خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ برداشت طلای سرخ در سال جاری درحالی آغاز می شود که با کاهش دوساله قیمت زعفران و کمبود نیروهای کارگری، کشاورزان سرایانی را با ناامیدی راهی مزارع زعفران کرده است.
برداشت گل زعفران به صورت دستی یعنی نیاز به نیروی کار زیاد؛ آن هم در مقطعی خاص و نزدیک به چند هفته؛ اما شیوع ویروس کرونا باعث شده تا این روزها نیروی کار ماهر و کارکرده در زمینهای زعفران کمیاب شود.
به گفته یکی از زعفرانکاران سرایانی چشم امید مردم سرایان به برداشت و درآمد طلای سرخ دوخته شده است و در حال حاضر سرنوشت طلای سرخ اسیر بی برنامگی مسئولین شده است.
افزایش هزینه های برداشت زعفران
«حسن سروقد» با بیان اینکه بالغ بر ۹۵درصد مردم شهرستان به زعفرانکاری مشغول هستند، می گوید: در سالهای اخیر با توجه به اجرای طرح تعادل بخشی دشت سرایان تنها روزنه ی معیشت و درآمد کشاورزان سرایان از طریق کاشت و برداشت زعفران تأمین می شود اما امسال تا حدود زیادی با توجه به کاهش قیمت محصول و افزایش هزینه های برداشت، در آمد کشاورزان کاهش یافته است.
در سال جاری محدودیت های کرونایی در آمد زعفرانکاران سرایانی را تحت تأثیر قرار داده و این موضوع نگرانی شدید آنان را فراهم کرده است. اینها گفته «حسینی» یکی دیگر از زعفرانکاران است که میافزاید: اکثر زعفرانکاران سرایانی برای برداشت محصول خود نیاز به نیروی کارگر دارند. وجود کارگران آنقدر در فصل برداشت زعفران مهم است که زعفرانکاران یکسال قبل با پیش پرداخت اولیه برای تأمین نیروی کارگری سال آینده خود اقدام می کنند.
کارگر برای برداشت محصول نیست!
وی، وابسته بودن درآمد و معیشت کشاورزان به محصول زعفران را یادآور می شود و می گوید: در سال جاری نبود کارگر برای زعفران کاران به معما تبدیل شده است و ادامه این روند کاهش چشمگیر درآمد کشاورزان را به دنبال خواهد داشت و پای دلالان را در خرید ارزان گل زعفران به منطقه باز کرده است.
این زعفرانکار با بیان اینکه دولت باید فکری برای ضرر و زیان زعفرانکاران بردارد، می افزاید: ۲ هکتار زمین زعفرانی دارم و هرساله با بهره گیری از توان کارگران فصلی محصول تولیدی را جمع آوری می کردم اما امسال با کمبود نیروی کارگری واقعاً مانده ام و از توانم خارج است. مجبور به فروش ارزان محصول هستم.
«محمد رضایی» نیز یکی دیگر از کشاورزان سرایانی هم می گوید: مسئولین باید برای سرنوشت این محصول استراتژیک اقدامی و راه چاره ای بیندیشند.
وی ادامه می دهد: ۶ماه قبل اقدام به پیش پرداخت سه میلیون تومان برای تأمین کارگر مورد نیاز برای برداشت محصول کردم اما اکنون با ممانعت اعضای شورای اسلامی روستا مواجه شدم که از آمدن کارگر جلوگیری کردند در حالی که کارگران متقاضی برای برداشت زعفران و تأمین درآمد خود هستند.
این زعفرانکار با بیان اینکه اقساط وامهای بیشتر کشاورزان سررسید شده است و چشم امید آنان به جمع آوری زعفران دوخته شده است، ادامه می دهد: مسئولین باید به داد زعفرانکاران برسند و با پرداخت تسهیلات بلاعوض اندکی از گرفتاری های آنان را کاهش دهند.
وی همچنین بیان می کند: درسال جاری فصل برداشت زعفران هم برای کشاورزان و هم کارگران رنج آور شده و در آمد هر دو قشر را تحت تأثیر قرار داده است.
برداشت طلای سرخ از ۳ هزار هکتار سطح زیر کشت سرایان
مدیر جهاد کشاورزی سرایان در گفتگو با خبرنگار شبستان در سرایان از برداشت محصول زعفران در سطح سه هزار هکتار اراضی زیر کشت محصول و پیش بینی برداشت ۱۲تنی زعفران خشک در این شهرستان خبر داد.
«رضا صفایی» با بیان اینکه این شهرستان از نظر کمّی رتبه دوم استان را در تولید زعفران و از نظر کیفی بر اساس آزمایشهای انجام شده بهترین زعفران را دارد، می گوید: زعفران سرایان از نظر کیفی در استان و خارج از آن بینظیر است به گونهای که خرید توافقی زعفران توسط سازمان تعاون از نظر کیفی و کمی رتبه اول را دارد.
وی با اشاره به اینکه امسال ۱۲ تن زعفران خشک در سرایان برداشت میشود، می افزاید: پیگیر راهاندازی ۲ واحد بسته بندی زعفران در سرایان هستیم که متقاضی این واحد در انتظار دریافت تسهیلات است و یکی از این واحدها در مدار بهره برداری قرار گرفته است.
مدیر جهاد کشاورزی سرایان از احداث کارخانه تولید محصولات آبمیوه ای بر پایه زعفران خبر می دهد و می گوید: امسال برداشت زعفران در ۳۰۰ هکتار از مزراع روستاهای کوهپایهای و ۲ هزار و ۸۰۰ هکتار از زمینهای زیرکشت این محصول در سرایان آغاز شده است.
صفایی با اشاره به اینکه در سرایان ۶ هزار بهرهبردار به زعفران کاری اشتغال دارند، بیان می کند: با توجه به افزایش ۱۰ درصدی سطح زیرکشت این محصول پیشبینی میشود در سالهای آینده شاهد افزایش تولید در شهرستان باشیم.
وی در ادامه اظهار می کند: در خراسان جنوبی ۱۵ هزار و ۷۸۰ هکتار زیرپوشش کاشت گیاه زعفران است که سه هزار هکتار آن در شهرستان سرایان است و از ابتدای آبان برداشت زعفران در این شهرستان آغاز و به مدت یک ماه ادامه دارد.
صفایی به اهمیت اشتغال در فصل برداشت زعفران در سرایانی اشاره می کند و می گوید: همه ساله در این فصل بیش از سه هزار نفر روز اشتغال فصلی ایجاد می شود که تأثیر زیادی در اشتغال استان دارد.
نظر شما