مسجدی که به فرمان امام حسن عسکری(ع) در قم‌ ساخته شد/ اقامه همزمان ۶ نمازجماعت در مسجد

مسجد امام حسن عسکری(ع) حدود ۱۲۰۰ سال قبل به فرمان امام حسن عسکری(ع) توسط احمد بن اسحاق وکیل آن حضرت در قم بنا شد.

 به گزارش خبرگزاری شبستان از استان قم، مسجد امام حسن عسگری(ع) حدود ۱۲۰۰ سال قبل  توسط احمد بن اسحاق در قم ساخته شد.  احمد بن اسحاق با دریافت دستور از طرف امام‌حسن‌عسکری(ع)، مامور به ساخت مسجدی در نزدیکی حرم مطهر حضرت معصومه(س) در کنار رودخانه قم شد.

 این مسجد به «مسجدجامع‌عتیق» معروف‌ می‌شود. نماز جمعه در آن اقامه شده و آوازه‌ای در سراسر ایران به سبب انتساب به امام ‌حسن ‌عسکری(ع) پیدا ‌می‌کند، در دوره صفوی و در اوج توجه شاهان این دوره به مذهب گرایی و تشیع بنای این مسجد گسترش یافته و در چهار طرف آن شبستان‌های دیگری ساخته ‌می‌شوند.

 مسجدامام‌حسن‌عسکری(ع) به دلیل نوع ساخت و گسترش فضاها و شبستان‌ها و همچنین به دلیل منطقه ای که در آن ساخته شده است از بناهای منحصر به‌ فرد اسلامی‌ است.

حجت الاسلام سید حسین تحویلدار مدیر داخلی مسجد امام حسن عسکری(ع) در گفتگو با خبرگزاری شبستان در استان قم، با تسلیت سالروز شهادت امام حسن عسکری (ع) گفت: مسجد امام حسن عسکری(ع) تنها مسجدی است که به امر مستقیم امام حسن(ع) توسط احمدبن اسحاق اشعری وکیل آن حضرت، در شهر مقدس قم بنا شده است؛ احمدبن اسحاق اشعری یکی از معتمدین امام حسن عسگری(ع) و وکیل ایشان در قم بودند.

مسجدی که به فرمان امام حسن عسکری(ع) در قم‌ ساخته شد

وی در رابطه با قدمت تاسیس این مسجد در قم گفت: این مسجد حدود هزار و ۲۰۰ سال قبل در قم بنا شده است؛ مسجد امام حسن عسکری(ع) از همان ابتدا مورد توجه بزرگان دین و علما قرار گرفته و به عنوان یکی از مساجد جامع شهر قم در میان مردم مشهور شده است.

مدیر داخلی مسجد امام حسن عسگری(ع) با تاکید بر اینکه در گذشته این مسجد، محل تدریس برخی ازعلما بوده است، افزود: علمایی همچون آیت الله گلپایگانی(ره) توجه خاصی به این مسجد داشتند و همواره ازمسجد امام حسن عسگری(ع) با عنوان مسجد "با عظمت" یاد می کردند؛ این مسجد از همان ابتدا محل اعتکاف آیت الله گلپایگانی(ره) بوده و ایشان همیشه بر توسعه این مکان مقدس تاکید داشتند.

به دلیل تعدد شبستان ها در این مسجد، هنگام نماز ظهروعصر و مغرب و عشا ۶ نماز جماعت در مسجد امام حسن عسگری(ع) برگزار می شود

حجت الاسلام تحویلدار تصریح کرد: در زمان حیات آیت الله گلپایگانی(ره)، املاک اطراف این مسجد خریداری و در سال ۷۹، نسبت به احداث بنای جدید و توسعه مسجد امام حسن عسگری(ع) به دستور این مرجع تقلید، اقدام شد؛ این مسجد هم اکنون بیش از ۲۵ هزار متر مربع زیر بنا دارد.

وی با بیان اینکه توسعه بنای مسجد امام حسن عسگری(ع) در آینده ادامه دارد، خاطر نشان کرد: توسعه این مسجد در چند فاز، در نظر گرفته شده است که هم اکنون تنها یک فاز آن در اردیبهشت ۹۴ با حضور مراجع تقلید افتتاح شد؛ البته به دلیل قدمت مسجد امام حسن عسگری(ع) این بنا در طول تاریخ، مکررا، مورد مرمت قرار گرفته و یا توسعه داده شده است.

مدیر داخلی مسجد امام حسن عسگری(ع) افزود: به دلیل تعدد شبستان ها در این مسجد، هنگام نماز ظهروعصر و مغرب و عشا ۶ نماز جماعت در مسجد امام حسن عسگری(ع) برگزار می شود؛ ساخت و احداث اولیه مسجد به گونه‌ای است که امکان برپایی یک نماز جماعت وجود ندارد و با توسعه مسجد امام حسن عسگری(ع) در آینده‌ این امکان به ‌آن افزوده می شود.

حجت الاسلام تحویلدار با اشاره به اینکه در گذشته در استان قم، اعتکاف مسجد امام حسن عسگری(ع)، شهرت بسیار زیادی داشته است، گفت: اعتکاف از زمان پیامبر اکرم(ص) یک سنت بوده و ایشان تا سال های پایانی عمر خود بر برگزاری این سنت تاکید داشته اند بنابراین برگزاری مراسم اعتکاف باید مورد توجه خاص قرار گیرد؛ حدود ۹۰ سال پیش، آیت الله گلپایگانی(ره)، سنت اعتکاف را در همین مسجد امام حسن عسگری(ع) در قم، احیا کردند.

وی با اشاره به اینکه، این مسجد نقطه ثقل و مرکزی اعتکاف قم به شمار می رود، گفت: یکی از بزرگترین اعتکاف‌های استان قم در این مسجد برگزار می شود که بیشترین تعداد معتکفین از میان نسل جوان هستند؛ سالیانه در ایام اعتکاف حدود ۴ هزارنفر در شبستان های مختلف این مسجد، معتکف می شوند.

مسجدی که به فرمان امام حسن عسکری(ع) در قم‌ ساخته شد

حجت الاسلام تحویلدار گفت: در آینده با افتتاح فازهای جدید مسجد امام حسن عسگری(ع) به شبستان های این مجموعه افزوده می شود؛ افتتاح ۶ طبقه کلاس درس برای طلاب از دیگر برنامه های توسعه این مکان مقدس است که در خدمت حوزه علمیه قرار می گیرد، این ۶ طبقه در موقعیت پشت محراب مسجد احداث می شود.

وی تاکید کرد: در معماری مسجد امام حسن عسگری(ع)، از تجارب معماری برخی مساجد دنیا، توسط مهندسان استفاده شده است؛ برخی ویژگی های خاص معماری این مساجد در بسیاری از مساجد دیگر دیده نمی‌شود از جمله این خصایص می توان به  نگارش تمام آیات قرآن در طول ۹هزار متر در مسجد امام حسن عسگری(ع) اشاره کرد.

مدیر داخلی مسجد امام حسن عسگری(ع) در رابطه با نگارش تمام ۳۰ جزء قرآن در این مسجد، تصریح کرد: مقدار زیادی از آیات در داخل مسجد و برخی از آن در گلدسته ها نگارش شده است؛ در محدوده‌ زیر گنبد این مسجد به نام ۱۴ معصوم(ع)، تعداد ۱۴ مقرنس قرار گرفته است که در آینده آیات باقی مانده از قرآن در این ۱۴ مقرنس نگاشته و ثبت می شود.

تحویلدار در رابطه با دیگر ویژگی‌های مسجد امام حسن عسگری(ع) گفت: این مسجد، از تمامی خیابان های اصلی، درب ورود داشته و قابل دسترسی است که از این ویژگی می توان جهت برپایی اجتماعات بزرگ در این مسجد استفاده کرد.

کد خبر 1780778

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha