فعالیت‌هایی که مسجد «جعفری» در تعطیلی‌های کرونایی انجام می‌دهد

در مسجد «جعفری» در طول دوره شیوع کرونا به درخواست کسبه خیابان ۱۷ شهریور برای اقامه نماز باز است، علاوه بر این، تهیه و توزیع کمک‌های مومنانه به همت پایگاه «مرتضی علی(ع)» این مسجد و اقدامات مقابله‌ای با شیوع کرونا، این خانه خدا را برقرار کرده است.

خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانون های مساجد: خیابان 17 شهریور شهر تهران جزو خیابان های بسیار طویل و از جنوب به شمال تهران است که از حوالی بلوار رستگاری تا میدان امام حسین (ع) امتداد دارد. جالب است بدانید یکی از خیابان های پایتخت که به همت اهالی آن، تقیریبا کمبودی از نظر مسجد ندارد همین 17 شهریور است. مسجد امام زمان (عج) در ابتدای این خیابان، مسجد الحسین (ع) پس از تیردوقلو و نبش خیابان شوش شرقی، مسجد سلمان بعد از بلوار قیام، مسجدی پس از بزرگراه شهید محلاتی، مسجد جعفری پایین تر از چهارراه شمس، در محدوده دولاب و شکوفه و مسجد آشتیانیها نبش خیابان شهید درخشان. چند مسجد همچون مسجد علی بن موسی الرضا (ع) نیز هستند که هرچند در محدوده اصلی خیابان 17 شهریور واقع نشده اند ولی به این خیابان، بسیار نزدیک هستند.

 

حضور شرکت‌کنندگان در مجموعه قصر گوهر در نماز جماعت مسجد جعفری

 

مسجد جعفری که در سال 1325 ساخته شد، زمانی از مهم ترین مساجد این منطقه از تهران بود. این مسجد در محدوده موتورفروشی هایی خیابان 17 شهریور، درست در کنار تالار پذیرایی قصر گوهر واقع شده است. همین مجاورت زمانی محل بحث های زیادی بود زیرا طبیعتا در یک سمت، مراسم نماز جماعت و مجلس دعا برقرار است و در طرف دیگر، شادی و پای کوبی خانواده، دوستان و خویشاوندان داماد و عروس. خبرنگار ما این موضوع را از خادم مسجد جعفری که در تمام مدت تهیه گزارش میدانی از این مسجد جلوی در این خانه خدا ایستاده بود بپرسید و با این پاسخ روبرو شد: مردم به همه چیز عادت می کنند و مشکلی نیست. الان هم که به خاطر کرونا عروسی برگزار نمی شود و مساجد هم که عملا تعطیل هستند. البته هر وقت مراسمی در این تالار برگزار می شود بر رونق این مسجد نیز افزوده می شود زیرا جمعی از شرکت کنندگان در آن مراسم برای اقامه نماز به صورت فرادی یا جماعت به مسجد جعفری می آیند.

 

 

 

 

این خادم که ظاهرا برای مراقبت از کفش های نمازگزاران، جلوی در مسجد جعفری ایستاده بود یک کار دیگر هم می کرد. تذکر به متکدیان و از آنان می خواست که درخواست کمک را در فضایی دورتر از این مسجد انجام دهند.

 

یادآوری اهمیت عمل به تولی و تبری به نمازگزاران مسجد

درست در ورودی مسجد جعفری یک بنایی را ساخته اند که بنابر آنچه روی آن درج شده است به موضوع تولی و تبری مربوط است و بالای آن نوشته اند: «ولایه علی بن ابی طالب حِصنی فَمَن دَخَلَ حِصنی اَمِنَ مِن عَذابی.» و در پایین آن نوشته اند: «اللهم العن جبت و الطاغوت.» اهالی این مسجد این کار را کردند تا هر فردی هنگام ورود به این مسجد بداند که تولی و تبری جزو واجبات دین است.

 

 

 

 

شبستان مردانه این مسجد که بسیار هم بزرگ است بخشی هم برای نماز فرادی دارد البته هنگام تهیه گزارش از مسجد جعفری که با موج سوم شیوع ویروس کرونا در کشورمان همزمان شده بود، طبیعتا طبق دستور مرکز رسیدگی به امور مساجد و به منظور مقابله با شیوع این ویروس، نماز جماعت در این مسجد همچون اکثریت مساجد شهر تهران تعطیل بود. با وجود این حدود 30 نفری در طی مدت تهیه گزارش توسط خبرنگار شبستان، نماز را به صورت فرادی در این خانه خدا خواندند و رفتند.

 

نکته قابل تامل دیگر درباره مسجد جعفری، شبستان بسیار کوچک زنانه آن است که درست در ضلع جنوب غربی این مسجد واقع شده، در واقع با یک پارچه سبز رنگ که تقریبا در کنار محراب این خانه خدا نصب شده است بخش زنانه را از مردانه جدا کرده اند. شبستان زنانه مسجد جعفری تقریبا یک دهم شبستان مردانه است. علت را که از خادم این مسجد جویا شدیم، گفت: همانطور که ملاحظه می کنید این جا پر از مغازه است بنابراین بیشتر نمازگراران مسجد جعفری، از آقایان هستند و اکثریت نمازگزاران خانم این مسجد، رهگذر هستند، البته چند خانم ساکن منطقه 17 شهریور و دولاب نیز هستند که برای اقامه نماز به این مسجد می آیند.

 

یکی از مشکلات مسجد جعفری که البته مشکل بسیاری دیگر از مساجد کشور است موضوع سرویس بهداشتی است. رفت و آمد به اینجا برای هر فردی ولو جوان و پر انرژی سخت است زیرا باید از چندین پله در فضایی تنگ عبور کند. حال تصور کنید چقدر این کار برای پیرمردها و پیرزن ها دشوار است. برخی از مساجد سرویس بهداشتی را در طبقه اول یا طبقه همکف بنا کرده اند یا اگر سرویس در سایر طبقات است بالابر یا آسانسور برای تسهیل رفت و آمد مردم اختصاص داده اند. امیدواریم از این پس بانیان و سازندگان هیچ مسجدی در هیچ جای دنیا سرویس بهداشتی را در جایی بنا نکند که رفت و آمد به آن برای همگان به ویژه کهنسالان سخت باشد.

 

 

 

پایگاهی که ۴۰ شهید تقدیم انقلاب کرده است

 

پایگاه مقاومت بسیج مسجد جعفری «مرتضی علی (ع)» نام دارد که در دوره دفاع مقدس، حدود 40 شهید تقدیم انقلاب اسلامی کرده است. نام و عکس این شهدا در ضلع جنوب شرقی این مسجد نصب شده اند و تصاویر زیبایی از امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری همراه با سخنانی از امامین انقلاب درباره فضیلت شهدا در دو طرف این یادبود شهدا نصب شده است.

 

 

 

 

پایگاه بسیج مرتضی (ع) از اسفند ماه 1398 فعالیت خود برای مقابله با شیوع ویروس کرونا را آغاز کرد و همچنان این کار را با ضد عفونی کردن فضای این مسجد و محدوده ای از خیابان 17 شهریور انجام می دهد. تهیه و توزیع ماسک و دستکش و مواد ضد عفونی کننده و توزیع بیش از 200 سبد کالا میان نیازمندان از مهم ترین فعالیت های این پایگاه در دوره هشت ماه ای است که از شیوع این ویروس می گذرد.

 

درج کلام نورانی قرآن و عترت (ع) در تابلوی اعلانات توسط بسیج مرتضی علی(ع)

 

از کارهای دیگر این پایگاه بسیج نصب مطالب آموزنده و مرتبط با مناسبت های مذهبی و انقلابی از قران کریم، حضرات معصومین (ع)، حضرت امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری و برخی از بزرگان علم و اخلاق و عرفان است. زمانی که خبرنگار ما برای تهیه گزارش به مسجد جعفری رفته بود کلامی زیبا از مرحوم آیه الله سید علی قاضی طباطبایی درج شده بود: «در عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع) مسامحه نکنید. روضه هفتگی ولو دو سه نفره باشد، اسباب گشایش امور و اگر هفتگی نشد، دهه اول محرم ترک نشود.» طبیعتا این کار بسیجیان مسجد جعفری در تقویت روحیه ایمان و تدین در اهالی این مسجد بسیار موثر است. کار دیگر درباره این تابلوی اعلانات، درج هفتگی حدیث است به طوری که هر هفته دو حدیث از کلام نورانی پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت عصمت و طهارت در آن نصب می شود.

 

 

 

 

کسبه اطراف مسجد جعفری از فعالیت این خانه خدا بسیار راضی بودند و تاکید داشتند باز بودن در این مسجد در دوره شیوع ویروس کرونا بسیار مفید است زیرا در صورت بسته بودن این خانه خدا، حتما در خواندن نماز دچار مشکل می شدیم. همین کار کوچک که البته زحمت زیادی برای کارگزاران مسجد جعفری به ویژه خادم تقریبا پا به سن گذاشته آن دارد، این مسجد را به مامن اهالی این منطقه تبدیل کرده است.

 

کد خبر 988363

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha