«ابوالفضل همراه» کارگردان و بازیگر سینما و تلویزیون در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان به مناسبت فرارسیدن ۱۹ مهر سالروز بیانات مقام معظم رهبری در پاسخ به این سوال که برای تربیت نسل تراز فرهنگ و هنر همانند دهه شصت چقدر نیازمند تجهیز کانون های مساجد و همکاری دیگر ارکان مسجد با این مراکز فرهنگی و هنری هستیم اظهار کرد: قبل از اینکه بخواهیم تجهیزاتی را برای کانون های مساجد فراهم کنیم؛ می بایست یک راهبرد صحیح برای این پروژه تعریف شود. در حوزه کانون های مساجد طی سالهای پس از انقلاب، فعالیت های ارزشمند بسیاری صورت گرفته است، اما سوال اینجاست که آیا واقعا همه این فعالیت هایی که انجام شده کافی بوده ؟ قطعا خیر، چرا که اگر کافی بود تا الان نیروهای زوبده و حرفه ای بسیاری در حوزه فرهنگ و هنر انقلاب تربیت کرده بودیم که متاسفانه این مهم هنوز رخ نداده است و این مساله بیانگر ضعف در برنامه ریزی های راهبردی ماست.
مسجد فقط مختص طیف یا حزب خاصی نیست
وی تصریح کرد: مسجد فقط مختص طیف یا حزب خاصی نیست بلکه برای همه مسلمانان در هر کشور اسلامی می باشد، بنابراین ما باید شرایط را به گونه ای فراهم کنیم که همه مردم بتوانند از ظرفیت مساجد بهره مند شوند. این کارگردان با اشاره به جایگاه مسجد در صدر اسلام تصریح کرد: مسجد در صدر اسلام و حتی اوایل انقلاب، محل فعالیت های مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی بود اما متاسفانه بعد از جنگ مسیر خود را تغییر داد و فقط به سمت فعالیت های مذهبی صرف، برگزاری مراسم و ادعیه حرکت نمود و از راهبرد درستی که اوایل انقلاب برای آن چیده شده بود فاصله گرفته و تک بُعد شد.
لزوم استفاده از نظرات کارشناسان فرهنگی و هنری در کانون های مساجد
همراه بیان کرد: در حال حاضراگر واقعا دوستان می خواهند در حوزه فرهنگ و هنر دست به اقدامات شاخصی بزنند، قطعا باید از اندیشه کارشناسان و اهالی خبره این عرصه استفاده کنند که این مهم نیازمند اتاق های فکر و کانون های اندیشه در این حوزه می باشد. بنابراین پیشنهاد اولم این است که دوستان کانون های مساجد قبل از هر کاری برای طراحی یک راهبرد صحیح، از افکار و نظرات اندیشمندان، فعالان و شاخص های این حوزه بهره مند شوند، سپس اقدام کنند؛ اینکه در یک سیستم اداری فقط چند نفر تصمیم گیرنده باشند، نتیجه ای حاصل نمی شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر زیرساخت ها و شبکه های بسیار خوبی در کانون های مساجد فراهم شده است بیان کرد: این شرایط بالقوه برای تربیت نیروهای زبده عرصه فرهنگ و هنر محیا است؛ اما سوال اینجاست که نیروها را با چه جذابیت هایی می خواهید جذب کانون های مساجد کنید ضمن اینکه بازهم تاکید می کنم، مسجد فقط مختص یک طیف مذهبی خاص نیست که فکر کنند فقط آنها و فرزندانشان می توانند از ظرفیت مساجد استفاده کنند بلکه مسجد باید پذیرای همه طیف ها در محلات باشد لذا با توجه به رقابت های زیادی که الان وجود دارد؛ مانند برگزاری کلاس های خصوصی فرهنگی و هنری و برنامه هایی که شهرداری ها در سرای محلات و خانه های فرهنگ برگزار می کنند؛ کانون های مساجد چگونه می خواهد با اینها رقابت کند.
راهکارهای جذب نیروهای فرهنگی هنری در کانون های مساجد
این بازیگر سینما و تلویزیون ادامه داد: به نظرم در پاسخ به چگونگی جذب نیروهای فرهنگی و هنری توسط کانون های مساجد باید گفت که یکی از راهکارهای مهم، رقابت در آیتم های متفاوت و متنوع است. راهکار دیگر استفاده از اساتید خبره عرصه فرهنگ و هنر می باشد و راه حل دیگر برگزاری کلاس ها و دوره های آموزشی خوب و جذاب است که می تواند با یک رقابت سالم و مناسب موفق شود. ضمن اینکه ما میتوانیم در کنار آموزشهای فرهنگی و هنری در کانوهای مساجد، آموزشهای اعتقادی و مباحث دینی و مذهبی را هم به فرزندان آموزش دهیم.
وی گفت: امیدوارم در آینده شاهد این باشیم که بسیاری از فیلمسازان و هنرمندان رشته های مختلف کشورمان با افتخار بگویند که ما کار هنری خود را از مسجد آغاز کردیم، همان طور که بسیاری از بزرگان و هنرمندان برجسته دهه ۶۰ ما الان با افتخار اعلام می کنند که کار هنری خود را از مساجد شروع کرده اند. باز هم پیشنهاد می کنم که دوستان کانون های مساجد قبل از هر کاری حتما از نظرات کارشناسان حوزه فرهنگ و هنر استفاده کنند تا موجبات رشد و اعتلای کانون های مساجد بیشتر فراهم شود.
حمایت از بچه های مسجدی نقش مهمی در تولید آثار دینی دارد
وی با بیان اینکه قطعا حمایت از بچه های مسجدی نقش مهمی در تولید آثار دینی ( فیلم یوسف پیامبر، ایوب پیامبرو..) و تربیت نیروی انسانی مناسب دارد اظهار کرد: اگر ما ادعای انقلابی گری داریم، اگر مدعی هستیم که در حوزه فرهنگ و هنر هم انقلابی ایجاد کردیم قطعا این اقدام باید خروجی هم داشته باشد؛ خروجی و جریان سازی آن هم توسط هنرمندانی که کار هنری تولید می کنند، صورت می گیرد.
همراه ادامه داد: مدرسه عالی انقلاب در کانون های مساجد فقط یک فرج الله سلحشور( کارگردان) تحویل جامعه نداده است؛ بلکه بازیگران، فیلمسازان و کارگردان های موفق دیگری هم تربیت کرده است، اما چه شد که ما نتوانستیم آنها را حفظ کنیم؟ ما حتی در نسل جدید هم هنرمندان خبره و خوبی داریم که هر از گاهی می آیند و فعالیتی می کنند اما پس از مدتی دیگر خبری از آنها نداریم؛ در واقع ما هیچ تلاشی برای حذب آنها نمی کنیم و متاسفانه آنها جذب جریان های فکری دیگر می شوند به بیان دیگر این مساله بیانگر عدم اهتمام ما در تربیت نیروی انسانی و عدم تامل و تفکر جدی ما نسبت به این مساله است.
نگه داشتن نیرو مهمتر از جذب آن است
این بازیگر با تاکید بر اینکه جذب افراد یک چیز است و نگه داشتن آن چیزی دیگری است افزود: نگه داشتن افراد مهتر از جذب آن است. کانون های مساجد باید شیوه درست جذب این افراد را بلد باشند. این نیروها حتما باید رهبر و راهبر داشته باشند به دلیل این که در طول این چهل و اندی سالی که از انقلاب گذشته، جشنواره های زیادی با موضوعات مختلف دینی برگزار شده است، سوال اینجاست که برندگان و نخبگان این جشنواره ها کجا هستند؟ چقدر توانستید حفظشان کنید و چقدر با آنها ارتباط داشتید.
وی گفت: اینکه دوستان ما در کانون های مساجد شبکه سازی کردند، بسیار خوب است اما آیا افرادی که در این فرایند و برنامه ها شرکت کرده و جایگاهی پیدا می کنند، همچنان این تداوم و ارتباط ادامه خواهد داشت، آیا برنامه، میتینگ ها، جلسات و همایش هایی دارید که آنها گاهی مواقع دور هم جمع شوند و تبادل نظری داشته باشند؛ بنابراین این تداوم و استمرار بسیار مهم است و امیدوارم دوستان کانون های مساجد این مساله را مد نظر داشته باشند.
نظر شما