100 سند و عکس تاریخی از نواب و یارانش به نمایش درآمد

در نمایشگاهی با عنوان نواب صفوی و یارانش، 100 قطعه عکس و سند تاریخی از 27 دی تا 6 بهمن در گنجینه اسناد کتابخانه ملی به نمایش گذاشته شده است.

به گزارش خبرنگار شبستان، نمایشگاه نواب صفوی و یارانش به مناسبت سالگرد شهادت شهید حسام نواب صفوی و تنی چند از یارانش برپا شده است.

 

این نمایشگاه صبح امروز 27 دی با حضور اسحاق صلاحی، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، محمد عبد خدایی از اعضای جمعیت فداییان اسلام و همرزم شهید نواب صفوی و محمد رجبی، تاریخ نگار و جمعی از علاقمندان در گجینه اسناد کتابخانه ملی آغاز به کار کرد.

 

این نمایشگاه 100 قطعه عکس و سند تاریخی از مبارزات و زندگی تا شهادت نواب صفوی  و یارانش را روایت می کند.

 

نمایشگاه به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی و موسسه پژوهشی مهتاب از 27 دی تا 6 بهمن در گنجینه اسناد و کتابخانه ملی دایر است.

 

نگاهی به فعالیت نواب صفوی و جمعیت فدائیان اسلام

در راستای مبارزات تاریخی ملت ایران علیه جریان‏های هویت‏شکن ضد دینی، استبداد داخلی و قدرت‏های مداخله‏گر خارجی، حرکت شیعی و ایدئولوژیک فداییان اسلام دارای جایگاه ویژه واهمیت فوق العاده‏ای است. جمعیت فداییان اسلام به رهبری نواب صفوی در طول بیش از 10 سال فعالیت سیاسی و انقلابی خود علیه رژیم شاه و دولت‏های وابسته به آن، حامل دستاوردهای برجسته‏ای از جمله، ملی شدن صنعت نفت در ایران شدند. این حرکت، به همت نواب صفوی-که طلبه ای جوان و دارای نبوغ سیاسی استثنایی و شهامت ویژه ای بود – آغاز گردید. جمعیت فداییان اسلام، در اوایل اسفند 1324، با انتشار اعلامیه ای با عنوان دین و انتقام اعلام موجدیت کرد نواب برای گسترش فعالیت های این جمعیت، چند تن از جوانان متدین را مانند سیدحسین امامی، عبدالحسین واحدی و ... با خود همراه کرد در آن زمان هدف مهم و اصلی نواب و یارانش، مبارزه با کسروی بود که آزادانه به فعالیت های ضدمذهبی می پرداخت سرانجام کسروی در بیستم اسفند 1324، به دست سیدحسین امامی و سیدمحمدعلی امامی (دو تن از اعضای فداییان اسلام)، به سزای اهانت هایش به مبانی اسلام رسید.

 

فداییان اسلام در ادامه  فعالیت ها و برنامه های خود، با بهره گیری از برنامه هایی چون سخنرانی، برگزاری مراسم مذهبی و مسافرت به شهرهای مختلف، به بیان افکار، عقاید و گسترش نفوذ خود پرداختند، انان، قم را به یکی از پایگاههای خویش تبدیل ساختند و نوعی روحیه ی انقلابی گری در آن تزریق کردند.

 

با انتخاب هژِیر به نخست وزیری در خرداد 1327، نزدیکی آیت الله کاشانی و نواب صفوی بیشتر شد و جریانی به محوریت این دو روحانی، برای مبارزه با هژیر به حرکت درامد ورود آنان به میدان مبارزه، نیروهای مذهبی را در جامعه فعال و حزب توده را با همه توانش، منفعل کرد.

 

در اثر مبارزه آیت الله کاشانی و فداییان اسلام، هژیر ناگزیر به استعفا شد اما چندی بعد، به سمت وزیر دربار انتخاب گردید هژیر – که وابسته به انگلیس و فرقه ی ضاله ی بهائیت بود – نقش مهمی در بروز تقلب در شانزدهمین دوره ی انتخابات مجلس شورایملی ایفا کرد از این رو، به جرم همین خیانتها، به دست سیدحسین امامی (عضو فداییان اسلام)، به قتل رسید پس از کشته شدن هژیر در سیزدهم آبان 1328 و فعال شدن نهضت ملی، انتخابات مجلس شانزداهم تکرار و آیت الله کاشانی و عده ای همچون دکتر مصدق، به مجلس راه یافتند.

 

در آن هنگام شاه، کوشید با برگزیدن رزم آرا به نخست وزیری، بر اوضاع چیره شود و مخالفان را سرکوب کند در آن زمان، هیچ کس تردیدی نداشت که رزم آرام مهمترین مانع بر سر ملی شدن نفت و انجام خواسته های ملت است بنابراین فداییان اسلام، مصمم به ترور وی شدند و خلیل طهماسبی، بدین کار اقدام کرد و او را کشت.

 

پس از ملی شدن صنعت نفت، به تدریج در ائتلاف گروههای دخیل در ملی شدن صنعت نفت، گسست پدید آمد هدف فداییان با آنچه دولت مصدق دنبال می کرد تفاوت داشت از این رو، اختلافات آنها – که قبل از آن نیز زمینه هایی داشت – رو به فزونی گذاشت همزمان روابط فداییان اسلام با آیت الله کاشانی نیز به هم خورد و فداییان اسلام، بر ضد وی موضع گیری کردند؛ تا جایی که دکتر مصدق، نواب صفوی و شماری از اعضای فداییان اسلام را دستگیر و زندانی کرد همین امر، باعث شد تا فداییان اسلام، به قتل ناموفق حسین فاطمی دست بزنند.

 

با وقوع کودتای 28 م مرداد، از آن جا که فداییان اسلام مبارزه با نیروی خارجی و استبداد داخلی را در اصول خود گنجانده بودند، به مبارزات خویش ادامه دادند و اعلامیه های مهمی علیه قرار داد کنسرسیوم نفتی، صادر کردند همچنین نواب صفوی در سال 1333 در کنگره ی اسلامی فلسطین، با هدف نجات فلسطین شرکت جست و سخنرانی آتشینی در دفاع از آرمان فلسطین ایراد کرد آنگاه عازم مصر شد و با رهبر اخوان المسلمین دیدار کرد.

 

با نخست وزیر شدن حسین علاء وی خواهان پیوستن ایران به پیمان بغداد این پیمان باعث گسترش حوزه ی نفوذ آمریکا و انگلیس می شد هنگامی که از تصمیم قطعی دولت و شاه برای پیوستن به آن پیمان اطلاع یافتند تصمیم به کشتن حسین علا گرفتند مظفرذوالقدر در 25 م آبان 1334، وی را هدف قرار داد؛ اما علا جان سالم به در برد و با سرباند پیچید عازم بغداد شد.

 

این موضوع زمینه ی لازم را برای دستگیری اعضای مرکزی جمعیت فداییان اسلام فراهم آورد طی دادگاهی فرمایشی، حکم اعدام فداییان اسلام (نواب صفوی، خلیل طهماسبی، مظفر ذوالقدر و محمد واحدی) صادر شد شهادت، پایان یک دهه فعالیت سیاسی و مذهبی این جمعیت بود از آن پس، هر چند جمعیت نتوانست در ساختاری واحد متحد شود، اما اقدام های آن جمعیت و به ویژه تفسیر سیاسی آنان از دین، نقش مهمی در پیروزی انقلاب اسلامی ایفا کرد.

 

پایان پیام/

 

 

کد خبر 99937

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha