به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات زیربنایی این مرکز در گزارشی با عنوان «تحلیل چالشهای توزیع و تأمین خوراک مرغداریهای کشور» آورده است؛ هرچند صنعت طیور، اهمیت راهبردی در امنیت غذایی کشور دارد، ولی تأمین نهادههای تولیدی آن وضعیت مناسبی ندارد؛ به نحویکه اگر اقدامهای مقتضی صورت نگیرد کشور با چالشهای جدی در بخش تأمین گوشت مرغ و تخممرغ، که از اصلیترین منابع غذایی عموم مردم هستند، مواجه میشود.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس میافزاید؛ افزایش چشمگیر قیمت نهادهها در چند ماه گذشته و کمیاب شدن آنها حتی با قیمتهای چندبرابری در برخی مقاطع زمانی سبب افزایش ریسک جوجهریزی و کاهش شدید حاشیه سود مرغداران شده و حتی در بسیاری از موارد به ضرر آنها منجر شده است. این موضوع میتواند در ماههای آینده کاهش شدید جوجهریزی را سبب شود و کشور را دچار کمبود گوشت مرغ و تخممرغ کند.
بررسی ها در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نشان می دهد بهمنظور اصلاح روند تأمین و توزیع نهادهها در کوتاهمدت لازم است ضمن تنوعبخشی به سبد خوراک دام، رانتهای موجود و عوامل عدم شفافیت در این زنجیره حذف شود. اصلاح روند فعلی جمعآوری و گزارشدهی آمار و ارتقای کیفی و بهروزرسانی سامانهها و مرتبط کردن کامل آنها، از واردات نهاده تا قرار گرفتن آن در اختیار مرغدار و نیز نهایتاً عرضه محصول نهایی توسط مرغدار به بازار مصرف باید مدنظر قرار گیرد. با توجه به مسائل زنجیره توزیع و نارضایتی های فراوان و ضرورت تصمیم گیری و بهبود فوری امر، پیشنهاد می شود کمیته تخصصی، مستقل از معاونت امور دام و طیور، با هدف نظارت میدانی و مستمر بر اجزای مختلف زنجیره تشکیل شود تا ثبات نسبی در این حوزه حیاتی شکل گیرد. این کمیته باید از همه اختیارات لازم در زمینه نظارت ازجمله دسترسی به همه اسناد در همه زمانها و مکانها و امکان بازرسی در طول زنجیره برخوردار باشد.
متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.
نظر شما