کتیبههای متعددی از دورههای مختلف اسلامی مزین به آیات قرآن و حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه (ص) به چهار خط کوفی، ثلث، نستعلیق و نسخ دیده می شود. قدمت این مسجد آنطور که در کتیبه سر در اصلی آن ذکر شده، به سال ۷۵۰ هجری قمری میرسد، اما در سال های بعد بازسازی هایی در مسجد انجام شده است که از جمله آنها می توان به مرمت کاشیکاری ایوان بزرگ در زمان وکیل الملک و کاشیکاری ستونها و لچکی های داخل مسجد و احداث شبستان شمالی در دوره اخیر اشاره کرد.
تخریب های تاریخی مسجد مظفری
از زمان ساخت مسجد جامع کرمان تا کنون حدود ۷۰۰ سال میگذرد و این مسجد بارها به دلایل مختلف تخریب شد؛ اما دوباره مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت تا تبدیل به یکی از زیباترین نمادهای تاریخی شهر کرمان بشود. مسجد مظفری در تاریخ پر فراز و نشیب خود آسیب هایی هم دیده است از جمله در حمله آقا محمدخان قاجار به کرمان آسیب دید و بعدها مرمت شد. اما اتفاق مهمی که در تاریخ معاضر ایران به شکل تراژیکی در این مسجد رقم خورده می توان به حمله عوامل حکومت پهلوی و ساواک در سال ۱۳۵۷ش هم و چهلم شهدای واقعه ۱۷ شهریور و آتش کشیدن آن اشاره کرد.
در سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی نامه «آیتالله صالحی کرمانی» به آیتالله شیرازی واقعه مسجد جامع کرمان چنین تشریح شده است: «متجاوز از بیست هزار نفر به منظور سوگواری برای شهیدان میدان ژالهی تهران در مسجد جامع اجتماع کرده، ساعت ۱۱ به مجرد اینکه خطیب سخن خود را آغاز کرد، در حالی که مردم در کمال آرامش و سکوت و بدون هیچ گونه شعار در مسجد نشسته بودند، تعدادی کولی اجیر شده با حمایت مأموران مسلح پس از آتش زدن اتومبیلها، موتورها و دوچرخههای مردم در خارج مسجد از در و بام با سنگ و چوب و اسلحهی گرم وارد مسجد گردیده با پخش گاز اشکآور به داخل شبستان و ایجاد خفقان به مردم بیدفاع و بدون سلاح حمله نموده با استفاده از کلیهی وسایل، همگان را مورد ضرب و جرح شدید قرار داده و حتی به کودکان خردسال و شیرخوار ترحم نکرده، رکیکترین دشنامها را نثار علمای اسلام و روحانیون و زنان و مردان نموده، دربها و شیشهها را شکسته و مجدداً به آتش کشیده و حتی در حال فرار مردم از مسجد شدیداً آنها را مضروب و مجروح ساخته و چادر از سر زنان برمیداشتند... در این واقعه تعدادی مقتول و مجروح شدند». مهاجمین آنگاه «وارد خیابان و بازار شده با پشتیبانی و نظارت مأموران بسیاری از مغازهها پس از غارت به آتش کشیدند».
نظر شما