به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، محمدصادق بصیری سه شنبه (27 آبان) به مناسبت بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار در برگزاری مراسم مجازی تکریم از خادمان، کتابداران و فعالان عرصه کتاب و کتابخوانی گفت: در اهمیت کتاب همین بس که اولین ارتباط پیامبر گرامی اسلام به عنوان رسول با پرودگارش راجع به خواندن است و این خیلی پرمعنا است؛ آن هم در جامعه ای که همه بی سواد بودند و کسی خواندن و نوشتن نمی دانست اما ارتباط اول خداوند و اولین پیغام « اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَق » یعنی بخوان به نام پرودگارت که آفرید؛ این خواندن به معنای صرفاً لفظی هم نیست بلکه فهمیدن است زیرا چه چیزی را بخواند؟ او باید آفرینش را بخواند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کرمان با بیان اینکه خواندن به معنای فهمیدن و درک کردن است، بیان کرد: این نکته مهمی است که خواندن ما بدون تدبر هم نباید باشد.
وی با اشاره به ادامه آیه «اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ»؛ یعنی بخوان و پروردگار تو كريم ترين [كريمان] است که کاربرد قلم را به ما آموخته است، ادامه داد: ما در قرن 21 زمانی که این ها را می شنویم و می خوانیم برای ما خواندن و نوشتن و قلم به دست گرفتن خیلی عادی است اما ما باید خود را 14 قرن گذشته در یک جامعه قبیله ای دوران جاهلیت بگذاریم که کسی از قلم چیزی نمی دانست و نمی توانست از طریق قلم و کتاب چیزی را یاد بگیرد.
بصیری با بیان اینکه خیلی پرمعنا است که چرا اینقدر قرآن کریم به علم، فهمیدن، دانستن و ... اهمیت می دهد؟ اظهار کرد: بعد از چندوقت سوره قلم نازل می شود که خداوند به قلم و ابزار قلم سوگند می خورد؛ نکته ای که امروز می توانیم از این تأکید الهی و قرآنی یاد بگیریم این است که هر چقدر امروز از قلم، نوشتن، کتاب و مطبوعات دور شویم دوباره به دوران جاهلیت و نادانی نزدیک می شویم البته جاهلیت مدرن!
وی خاطر نشان کرد: مفهوم دیگر این است که هر چه از قلم و کتاب دور شویم از اخلاق هم دور می شویم؛ به همین دلیل است که فرمود «فقط کسانی که علم دارند و از خدا خشیت پیدا می کنند»؛ خشیت که به معنای بندگی مخلصانه است رابطه دقیق با خواندن، نوشتن، علم و سواد دارد.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کرمان با بیان اینکه حضرت علی(ع) در نهج البلاغه با یکی از اصحاب خاص خود که کمیل بن زیاد است و گاهی حرف های مهم را با ایشان می زدند به ایشان گفتند «دل انسان مانند ظرف است که هرچه این ظرف بزرگتر باشد می تواند مظروف را در خود جای دهد؛ تو هم سعی کن دلت را ظرف بزرگی قرار بدهی»، توضیح داد: حضرت علی(ع) در ادامه می فرمایند «مردم 3 دسته هستند؛ گروه اول، علما و دانشمندان الهی که مربی مردم هستند؛ گروه دوم کسانی که خود فاقد دانش اما در سایه نور دانش دانشمندان حرکت می کنند و در پی تحصیل علم هستند (مانند دانشجویان و دانش آموزان، طلبه و ...)؛ گروه سوم انسان های احمقی که نه خود راه را می دانند و نه از رهروان راه می پرسند».
وی ادامه داد: در قرآن کریم که بنای نظری تمدن فرهنگ ما را بعد از فرهنگ ایرانی تکمیل می کند، خیلی آیات و سفارش های تکان دهنده ای است؛ به طور مثال در سوره نمل آیه 83 و 84؛ اصلاً بشر به دنیا آمده تا علم پیدا کند پس این عمر که می گذرد وقتی از ما سئوال می کنند چه به دست آوردی؛ یعنی چه چیزی را فهمیدی و خواندی و همچنین در سوره یوسف نیز آیه تکان دهنده ای هست.
بصیری گفت: اگر خواندن و فهمیدن با تدبر و تأمل همراه شود آن زمان آنچه می بینیم، می شنویم و می خوانیم و این کتاب ها برای ما سرمایه دنیوی و اخروی می شود.
وی با اشاره به اینکه کتاب برای همه آنچه می خواهیم و نیاز داریم نسخه است، بیان کرد: کتاب ما، کتاب آسمانی است و هیچ تردیدی در آن نیست و باعث هدایت بشر می شود و زمینه را برای خواندن و فهمیدن فراهم می کند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کرمان اظهار کرد: هفته کتاب را به همه اندیشمندان، نویسندگان، اهل علم، فرهنگ و هنر، کتابداران، کتابخوانان و ... تبریک عرض می کنم و به ویژه سیاست گذاران و برنامه ریزان فرهنگی در اداره کل کتابخانه های عمومی استان که برای افزایش سرانه مطالعه، ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی و ایجاد علاقمندی نسبت به کتاب در همه اقشار تلاش می کنند، امیدواریم موفق باشند.
وی در پایان گفت: برای اقشار مختلف به ویژه کودکان، نوجوانان و جوانان باید بیشتر اهتمام بورزیم و بدانیم همین تلاش ها باعث می شود که توجه جامعه به کتاب بیشتر شود و شاهد شکوفایی استعدادها و رشد و تعالی جامعه باشیم.
نظر شما