به گزارش خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، به مناسبت فرا رسیدن سالروز ولادت پیامبر اکرم(ص) و به منظور بررسی الزامات وحدت در جامعه منتظران دولت موعود و نیز ظرفیت های وحدت گرایانه مهدویت با آیت الله «نجم الدین مروجی طبسی»، استاد درس خارج مهدویت حوزه علمیه قم و صاحب آثار متعدد در موضوع مهدویت گفتگویی ترتیب داده ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:
گرامیداشت ایام ولادت حضرت رسول اکرم(ص) با عنوان هفته وحدت در مهندسی انتظار و زمینه سازی برای ظهور امام عصر(عج) چه ضرورتی دارد؟
برگزاری جشن های ایام ولادت باسعادت پیامبر(ص) با عنوان هفته وحدت، ضرورتی است که باید نسل به نسل تداوم یابد تا خاری باشد بر چشم آنانی که نمی توانند عزت اسلام را ببینند؛ دشمنانی همچون ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه که به تعبیر شاعر هم عِرض خود بُرد و هم زحمت ما داشت!
همه ما وظیفه داریم در این روز عظیم ابراز مسرت و شادی کرده و به جهان اسلام اعم از تشیع و اهل سنت که اکثرشان به این مسائل وفادار هستند توصیه می شود وهابیت را طرد کنند و سالروز ولادت پیامبر(ص) را به عرصه تفرقه و فتواهای انحرافی تبدیل نکنند.
وحدت در عصر غیبت امام مهدی(عج) در جامعه اسلامی و بین مذاهب مختلف این دین مبین، چه ضرورت و کارکردهایی دارد؟
امروز نیاز امت اسلام به وحدت و همدلی از هر مسئله ای و هر زمانی بیشتر است چراکه دشمنان با همه ابزارها و وسائل و توان خود برای تثبیت اسرائیل نامشروع تلاش می کنند و همه ما مسلمانان اعم از شیعه و سنی باید با هم همدست و همراه باشیم و اختلافاتی که در مسائل فقهی و اعتقادی با اهل سنت داریم اختلافات خانوادگی است و نباید عامل دودستگی و تفرقه باشد کما اینکه بین مذاهب اربعه اهل سنت هم اختلافات فقهی و اعتقادی وجود دارد. مذهب اهل بیت(ع) هم یکی از مذاهب است بلکه همان مذهب نبی مکرم اسلام(ص) است و از سایر مذاهب به پیامبر(ص) نزدیک تر است زیرا خاندان و فرزندان آن حضرت(ص) هستند.
شیعه در فروع و اصول با دیگر مذاهب اختلافاتی دارد اما این اختلافات هرگز نباید به تفرقه و تشتت بینجامد، به ویژه آنکه همه مراجع عظام تقلید شیعه بدون هیچ شک و تردیدی اهل سنت را مسلمان می دانند و تاکید دارند اگر ناموس اهل سنت به خطر بیفتد همانطور که حفظ ناموس شیعه واجب است، حفظ ناموس اهل سنت هم وجوب دارد.
برای همین ما باید مراقب باشیم که مبادا تحت تاثیر بوق های تبلیغاتیِ دشمن قرار بگیریم، مبادا اهل سنت خیال کنند دشمنی به نام شیعه دارند و در سایه این دشمنی خیالی، دشمنی با نواصب و یهود را فراموش کنند.
چه توصیه ای در این باره به جوانان و نخبگان اهل سنت دارید؟
جوانان و علمای اهل سنت مراقب برخی شبهه افکنی ها، جوسازی ها و دشمنی ها علیه تشیع باشند. مسئله فلسطین ثابت کرد کسانی که شعار ضدیت با شیعه را می دهند اصلا به فلسطین توجه ندارند، رفتار شیعه نشان می دهد که فرامذهبی عمل می کند و حتی از اهل سنت هم دفاع می کند ما از فلسطین و آرمان فلسطینیان دفاع می کنیم و همه می دانند که فلسطینی ها سنی هستند نه شیعه!
تلاش کنیم با هم وحدت داشته باشیم اما اگر شما فکر می کنید وحدت و اتحاد میسر نیست لااقل بواسطه اشتراکاتی همچون توحید، نبوت و معاد و... در تقریب میان شیعه و سنی تلاش کنیم و اجازه ندهیم دشمنان بین ما رخنه کنند تا بلایی که در دوره عثمانی ها بر سر جامعه اسلامی آمد تکرار نشود. در ماجرای فروپاشی حکومت عثمانی، آل سعود به این حکومت اسلامی پشت و زمینه سقوط آن را فراهم کرد در حالی که علما فتوا به دفاع از امپراطوری عثمانی داده بودند!
علمای شیعه همیشه دست وحدت به سوی اهل سنت دراز کرده اند. توجه و عنایت و رافت نظام به برادران اهل سنت در حوزه های علمیه، مساجد و فعالیت های فرهنگی و... قابل قیاس با گذشته نیست.
حوزه های علمیه و نخبگان حوزوی با در پیش گرفتن چه مسیری می توانند به این وحدت کمک کنند؟
تفرقه افکنان نه خیر شیعه را می خواهند نه خیر اهل سنت را، به سوریه نگاه کنید، آل سعود و کسانی که دم از اهل سنت و دشمنی با شیعه می زدند، سبب آوارگی و کشته شدن هزاران نفر از اهل سنت شدند!
از قدیم الایام در حوزه های شیعه در کنار فقه شیعه، فقه مذاهب اربعه اهل سنت و دیگر مذاهب توسط علمای شیعه همچون سید مرتضی، شیخ طوسی، علامه حلی، محقق حلی و.... تدریس شده است، شخصا هم کتاب هایی درباره فقه مقارن نوشته ام.
در حوزه های علمیه شیعه کتاب های «تفتازانی»، «ابن هشام»، «سیوطی» و «ابن عقیل» خوانده می شود که متعلق به علمای اهل سنت است. حوزه های علمیه شیعه از نگارش ادبیات، معانی بیان و فقه شیعی عاجز نیستند اما این شیوه، وحدت آفرین و کم کننده فاصله ها است. از این رو به علمای اهل سنت توصیه می شود که در حوزه های اهل سنت، فرهنگ و فقه شیعی هم تدریس شود.
مهدویت از نظر ایجاد وحدت و تقریب مذاهب اسلامی چه ظرفیت ها و کارکردهایی دارد؟
یکی از مشترکات مهم بین ما و اهل سنت، مهدویت است اگر کتاب های صحاح و سنن اهل سنت را ملاحظه کنید متوجه می شوید که در اکثر این کتاب ها به روایات مربوط به مهدویت پرداخته شده است. در برخی از این کتاب ها ابواب خاصی درباره مهدویت وجود دارد.
ابوداود سجستانی در «سنن» کتابی با عنوان کتاب المهدی(عج) دارد و 12 روایت مهدوی را در آنجا نقل کرده است.
احمد بن حنبل مؤسس مذهب حنبلی که در سال 241 هجری و حدود 14 سال قبل از ولادت امام زمان(عج) از دنیا رفته، در کتاب «المسند» خودش بیش از 300 روایت درباره حضرت مهدی(عج) و جریان های ظهور و علائم آن نقل کرده است.
گنجی شافعی که در قرن هفتم زندگی می کرده در کتاب «البیان» 50 روایت مهدوی را نقل کرده است.
علمای اهل سنت ده ها کتاب درباره مهدویت نوشته اند. اینطور نیست که اهل سنت مهدویت را قبول نداشته باشند چون بنا به فرمایش نبی مکرم اسلام کسی که مهدویت را قبول ندارد، مسلمان نیست. (عقد الدرر فی اخبار المنتظر/ مقدسی: ص 157)
میان شیعیان و اهل سنت درباره جزئیات مهدویت برخی اختلافات وجود دارد مثلا درباره زمان تولد حضرت(عج) ما معتقدیم حضرت به دنیا آمده ولی برخی از اهل سنت می گویند هنوز به دنیا نیامده است، اما درباره اصل مهدویت هیچ اختلافی بین شیعه و سنی نیست و ما باید روی مشترکات تمرکز کنیم نه اختلافات.
ناگفته نماند برخی از علمای اهل سنت مثل شیعیان معتقدند حضرت حجت(عج) سال ها قبل به دنیا آمده است مثلا گنجی شافعی که از علمای اهل سنت است و حدود 400 سال بعد از ولادت امام زمان(عج) به دنیا آمده در باب 25 کتاب «البیان» تصریح می کند که امام زمان(عج) زنده است. این مطلب نشان می دهد که امام مهدی(عج) به دنیا آمده است. این مطالب و موضوعات حاکی از ظرفیت تقریبی و وحدت آفرین مهدویت است و نباید از آن غافل شویم.
چه آثار و منابع دیگری از اهل سنت به مهدویت تصریح کرده اند که می تواند محور تقریب و وحدت مذاهب باشد؟
کتاب «معجم احادیث الامام المهدی(عج)» چاپ جدید در 8 جلد منتشر شده و سه جلد آن متعلق به احادیث نبی مکرم اسلام(ص) درباره مهدویت است که اکثرا از منابع روایی اهل سنت نقل شده در موضوعاتی همچون علائم ظهور، ویژگی یاران امام مهدی(عج)، مسائل امنیتی، اقتصادی، کشاورزی، نظامی دولت موعود و... جهت آشنایی با منابع اهل سنت می توانید به این کتاب مراجعه کنید.
از برادران اهل سنت و تشیع تقاضا داریم میدان را از پراختن به این مشترکات خالی نکنند والا دشمن به محض این که احساس تفرقه کند امثال داعش را خلق می کند که همه هم و غمشان کشتار مسلمانان است و به شیعه و سنی رحم نمی کند.
آیا وحدت در دولت موعود محقق می شود؟
امام عصر(عج) پس از ظهور، درصدد پیاده سازی اسلام ناب هستند و با هیچ حزب و جریانی تعارف ندارند پیاده سازی اسلام ناب محمدی(ص) مدنظر ایشان است و وقتی امام مهدی(عج) بیایند همه را به سوی مسیر صحیح هدایت می کنند.
آرزوی اهل سنت و ما همین است که کسی بیاید و اسلام حقیقی و مفاهیم قرآن و سنت رسول خدا(ص) را احیاء کند و این همان چیزی است که با دولت کریمه امام مهدی(عج) محقق می شود.
نظر شما