به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، مراسم بزرگداشت روز جهانی موزهها امروز (شنبه، ۲۹ اردیبهشت ماه) همزمان با روز جهانی موزه ها در سالن همایش های موزه ملی ایران برگزار شد.
امسال برنامه های هفته میراث فرهنگی با شعار «موزه ها برای آموزش و پژوهش» آغاز شده است. در این مراسم علی دارابی، قائممقام، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، میراثفرهنگی، مریم جلالی معاون صنایعدستی کشور، علی طلوعی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت، سردار مهری، فرمانده یگان حفاظت میراثفرهنگی، جبرئیل نوکنده، مدیر موزه ملی ایران و جمعی از مدیران و فعالان و پیشکسوتان حوزه موزهداری کشور و جمعی از سفرا و مسئولان نمایندگیهای سیاسی کشورهای خارجی حضور داشتند.
این مراسم با تلاوتی از کلام الله مجید و سرود ملی پخش کلیپی با موضوع الواح هخامنشی استردادی از آمریکا آغاز شد.
راه اندازی «شورای عالی آموزش و پژوهش» برای نخستین بار در دولت سیزدهم
در این مراسم «علی دارابی»، قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی با اشاره به افتتاح نمایشگاه آثار کمتر دیده شده موزه ملی در استان ها، گفت: امسال در روز جهانی موزه برای نخستین بار موفق شدیم در ۱۱ استان آثار کمتر دیده شده موزه ملی ایران را به نمایش بگذاریم.
قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی با اشاره به شعار امسال ایکوم «موزه برای آموزش و پژوهش»، اظهار کرد: بی گمان در هر سازمان، نهاد و مجموعه ای «آموزش و پژوهش» نقش کلیدی و رمز موفقیت آن به حساب می آید. چرا که موفقیت و کارآمدی هر مجموعه و سازمان ارتباط معناداری با سطح دانش، تخصص، مهارت کارکنان دارد. آموزش و پژوهش زیربنای توسعه و آگاهی از تکنولوژی و دانش روز جهانی است. هر سازمانی که نیروی انسانی آن تواناتر باشد در دستیابی به اهداف سازمانی موفق تر است.
علی دارابی با بیان اینکه آموزش و پژوهش درست در هر سازمان باعث «مرجعیت بخشی و اعتماد بخشی» به سازمان می شود، گفت: اگر جهان امروز را «جهان دانایی» بدانیم که از محورهای اصلی پیشرفت و توسعه کشور محسوب می شود، معیار سنجه آن «پژوهش و تحقیق» است. چرا که سنجش دانایی هر مجموعه ای است که آنان را قادر و توانا می سازد که به تولید محتوی و توزیع و بازنشر آن بپردازند و منبع اصلی این تولید محتوی و اطلاعات و دانش جدید جز از راه «پژوهش» و «مطالعه و تحقیق» حاصل نمی شود.
وی به اشاره به اینکه مهم ترین اعتبار و ارزش یک مجموعه سازمانی نیروهای متخصص، آموزش دیده، ماهر، کارآمد، با انگیزه است، تصریح کرد: نیروی متخصص کارآمد این بزرگترین دارایی و ثروت یک مجموعه است، این سرمایه اجتماعی بزرگ و فقط از طریق آموزش و پژوهش است که محقق می شود.
قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی با اشاره به جایگاه کلیدی «موزه ها» در امر «آموزش و پژوهش»، گفت: مجموعه ای از فعالیت ها، اقدامات، در موزه ها، منوط به همین امر مهم است، از حفاظت و مرمت اشیاء تاریخی–فرهنگی گرفته تا اهمیت امور آزمایشگاهی، مدیریت و نگهداری از مخازن، آرشیو و اسناد و مدارک و کتابخانه، مبارزه با آفت ها و سالم سازی و پاکیزگی محیط، از راهنمایی و روایت گری در موزه ها تا حفاظت فیزیکی و افزایش ایمنی آنها، همه و همه رابطه معناداری با امر آموزش و پژوهش پیدا می کند.
علی دارابی با اشاره به مهمترین برنامه های معاونت میراث فرهنگی در سال ۱۴۰۳ گفت: اتمام پروژه های نیمه تمام عمرانی، نهضت مرمت بناها، موزه ها و آثار تاریخی و نهضت آموزش و پژوهش در سراسر کشور از اهم کارهای ما در سال ۱۴۰۳ به شمار می رود.
قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی از راه اندازی «شورای عالی آموزش و پژوهش» برای نخستین بار در دولت سیزدهم خبر داد و اظهار کرد: این شورا به ریاست قائم مقام وزیر و حضور همه معاونان و جمعی از صاحبنظران و استادان در ستاد وزارتخانه و همه استان ها تشکیل شده است.
علی دارابی با اشاره به برنامه های دولت سیزدهم برای حفاظت و صیانت از موزه ها به عنوان ئمیراث فرهنگی کشور گفت: در سند بالادستی نظام جمهوری اسلامی، فصل ۱۷ قانون توسعه پنجساله هفتم به موزه ها توجه شده است. همچنین در برنامه توسعه هفتم کشور که که پایه و اساس برنامه ۵ ساله آینده است، احکام و موارد بی نظیری جانمایی شده است.
وی تاکید کرد: «سند ملی میراث فرهنگی» و «سند ملی موزه داری» تدوین شده و در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی با اشاره به «طرح توسعه موزه ملی ایران» اظهار کرد: طرح «میدان مشق» در زمره طرح های کلیدی دولت سیزدهم است که اجرای آن به تصویب رسیده است.
علی دارابی افزود: طرح «هر شهر، یک موزه» با همکاری وزارت کشور و شهرداری ها در دستور کار قرار گرفته است.
خط مکشوفه در الواح جیرفت تاریخ پژوهش خط را تغییر داده است
در این مراسم «هادی میرزایی»، مدیر کل موزه ها با اشاره به نقش موزه ها در افزایش آگاهی میراثی مردم، گفت: هر سال شورای بین المللی موزها با تعیین شعار ویژه موضوعی خاص را برای ارتقای آگاهی عمومی و آشنایی مردم مورد تاکید قرار می دهد، شعار امسال «موزه ها برای آموزش و پژوهش» نامگذاری شده است.
وی افزود: خط مکشوفه در الواح جیرفت تاریخ پژوهش درباره خط را تغییر داده است؛ این خط قدمتی پنج هزار ساله دارد.
مدیرکل موزه ها اظهار کرد: موزه یک علم میان رشته ای است و بهره گیری از دانش های مختلف از بایسته هایی است که باید به آن بیشتر توجه کرد؛ موزه ها نقش اساسی در گفتگوی میان رشته ای دارند؛ بازدید از موزه ها این امکان را به مخاطبان می دهد که مفاهیم را از نزدیک درک و تجزیه و تحلیل کنند؛ همچنین، موزه ها می توانند بواسطه اشیایی که خود دارند داستان های ما را به زبان اشیائ به نمایش بگذارند.
میرزایی تصریح کرد: پاسداشت روز جهانی موزه می تواند سرآغاز کارآمدی حوزه میراث فرهنگی باشد.
آینده پایدار مستلزم توجه به موزهها است
در ادامه این مراسم «احمد محیط طباطبایی»، رییس کمیته ملی موزه ها (ایکوم ایران) با اشاره به اهمیت موزه ها در توسعه یافتگی یک کشور توضیح داد: موزهها نه تنها یک فضا برای نگهداری آثار هستند بلکه موزهها اساس توسعه در هر جامعه هستند. موزهها وقتی جایگاه والایی را پیدا میکنند باید آن جامعه را توسعه یافته دانست بنابراین اگر قصد داریم آینده پایدار داشته باشیم باید به موزهها توجه داشته باشیم؛ موزه اگرچه یک نهاد غیرانتفاعی است اما ایکوم برای تغییر نگاه به موزه دارد و در حقیقت موزهها جایگاه مهمی در تمام مسائل مهم اجتماعی هر جامعه دارند و نقش اساسی در حوزههای مختلف دارند.
رییس کمیته ملی موزه ها با بیان اینکه پاسخ تمام مسائل را باید در موزه و گنجینه فرهنگی دنبال کرد، گفت: کسانی که به موزه و موزهداری توجه دارند به نسل آینده، به کودکان و به صلح فکر میکنند؛ همچنین موزه غیر از این به ارتقای سواد و دانش مخاطب خود فکر میکرد در اندیشه ارتقا و ایجاد دانایی در مخاطب خود است.
محیط طباطبایی با بیان اینکه موزهها باید بتوانند دانش و آگاهی را در اختیار مخاطبان خود قرار ئهند، اظهار کرد: موزه زیربنای توسعه، فرهنگ است و فعالان حوزه موزهداری نقش مهمی در ایجاد و تقویت این توسعه دارند. از این رو باید قدردان پیشکسوتان، فعالان و کنشگران حوزه موزه و موزهداری در کشور باشیم.
نمایش آثار کمتر دیده شده موزه ملی در ۱۱ استان
در ادامه این مراسم ۱۲۰ در ۱۴ نمایشگاه برخط استانی با نمایش ۱۲۰ اثر ملی موزه ای و باستانشناسی در ۱۱ استان کشور با مجوز قائم مقام وزیر و معاون میراثفرهنگی افتتاح شد.
معرفی برترین موزهداران در روز جهانی موزهها
در ادامه این مراسم این مراسم با حضور معاونان صنایع دستی و میراث فرهنگی، فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی، رئیس کمیته ملی موزهها (ایکوم)، مدیر موزه ملی ایران، مدیرکل موزهها و همچنین مدیرکل روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، مدیر موزه ملک، استاد پیشکسوت محمدحسن سمسار، محمدرضا کارگر، مدیرکل اسبق موزههای کشور از برترین موزهداران در روز جهانی موزهها تقدیر شد.
در بخش حفاظت آثار از حسن فیضیراد، در بخش مسئول برتر موزه از کاظم فدائیان (رئیس گروه موزههای استان قم)، در بخش مدیر برتر موزه از معصومه دیداری (موزه بوعلی همدان) و احسان صانعی (موزه آوا و نوای اصفهان)، عبدالله سپاهی (مدیر موزه مردم شناسی تاس و کپل استان سیستان و بلوچستان)، فرنوش نظری (موزه آب استان گلستان) و فاطمه حاتمی (موزه دوره اسلامی موزه ملی ایران)، در بخش موزهدار برتر از الهام نصرت نظامی (کاخ سعدآباد)، امین بصیری (موزه تاریخ پزشکی خلیج فارس استان بوشهر) و در بخش امین اموال برتر از نفیسه گوهری سیچانی (کاخ موزه چهلستون اصفهان)، بهناز ابراهیم تبریزی (کاخ گلستان)، الهام افکاری (کرمانشاه)، در بخش حفاظتگر برتر از حمزه حمزه (خراسان جنوبی)، وحید برنوس (کرمانشاه)، سحر فروزانپور (موزه جندیشاپور استان فارس)، در بخش راهنمای برتر از محمدعلی صبور صادقزاده (موزه حکیم ابوالقاسم فردوسی) و ندا میرعمادی (کاخ نیاوران)، در بخش مراقب برتر موزه از صمد علینژاد (کاخ گلستان)، مهدی حاجوی (موزه ملی ایران)، در بخش پژوهشگر برتر از محمد سهرابی (موزه گلسنگهای ایران)، در بخش مجموعهدار برتر از بهمن جلیلی (موزه مردمشناسی سوباتان و تالش)، ناصر بخشی (مجموعه اسناد تاریخ معاصر آذربایحان شرقی) و حسن پاکزادیان (مجموعه مردمشناسی و سکه استان سمنان) و در بخش معرفی و آموزش از فائزه امین دهقان (کاخ گلستان) تجلیل شد.
مراسم گرامی داشت روز موزه ها با نقالی «محمدعلی صبور صادقزاده» از موزه حکیم ابوالقاسم فردوسی پایان یافت.
رونمایی از بخشی از الواح هخامنشی استردادی از آمریکا
در ادامه این مراسم در موزه ایران باستان بخشی از الواح هخامنشی استردادی از آمریکا با حضور و علی دارابی قائم مقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور رونمایی شد.
در مراسم رونمایی الواح هخامنشی استردادی از آمریکا «جبرئیل نوکنده»، مدیر موزه ملی ایران توضیح داد: یکی از افتخارات ما در سرزمین ایران گلنوشتههای کاوش تخت جمشید است که در سال ۱۳۱۱ خورشیدی در بازوی تخت جمشید کاوش شده است. این مجموعه ارزشمند اطلاعات کمنظیر از ساختار سازمان اداری و نظام اجتماعی در اختیار میگذارد. اطلاعاتی که این گلنبشتهها در اختیار میگذارد قبلاً در سنگنبشتهها دیده نشده و لایه دیگری از فرهنگ و هنر ایران و احترامی که برای کارگران، زنان و متخصصان و امنیت مسافران در دوره هخامنشی قائل است را نشان میدهد. اکنون شفافیت درست و دقیقی از اقتصاد و نظام اجتماعی هخامنشی داریم.
مدیر موزه ملی ایران با اشاره به محتوای الواح هخامنشی استردادی از آمریکا رونماییشده گفت: طبق مطالعات انجام شده روی این الواح محتوای آنها شامل نامهها، اسناد اداری، دستنوشتههای یک کاتب، شاه و دربار، شخصیتهای تاریخی، مهرهای بایگانی، کارگران، تولید، مسافران و ایزدان پارس است.
وی اظهار کرد: این اسناد متعلق به دوره داریوش بزرگ در ۵۰۹ پیش از میلاد است.
گفتنی است، ۳۵۰۶ لوح هخامنشی همزمان با سفر رئیسجمهوری به آمریکا، در شامگاه ۳۰ شهریور ۱۴۰۲ بعد از ۸۸ سال به کشور بازگشت و در محل موزه ملی ایران قرار گرفتند.
پایان پیام/
نظر شما