«سید محمد رضا فاضل هاشمی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد گفت: ۹۳ نسخۀ خطی، چاپ سنگی و چاپ سُربی شامل ۱۸ نسخۀ خطی، ۴۳ نسخۀ چاپ سنگی و ۳۲ نسخۀ چاپ سُربی، با موضوع مختارنامه و نیز مختارنامههایی به نظم و نثر از شاعران عرب و ترک و فارس در مخزن خطی کتابخانۀ رضوی موجود است.
مسئول امور مخازن نسخ خطی سازمان کتابخانه های آستان قدس ادامه داد: «مختارنامه» یا «روضه المجاهدین» به قلم «عطاءالله بن حسام واعظ هروی» در قرن ۱۰ هجری قمری در ۲۴ باب نوشته شده و با لحنی حماسی، جنگها و مبارزات مختار ثقفی در انتقام شهدای کربلا را روایت میکند که اشعار حماسی در لابهلای روایتهای کتاب، لحنی تأثیرگذار به آن بخشیده است.
هاشمی به برخی از نفیسترین و قدیمی ترین نسخههای خطی با محوریت قیام مختار ثقفی اشاره کرد و اظهار داشت: نسخه خطی «مقتل کبیر و حدیث الثار و خروج مختار» اثر ابومخنف، لوطبنيحيي (وفات سال ۱۵۷ ق) به زبان عربی یکی از این آثار است که به دست يوسف بن عبدالله جاسر در سال ۹۸۹ قمری به خط نسخ ۱۸سطری در ۵۴ برگ کتابت شده است و با شمارۀ ۲۱۸۹۳ در مخزن نسخ خطی آستان قدس به ثبت رسیده است.
وی همچنین از «رسائل (شرح حال چهارده معصوم(ع) خروج مختار)» اثر عبداللهبنمحمد جعفر مشهدي اصفهاني (وفات قرن ۱۱ ق) به عنوان یکی دیگر از نسخ نفیس این مجموعه نام برد وگفت: این اثر نیز به زبان عربی است و تاریخ کتابت آن به سال ۱۰۸۶ قمری برمیگردد و با شمارۀ غ۱۰۲۱۲/۱ در مخزن به ثبت رسیده است.
مسئول امور مخازن نسخ خطی سازمان کتابخانه های آستان قدس افزود: مختارنامههایی به نظم و نثر از شعرایی همچون خاموش یزدی، عطار نیشابوری، اشعث تبریزی، حسینی یزدی، ابو محنف و ملا محمدصالح تاشکندی به صورت نسخۀ خطی و عکسی و دیجیتالی به زبانهای فارسی و ترکی در گنجینۀ رضوی موجود است که از نفیسترین این مختارنامههای منظوم، نسخهای با عنوان «زینت المسلمین» (مختارنامه) است که در قرن ۱۳ هجری قمری در ۳۲۳ برگ کتابت شده است.
🔸وی اظهارکرد: «حدیقه المؤمنین» (مختارنامه به زبان ترکی) از محمدرضا تبریزی را که در سال ۱۳۲۹ قمری به چاپ رسیده است، از نسخههای نفیس چاپ سنگی اعلام کرد.
نظر شما