خبرگزاری شبستان- استان گلستان، ربابه کابلی؛ امامزاده ها و بقاع متبرکه از دیرباز در نزد مردم ایران دارای احترام و جایگاه خاص و ارزشمندی هستند و در بزنگاه های حساس و روزهای سخت زندگی، به پناهگاه و ملجا آنان تبدیل شده و با تاسی از کرامت این فرزندان و وابستگان بلافصل به ائمه معصومین با راز و نیاز و خواندن دعا از آنان برای حل مشکلات و رفع موانع خود یاری می طلبند.
امامزادگان به دلیل داشتن تقوا، معنویت، اتصال به خاندان اهل بیت و کرامات و معجزاتی که گاه و بیگاه نشانه ای از آن بروز می کند همواره از سوی مردم تکریم می شوند و شاید به همین دلیل است که مزار و مرقد آنان همواره به خصوص در ایام خاص و مناسبت ها مرود استقبال بیشتر مردم قرار می گیرد.
با تکیه بر این جایگاه والا و ارزشمند، مدیران دستگاه های مرتبط تلاش کرده اند بقاع متبرکه و امامزادگان را از حالت تک بعدی و محدودکردن به جایی برای زیارت خارج کرده و با اجرای برنامه هایی در قالب های گوناگون و رویکردهای متفاوت اجتماعی، فرهنگی و حتی اقتصادی، این مکان های ارزشمند مذهبی را جامهای از جنس اثرگذاری لایه لایه در ابعاد گوناگون زندگی مردم بپوشانند.
از چند سال قبل و با تاکید رهبر معظم انقلاب در خصوص ضرورت تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی، اجرای سیاست هایی در این مسیر رونق گرفت و در ظل فرمایشات ایشان و تدابیر اتخاذ شده مسئولان، امامزادگان و بقاع متبرکه جانی دوباره گرفت و آرام آرام جای خود را در میان مردم باز کرد که این رویکرد با قوت و قدرت در حال انجام است.
یکی از بقاع متبرکه ای که همگام با سیاست های کلان کشور، تلاش برای تبدیل به قطب فرهنگی را در دستور کار قرار داد، امامزاده عبدالله (ع) گرگان است.
این امامزاده صاحب کرامت که در میان مردم منطقه به خصوص گرگان دارای احترام بسیار زیاد است و در تاریخ این سرزمین به خصوص دوران مبارزه با رژیم ستمشاهی، یکی از نقاط محوری گردهمایی مبارزان به شمار می رفت، در سال های اخیر شاهد اقدامات و برنامه های خلاقانه ای بود که اجرای آن، این بقعه متبرکه را بیش از پیش در میان مردم محبوب ساخت.
نقش آفرینی در مناسبت های مذهبی و دینی مانند اعزام مبلغ به خانه ها در ماه های محرم و صفر که به شدت مورد استقبال مردم قرار گرفت، راه اندازی ایستگاه صلواتی در مناسبت ها، توزیع سبد کالا به نیازمندان به خصوص ساکنان حاشیه شهر، ارائه مشاوره رایگان به گروه های هدف حاشیه نشین و ساکن مناطق آسیب پذیر، اجرای طرح های ویزیت و داروی رایگان و مشاور رایگان توسط وکلای پایه یک، از جمله این طرح ها است که این امامزاده را به یکی از بخش های فعال و تاثیرگذار اجتماعی و فرهنگی گرگان بدل ساخت.
در کنار اجرای این طرح ها که به یکی از بخش های ثابت و همیشگی امامزاده عبدالله(ع) گرگان تبدیل شده، متولیان این بقعه متبرکه تصمیم گرفتند در کنار این اقدامات، به اقتصاد نیز توجه کرده و از ظرفیت های موجود خود برای موضوع بسیار مهم اقتصاد و معیشت افرادی که در زمره نیازمندان آبرومند قرار می گیرند استفاده کنند.
یکی از بخش هایی که متولیان امامزاده عبدالله (ع) را برای ورود به انجام کارهای اقتصادی ترغیب کرد، تاکید رهبر معظم انقلاب در توجه بیشتر به تولید در نامگذاری سال ها بود که آنان این شعارها را به عنوان نقشه راه خود برگزیده و با تکیه به آن، هدفگذاری ترسیم شده خود را اجرا کردند.
حجت الاسلام حسین گلعذار، مدیر مرکز فرهنگی، قرآنی و اجتماعی افق امامزاده عبدالله گرگان است که ظهر یک روز بارانی بهاری در اتاق کوچک خود مجاور بقعه این امامزاده صاحب کرامت به سوالات خبرنگار خبرگزاری شبستان پاسخ داد.
مرکز افق تاکنون چه اقداماتی انجام داده و در حال اجرا دارد؟
رویکرد اقدامات مرکز افق، توجه به ساکنان مناطق حاشیه شهرها و باز هم به طور ویژه زنان سرپرست خانوار است که به دلیل قرارگرفتن آنان در معرض انواع آسیب های اجتماعی تلاش می کنیم با تمرکز بر نیازهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آنان، به برآورده کردن آن کمک کنیم. به عنوان مثال با همکاری برخی معلمان برای دانش آموزان ساکن این مناطق کلاس های رایگان کنکور برگزار می کنیم تا به آنان در مسیر رسیدن به دانشگاه و در ادامه اهداف بزرگی زندگی یاری برسانیم. همچنین در راستای تقویت سبک زندگی ایرانی- اسلامی، برای افراد جامه هدف دوره های مختلف مشاوره رایگان برگزار می کنیم و یا با توزیع سبد معیشتی که با همراهی خیرین انجام می شود، سعی می کنیم باری از دوش آنان برداریم.
کمک شما به افراد جامعه هدف در بخش اقتصادی معطوف به همین اقدامات است؟
خیر! با شناختی که ساکنان مناطق حاشیه شهر و محلات کم برخوردار داشتیم، تصمیم گرفتیم در کنار اعطای سبد معیشت که به نوعی «ماهی دادن دست افراد است» به آنان «ماهی گیری» بیاموزیم تا آنان را از شمول افراد نیازمند خارج کرده و به توانمندی برسانیم. برای این کار با همراهی مدیران امامزاده عبدالله (ع)، یکی از اتاق های بلااستفاده این مجموعه را انتخاب کرده و با تجهیز آن به چرخ های خیاطی، دوره آموزشی برای زنان سرپرست خانوار گذاشتیم. اجرای این کارها برای ما حدود 1.5 میلیارد تومان هزینه داشت که با آن نیازهای اولیه راه اندازی کارگاه خیاطی را تامین کردیم. در ابتدا گمان نمی کردیم مورد استقبال قرار بگیریم اما بر خلاف تصور ما، مراجعه به کارگاه خیاطی امامزاده عبدالله (ع) افزایش یافت تا جایی که ظرفیت دوره اول آموزش به سرعت تکمیل شد. در این کارگاه 12 چرخ خیاطی تعبیه شده که کارآموزان آموزش های لازم را از سوی پنج مربی کاربلد و امتحان پس داده فرامی گیرند. پس از تکمیل آموزش، 2 راه پیش پای آنان قرار دارد. این کارآموزان که همه زنان سرپرست خانوار هستند هم می توانند در این کارگاه حاضر شده و سفارش های خود را بدوزند و هم می توانند برای خود در خانه و یا هر جایی که می توانند کارگاه کوچک خیاطی راه اندازی شده و باز هم با حمایت ما که همچنان شامل حال آنان می شوند به کار و تولید بپردازند.
نحوه فعالیت و کسب درآمد این بانوان چگونه است؟
برای آن که خیال این بانوان که پس از آموزش های ما به خیاطان زبردست تبدیل می شوند از فروش تولیدات آسوده باشد، به طور معمول با شرکت ها، کارخانجات، واحدهای تولیدی، مدارس و مانند آن برای تولید لباس های مورد نیاز قرارداد امضا می کنیم تا این بانوان دیگر دغدغه فروش نداشته باشند و با خیال راحت به تولید و افزایش کیفیت کارهای خود فکر کنند. به طور معمول و میانگین، درآمد این بانوان خیاط حدود 7 میلیون تومان است که امیدواریم با افزایش تجربه آنان، این مبلغ هم بیشتر شود. همان طور که پیش بینی می کردیم، پس از ارائه آموزش به گروه های اولیه، بر تعداد متقاضیان شرکت در دوره های آموزشی ما افزوده شد که در نهایت تصمیم گرفتیم، این آموزش ها را چند شیفته برگزار کنیم تا پاسخگوی همه تقاضاها باشیم. در کنار خیاطی، بخش دیگری از امامزاده را به آموزش حصیربافی اختصاص دادیم که این دوره هم مورد استقبال قرار گرفت تاکنون با گذشت چند ماه از آغاز برگزاری، بیش از 20 نفر در آن شرکت کردند. با توجه به نیاز کم حصیربافی به تجهیزات و البته فروش بیشتر تولیدات، تلاس می کنیم بر کیفیت آموزش های خو اضافه کنیم تا تعداد بیشتری از جامعه هدف را برای شرکت در دوره ها ترغیب کنیم. افرادی که در کارگاهی آموزشی امامزاده عبدالله (ع) حصیربافی را آموخته و به تولید پرداختندبه طور متوسط ماهانه 10 میلیون تومان درآمد دارند.
چشم انداز شما برای نقش آفرینی بیشتر در بخش اقتصادی محدود به همین آموزش ها است یا برنامه دیگری دارید؟
برنامه قطعی مرکز افق، گسترش کلاس های آموزشی در محلات است. نمی خواهیم این دوره ها را محدود به امامزاده عبدالله (ع) کنیم چون در این مکان با محدودیت هایی از جمله کمبود فضای فیزیکی مواجه هستیم که ما را در رسیدن به اهداف بلند و متعالی در گسترش چتر آموزشی به جامعه هدف دچار مشکل می کند. می خواهیم از ظرفیت محلات و مساجد و مانند آن برای برگزاری دوره های آموزشی برای زنان سرپرست خانوار به جامعه هدف اصلی خود بهره بگیریم. در کنار زنان سرپرست خانوار، ناشنوایان را نیز یکی دیگر از افراد جامعه هدف خود تعیین کرده و برخی برنامه های خود را با رویکرد توجه به آنان برگزار می کنیم. مثلا برای ناشنوایان روضه با زبان اشاره برگزار می کنیم و یا برای آنان دوره آموزش زبان اشاره تدارک می بینیم تا به توانمندسازی آنان کمک کنیم و این رویکرد را همچنان نیز ادامه خواهیم داد.
نظر شما