آیت الله «حسین ردایی»، نماینده البرز در مجلس خبرگان رهبری در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در مورد عبرت های سیاسی واقعه عاشورا، اظهار کرد: حادثه کربلا از ابعاد مختلف قابل بررسی، تجزیه و تحلیل است. یکی از این ابعاد این است که چگونه می شود پس از گذشت ۵۰ سال از ارتحال پیامبر (ص) جامعه اسلامی آن قدر تغییر پیدا کند که فرزند رسول الله(ص) را با لب های تشنه شهید و خانواده او را اسیر کنند.
وی افزود: اما کتب و مقاله های فراوانی نیز داریم که این حادثه را تحلیل کردند و به چرایی و چگونگی قیام امام حسین(ع) پرداختند که چگونه جامعه اسلامی به این نتیجه رسید فرزند پیامبر (ص) را شهید کنند و چطور عکس العمل خاصی در بین مسلمین آن زمان ایجاد نشد؟!. پیامدهای حادثه عاشورا در قرن های بعدی و دلیل مراسم های عزاداری در نقاط مختلف جهان از جمله ایران و پیاده روی اربعین را باید بررسی کرد.
آیت الله ردایی در ادامه بیان کرد: امام حسین(ع) در ۱۰ سالی که امامت را بر عهده داشتند در منبرها، خطبه های نماز جمعه و نمازهای یومیه خود در مقابل لعن امیرالمومنین(ع) که به دستور معاویه انجام می شد، اعتراض می کردند. ایشان در منا از ۷۰۰ نفر از حجاج دعوت کردند و درباره اعمال ناپسند و بدعت های معاویه با آنها سخن گفتند.
وی تصریح کرد: همچنین امام حسین (ع) فضایل خاندان امیرالمومنین (ع) را برشمردند و در خصوص جهت گیری جامعه اسلامی به آنها هشدار دادند. سیدالشهدا (ع) پس از آنکه یاران امیرالمومنین (ع) به دست معاویه به شهادت می رسیدند نسبت به آن اعتراض می کردند. نامه های متعددی در این خصوص بین امام حسین (ع) و معاویه رد و بدل شد و امام حسین (ع) در این نامه ها اعتراض خود را به معاویه ابراز کردند.
عضو خبرگان رهبری تأکید کرد: امام حسین (ع) در این ۱۰ سال به غیر از این گونه اعتراضات هیچ گونه قیامی علیه معاویه انجام ندادند تا اینکه معاویه از دنیا رفت و به جای اینکه با یک شیوه درست خلیفه رسول خدا(ص) انتخاب شود، یزید به صورت موروثی خلافت را در دست گرفت این در حالی بود که در اسلام چیزی به نام حکومت موروثی نداریم.
وی تصریح کرد: ما نباید این گونه تصور کنیم که افرادی که در آن روزگار بودند انسان های خاصی بودند چرا که هر انسانی می تواند تابع حرص و طمع خود بوده و اهل لجبازی، تکبر و حسادت باشد، می توانند این خصوصیات منفی را از خود بزداید و بر اساس انسانیت، ارزش های اخلاقی و دینی خود قدم بردارد لذا ممکن است افرادی که دارای استعداد، توانمندی و پشتکار بالاتری هستند و یا از لحاظ موقعیت اجتماعی و خانوادگی منزلت اجتماعی خاصی دارند، هم می توانند در معرض ارزش های غیراخلاقی قرار بگیرند و سقوط بکنند و هم در معرض ارزش های اصیل انسانی قرار بگیرند و صعود بکنند.
آیت الله ردایی در ادامه ابراز کرد: بر اساس اسناد تاریخی ما هر دوی این موارد را هم در آن روزگار و هم در روزگار کنونی داشته ایم. ما باید تاریخ را آینه عبرت خویش قرار داده و از آن عبرت بگیریم زیرا خداوند یکتا تنها یک بار به ما عمر می دهد نه چند بار اما تاریخ در اختیار ما است و تاریخ ائمه اطهار و تاریخ صدر اسلام می تواند در این زمینه برای ما عبرت آموز باشند.
آِیت الله ردایی تأکید کرد: اگر بخواهیم در تاریخ صدر اسلام چهار نفر را به عنوان مورخان برجسته نام ببریم، مقام معظم رهبری یکی از آنهاست و در این زمینه صاحب نظر و متخصص بسیار قوی هستند کما اینکه بارها دیدگاه ها و تحلیل های خود درباره آن دوران را بیان نموده اند. افرادی که دارای تریبون بوده و می توانند حقایق آن دوران را به صورت تحریف نشده در راستای ارزش های دینی، اخلاقی و انسانی به جامعه منتقل و موجبات تعالی روحی جامعه را فراهم کنند، رسالت سنگینی بر دوش دارند.
وی اضافه کرد: مداحان و همه افرادی که نسبت به خاندان اهل بیت (ع) عشق و ارادت دارند در کنار عشق و شور خود باید در تقویت معرفت نیز کوشا باشند تا بتوانند با همسان سازی و تطبیق و مقایسه عصر کنونی با عصر امام حسین (ع) افتراق ها و تشابهات را پیدا کرده تا ما بتوانیم انشاءالله از این ذخیره بیپایان الهی که خداوند متعال در اختیار ما قرار داده بهترین بهرهبرداری را داشته باشیم.
وی در مورد مهترین عبرت های سیاسی عاشورا خاطرنشان کرد: یکی از عبرت های عاشورا فریب باطل را نخوردن است. کسانی که در مسیر باطل قدم بر می دارند آن را فریاد نمی کشند و معمولا با یک لباس حق جلو می آیند و افرادی را که بینش عمیقی ندارند، فریب می دهند. مهمترین عبرت ما از واقعه عاشورا این است که ما تلاش کنیم فریب باطل را نخوریم و بیشتر به باطن امور پی ببریم و فریب ظواهر را نخوریم عاشورا باید به ما بصیرت سیاسی بدهد.
نظر شما