به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز پنجشنبه ۶ آذر شبستان به شرح زیر است:
حمایت اتاق ایران از شیوهنامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد
اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در اطلاعیهای با حمایت از شیوهنامه «ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد»، آن را مطابق با نظرات کارشناسی اتاق ایران اعلام کرد. در اطلاعیه اتاق ایران آمده است: با تصمیم ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، شیوهنامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد برای اجرا، ابلاغ شد.
بر اساس شیوهنامه جدید که مطابق با نظرات کارشناسی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران است، دولت قبول کرد که قیمت بر مبنای رقابت در بورس کالا کشف و تعیین شود.
اتاق ایران تیرماه امسال به درخواست وزارت صنعت، معدن و تجارت، گزارش جامعی را درباره قیمتگذاری زنجیرهآهن و فولاد منتشر کرد.
بنا به این گزارش که با استفاده از توان کارشناسی کمیسیونهای تخصصی و با محوریت کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران و همچنین انجمنهای تخصصی فعال در زنجیره آهن و فولاد تهیهشده، نسبت به کاهش شدید سرمایهگذاری در صنایع بالادستی (معادن سنگآهن، کنسانتره، گندله و آهناسفنجی)، عدم سوددهی معادن بزرگ و ضرردهی و تعطیلی معادن کوچک به دلیل فروش محصولات خود تا ۵۰ درصد ارزانتر از نرخهای جهانی و در نهایت، کاهش بهرهوری کارخانجات فولاد به دلیل بهرهگیری از نهاده ارزان در پی دخالت دولت در قیمتگذاری و صادرات محصولات زنجیره آهن و فولاد هشدار داده شده بود.
پایان سبز بورس در هفته نخست آذر ماه
شاخص بورس در معاملات هفته جاری ۲۲ هزار واحد افزایش داشت؛ شاخص کل در پایان روز چهارشنبه ( ۲۸ آبان ماه) با عدد یک میلیون و ۳۴۵ هزار واحد به معاملات پایان داد که این رقم در روز چهارشنبه (۵ آذر ماه) به عدد یک میلیون و ۳۶۷ هزار واحد رسید.
همچنین شاخص کل (هموزن) در پایان هفته گذشته ۳۸۱ هزار و ۲۷۱ واحد بود که در هفته جاری این عدد به ۳۹۵ هزار و ۱۲۸ واحد و شاخص قیمت (هموزن) از ۲۴۹ هزار و ۷۰۶ واحد به عدد ۲۵۸ هزار و ۷۳۷ واحد رسید.
در پنج روز معاملاتی این هفته بورس نمادهای ایران خودرو، سایپا، شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی، ملی صنایع مس ایران، بانک تجارت، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت تجارت در گروه نمادهای پربیننده قرار داشتند.
در هفتهای که گذشت زراعت و خدمات وابسته، عمده فروشی، محصولات کاغذی، سایر واسطهگریهای مالی، بیمه و بازنشستگی، قند و شکر، بانکها و موسسات اعتباری، محصولات کامپیوتری، الکترونیکی و نوری، فرآورده های نفتی، دارویی، رایانه، خرده فروشی، استخراج نفت و گاز به جز اکتشافات، دستگاههای برقی، ماشینآلات و تجهیزات، صنایع غذایی به جز قند و شکر، سیمان، آهک و گچ، خودرو و قطعات، محصولات چوبی، اطلاعات و ارتباطات، فعالیتهای هنری، سرگرمی و خلاقانه، سایر حمل و نقل، استخراج زغال سنگ، سرمایه گذاریها، کانی غیرفلزی، محصولات فلزی، استخراج سایر معادن، حمل و نقل انبارداری و ارتباطات، واسطه گری های مالی و پولی، استخراج کانههای فلزی و وسایل ارتباطی با بالاترین درصد بازدهی همراه بودند.
توزیع مرغ گرم در بازار با قیمت ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان
امید گیلانپور، معاون توسعه صنایع تبدیلی و کسبوکارهای کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی گفت: شرکت پشتیبانی امور دام کشور از چند روز گذشته روزانه نزدیک به ۳۰۰ تن مرغ گرم را با قیمت کیلویی ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان در بازار عرضه میکند که پایینتر از قیمت مصوب است. توزیع روزانه مرغ گرم در تهران انجام شده و برنامهریزی کردیم تا در استانهای دیگر هم این مرغ توزیع شود و قیمت برای مصرفکننده کاهش یابد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره علل افزایش قیمت مرغ در بازار، اظهار داشت: افزایش قیمت مرغ در روزهای گذشته، ناشی از اتفاقاتی است که از ابتدای سال ۹۹ بخش تولید با آن روبهرو بوده است.
وی افزود: برای تولید محصولات پروتئین دامی، نیازمند واردات نهادههای دامی هستیم و تحریم موجب محدودیت تامین ارز و پاندومی کرونا موجب افزایش قیمت غلات و نهادههای دامی در جهان شد.
گیلانپور تصریح کرد: محدودیت ارز و افزایش قیمت نهادههای دامی در جهان، میزان نهاده قابل دسترس برای کشور را کاهش داد و موجب شد تامین نهاده برای تولید کاهش یابد.
وی ادامه داد: تا پایان آبانماه نزدیک به ۲.۵ میلیون تن نهاده کمتر از میزان مورد نیاز تامین شد و این کمبود، ترکیب نامناسب آن و توزیع نهاده در زمان نامناسب سبب شد که تولید با ریسک زیادی مواجه شود.
پتروشیمی لردگان ۱۰۰ درصد به دست متخصصان داخلی راهاندازی شد
محسن محمودی صبح امروز (پنجشنبه، ششم آذرماه) در آیین بهرهبرداری رسمی پتروشیمی لردگان به اشتغال ایجاد شده طی پنج سال گذشته در این پروژه اشاره و اظهار کرد: ۸۰ درصد نیروهای فعال در این پروژه از افراد بومی منطقه چهارمحال و بختیاری بودهاند.
وی افزود: در زمان راهاندازی پتروشیمی لردگان نیز بیش از ۸۰ درصد متخصصانی که استخدام و آموزش داده شدند از این استان بودند.
مدیرعامل پتروشیمی لردگان با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی بهدلیل ماهیت آن صنعتی سخت و پیچیده است، ادامه داد: بهطور معمول، ساخت، پیشراهاندازی، راهاندازی و تکمیل پروژهها با حضور کارکنان شرکتهای خارجی ثبت شده در فهرست بلند (وندورلیست) انجام میشد، اما خوشبختانه راهاندازی پتروشیمی لردگان با توجه به کرونا و تحریمها، ۱۰۰ درصد بهدست متخصصان داخلی اجرا شد.
افتتاح طرحهای نفتی همسو با برنامههای اقتصاد مقاومتی است
بیژن زنگنه امروز (پنجشنبه، ششم آذرماه) در آیین افتتاح سه طرح ملی نفت از پتروشیمی لردگان بهعنوان نخستین طرح نام برد و با اشاره به افزایش تولید محصولات پتروشیمی در هفت سال اخیر، گفت: هدف اصلی وزارت نفت و دولت در صنعت پتروشیمی، گذر از خامفروشی، تکمیل زنجیره ارزش و رفع نیاز داخل بوده است.
وی با بیان اینکه با تکمیل طرحهای جهش دوم صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۰، ظرفیت تولید سالانه محصولات پتروشیمی کشور به ۱۰۰ میلیون تن میرسد که نسبت به سال ۹۲ افزایش ۸۰ درصدی دارد، تصریح کرد: ارزش تولید محصولات نهایی این طرحها در مجموع به ۲۵ میلیارد دلار میرسد.
وزیر نفت با اشاره به اینکه بیشتر طرحهای جهش سوم صنعت پتروشیمی با هدف تولید سالانه ۱۳۳ میلیون تن و با ارزش ۳۷ میلیارد دلار نیز در حال اجراست، افزود: همانطور که پیشتر وعده دادیم، ۱۹ طرح پتروشیمی در جهش دوم با ارزش ۱۱.۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری و تولید ۲۵ میلیون تن امسال به بهرهبرداری میرسد.
به گفته زنگنه، از ابتدای امسال تاکنون پنج طرح پتروشیمی با سرمایه گذاری ۳ میلیارد دلار از سوی حضرتعالی (رئیس جمهوری) افتتاح شده و طرح اوره و آمونیاک لردگان ششمین طرح پتروشیمی است که امسال به بهرهبرداری میرسد.
وی با بیان اینکه پتروشیمی لردگان در منطقهای کمتر توسعهیافته و با هدف محرومیتزدایی به بهرهبرداری رسیده است، تصریح کرد: این طرح ازسوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس) اجرا شده است که روزانه ۳ هزار تن و سالانه بیش از یک میلیون تن اوره تولید میکند.
ریزش ادامهدار قیمت دلار/ ۱۱۰۰ تومان کاهش در این هفته
بررسی روند معاملات ارزی در هفته اخیر، نشان از ریزش دلار از قله بیست و شش هزار تومانی و رسیدن به کانال بیست و چهار هزار تومانی دارد. به گونه ای که در معاملات امروز (پنج شنبه ششم آذرماه ۹۹) و در لحظه انتشار این گزارش، هر اسکناس دلار آمریکا به نرخ ۲۳۶۵۰ تومان در صرافی های مجاز و بانکی سطح کشور از مردم خریداری می شود و در مقابل با کاهش ۱۲۰ تومانی نسبت به روز گذشته، به قیمت ۲۴۸۵۰ تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته می شود.
رسیدن دلار به کانال بیست و چهار هزار تومانی در شرایطی است که در اولین روز هفته، بهای دلار در نزدیکی مرز بیست و شش هزار تومان در نوسان بود و حالا در ادامه روند کاهشی روزهای گذشته، نرخ دلار با افت ۱۱۰۰ تومانی نسبت به شروع هفته، رونمایی شده است.
همچنین بر اساس این گزارش، امروز هر اسکناس یورو در این صرافی ها، به نرخ ۲۸۴۵۰ تومان از مردم خریداری می شود و در مقابل به قیمت ۲۹۶۵۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته می شود.
نزول شاخص ارزی از کانال ۲۸ به ۲۴
نگاهی به روند یک ماهه گذشته نرخ دلار در بازار ارز نشان می دهد، نرخ فروش دلار آمریکا در ششمین روز از آذرماه ۹۹ نسبت به یک ماه قبل (۶ آبان ۹۹)، حدود ۳۴۰۰ تومان ریزش دارد. از مهم ترین دلایل افت شاخص ارزی و کاهش قیمت ها در بازار ارز، حضور پرقدرت بازارساز و مدیریت هوشمندانه بانک مرکزی و توجه به نیازهای واقعی متقاضیان ارزی بوده است. روندی که با خروج تقاضای سفته بازی و کاذب از بازار ارز و ثبات و تعادل شاخص ارزی همراه شده است.
نظر شما